Audi a3 vs mazda 3,6

16 Lut 2014, 12:10

Witam, niedługo będę kupować swój pierwszy samochód stąd zwracam się pytaniem do Was.
Jak na razie w grę wchodzą 3 modele: Audi a3, Mazda 3 lub Mazda 6. Górna granica ceny to 20-23 tyś. Auto ma służyć przede wszystkim do jazdy 40-50 km dziennie, troche miasta. Od zawsze byłem zwolennikiem audi ale musze przyznać, że te obie mazdy też są niczego sobie. Przede wszystkim nie chce sie przejechać kupując skarbonkę bez dna.
Warunki:
- Cena 15-23 tyś.
- Spalanie max 6,5l/100km
- Rocznik najlepiej 2004+
- Bezawaryjność
- Aby spełniał swoje zadanie przez kilka lat
Jeśli macie swoje propozycje to śmiało piszcie, aczkolwiek najbardziej zależy mi na opini osób które mają doświadczenie z tymi trzema modelami które wymieniłem.

Pozdrawiam
khaziggs
Obserwowany

Auto: Soon ...

16 Lut 2014, 12:17

są tylko dwa diesle spełniające Twoje wymagania:
1,9TDI w A3 ale będą miały nieziemskie przebiegi i ciężko o ładny model drugiej generacji z tym silnikiem w tej kwocie
1,6/109 w Maździe konstrukcji PSA ale jak to w Maździe uwaga na rdzę
Diesle 2.0 obydwu marek nie polecam.

Ja bym szukał Mazdy z benzyniakiem, bo to będzie najlepszy wybór spośród tych modeli, a spalanie możesz sobie włożyć między bajki jak zacznie Ci się sypać diesel i będziesz płacić tysiące.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2014, 12:27

Dzieki za szybką odpowiedź.
Mając do wyboru mazde 3 i 6 chyba wybiorę szóstke ponieważ jest bardziej męska :D chociaż trochę więcej pali i podobnie jak w przypadku audi a3 nie jestem przekonany czy za tę cene znajdzie się jakiś "zdrowy" egzemplarz.
khaziggs
Obserwowany

Auto: Soon ...

16 Lut 2014, 12:38

Za 20tys spokojnie znajdziesz z benzyniakiem tylko najgorsze to ta rdza więc szukać jak najmniej jej i zrobić porządną konserwację
pisz do noisy on ma Mazdę 6
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2014, 13:15

Co do Mazdy 6 to warto wziąć 2.0 z LPG :ok:
Z innych propozycji to:
diesle:
Focus 1.6 TDCI 90KM
Ceed//i30 1.6 CRDI 90KM
307 1.6 HDI 90KM
benzyny:
Astra 1.6//1.8 z LPG
Vectra 1.8 z LPG
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Zmiany w przepisach
    Od dnia 5 grudnia 2020, w życie wchodzą zmiany w przepisach dotyczących kierowców i właścicieli samochodów. - Tablice rejestracyjne / miejsce na pieczątkę podczas OBT / Prawo Jazdy / rejestracja pojazdu.