Audi A3 Silnik

21 Sty 2015, 20:45

Witam, wiosną mam zamiar zakupić Audi A3 rocznik 2008-2009 ( w granicach 35-45 tyś)

Problem który silnik wybrać; 1.9 TDI 105km VS 2.0 TDI 140km

Często słyszę jak 2.0 jest wadliwy, wysoka szansa uszkodzenia, loteria.

1.9 bardzo dobry, wytrzymały na długie lata.

Serce za 2.0 140km by było czym pojeździć : )) z drugiej strony 1.9 ekonomia na dłuższe lata.

Te historie z 2.0 to prawda czy po prostu loteria, jestem w kropce aktualnie.
Mortred
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Sty 2015, 20:53

Zawsze można w tym 105 podwyższyć moc i będzie 130 (?). :yes:

A czemu akurat Audi?
Kieł
Stały forumowicz

21 Sty 2015, 20:59

Jak masz dużo kasy to po prostu kup jakiegoś Lexa, Infiniti albo co ten deseń.. A jak nie masz kasy to odpuść 2.0 TDI
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sty 2015, 20:59

Tylko nie 2.0 tdi
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

21 Sty 2015, 21:08

Ta A3 nie ma żadnego ciekawego silnika. Odpuść jak CI wszyscy radzą ;)

Mortred napisał(a):1.9 bardzo dobry, wytrzymały na długie lata.

to nie jest ten sam TDI z poprzedniej A3 :!: To, że ma tą samą pojemność nic nie znaczy, silnik jest całkiem nowy i cierpi na typowe usterki nowoczesnych diesli i nie jest wytrzymalszy od innych konkurentów. Kolejna sprawa to znalezienie dobrego niezajechanego 1,9TDI - to są białe kruki.

Za taką kasę kup sobięcoś normalnego, a nie przepłacaj za znaczek...
np. BMW 1, Honda Civic VIII, Honda Accord VII, Lexus IS250, BMW e90 325i - jakby poszukać to jest o wiele więcej ciekawszych aut niż A3
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Sty 2015, 22:11

Temat 2.0 TDI jak i a3 był poruszany na forum setki razy, wystarczy poszukać :)

Zgadzam się, że za taką kasę można kupić o wiele ciekawsze auto. Np te, które zaproponował dzida. Od siebie dodam Citroëna C5, Renault Lagunę (coupe), AR 159 lub jeśli wyjątkowo nie zależy Ci na przestrzeni wewnątrz Volvo C30

P.S obecnie kupowanie diesla to strzał w stopę więc ja bym odpuścił
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover
    Opel ADAM, który oferuje 61 000 wariantów wyposażenia nadwozia i prawie 82 000 opcji wyposażenia wnętrza oraz supernowoczesny system informacyjno-rozrywkowy IntelliLink, jest nie tylko prawdziwym mistrzem personalizacji, ...
    Pogoń za najlepszymi czasami w symulatorze - Formuła E
    Dwaj kierowcy Audi: Daniel Abt i Lucas di Grassi, już 13 stycznia wystartują w trzeciej rundzie bieżącego sezonu Formuły E, która odbędzie się w Marakeszu, w Maroku. Jednak zanim zawodnicy staną na linii startu kolejnego ...

21 Sty 2015, 22:23

W A3 miałeś później silniki na CR ale nie powiem Ci teraz od którego roku. CR jest zdecydowanie mniej awaryjny. W A3 i tak 2.0 na PD był lepszą jednostką taką jak w VW Touran, najgorsze odmiany były w A4 B7 oraz passatach B6.
1.9 TDI to dobry silnik zmienisz turbinę na większą zrobisz program i jak będziesz miał wtryski zdrowe i dwumas ok to Ci dobry tuner zrobi bezpieczne 140 koni.
W 2.0 PD raczej bym się nie pchał bo później możesz tylko narzekać na audi.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

22 Sty 2015, 17:55

motozakup napisał(a):W A3 i tak 2.0 na PD był lepszą jednostką taką jak w VW Touran

nie zapomnę tego testu długodystansowego w AŚ gdzie Touran dwa razy na lawecie wylądował na przestrzeni 100tys. km - też mi dobra jednostka :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Sty 2015, 18:41

Jak byś się orientował to wiedziałbyś że w A3 i Touranie silnik montowany jest poprzecznie natomiast w A4 B7 i Passacie B6 wzdłużnie - są to inne jednostki mimo tego że są 2.0TDI na PD. Odmian silnika 2.0 TDI PD jest bardzo dużo - dzielną się na bardzo złe, złe i lekko poprawione. Najgorsze były w A4 B7 i Passatach B6, lepsze w Touranie i A3, poprawiane były wszystkie im nowszy rocznik tym bardziej poprawiony jednak do samego końca można je uznać za jednostki bardzo wadliwe. Dopiero wprowadzenie silników na Common Railu zmieniło jakość silnika 2.0TDI - oprócz napędu pompy oleju nie słyszałem o innych problemach z CR.
A jak ktoś słyszał o problemach grupy VAG z 2.0 CR niech da numer VIN to mu powiem co to za auto i ile ma przelotu :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

22 Sty 2015, 18:51

Znam przypadek gdzie w Superbie II wywaliło wał bokiem- pisałem wiele razy. Silnik był na CR, ale chyba w Superbie innych nie montowali? :) Auto miało około 300 tysięcy przelotu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra