Audi a3 vs mazda 3,6

16 Lut 2014, 12:10

Witam, niedługo będę kupować swój pierwszy samochód stąd zwracam się pytaniem do Was.
Jak na razie w grę wchodzą 3 modele: Audi a3, Mazda 3 lub Mazda 6. Górna granica ceny to 20-23 tyś. Auto ma służyć przede wszystkim do jazdy 40-50 km dziennie, troche miasta. Od zawsze byłem zwolennikiem audi ale musze przyznać, że te obie mazdy też są niczego sobie. Przede wszystkim nie chce sie przejechać kupując skarbonkę bez dna.
Warunki:
- Cena 15-23 tyś.
- Spalanie max 6,5l/100km
- Rocznik najlepiej 2004+
- Bezawaryjność
- Aby spełniał swoje zadanie przez kilka lat
Jeśli macie swoje propozycje to śmiało piszcie, aczkolwiek najbardziej zależy mi na opini osób które mają doświadczenie z tymi trzema modelami które wymieniłem.

Pozdrawiam
khaziggs
Obserwowany

Auto: Soon ...

16 Lut 2014, 12:17

są tylko dwa diesle spełniające Twoje wymagania:
1,9TDI w A3 ale będą miały nieziemskie przebiegi i ciężko o ładny model drugiej generacji z tym silnikiem w tej kwocie
1,6/109 w Maździe konstrukcji PSA ale jak to w Maździe uwaga na rdzę
Diesle 2.0 obydwu marek nie polecam.

Ja bym szukał Mazdy z benzyniakiem, bo to będzie najlepszy wybór spośród tych modeli, a spalanie możesz sobie włożyć między bajki jak zacznie Ci się sypać diesel i będziesz płacić tysiące.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2014, 12:27

Dzieki za szybką odpowiedź.
Mając do wyboru mazde 3 i 6 chyba wybiorę szóstke ponieważ jest bardziej męska :D chociaż trochę więcej pali i podobnie jak w przypadku audi a3 nie jestem przekonany czy za tę cene znajdzie się jakiś "zdrowy" egzemplarz.
khaziggs
Obserwowany

Auto: Soon ...

16 Lut 2014, 12:38

Za 20tys spokojnie znajdziesz z benzyniakiem tylko najgorsze to ta rdza więc szukać jak najmniej jej i zrobić porządną konserwację
pisz do noisy on ma Mazdę 6
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2014, 13:15

Co do Mazdy 6 to warto wziąć 2.0 z LPG :ok:
Z innych propozycji to:
diesle:
Focus 1.6 TDCI 90KM
Ceed//i30 1.6 CRDI 90KM
307 1.6 HDI 90KM
benzyny:
Astra 1.6//1.8 z LPG
Vectra 1.8 z LPG
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy rozpraszacz kierowcy? Jazda na zderzaku
    Co najbardziej rozprasza kierowców podczas jazdy? Brytyjscy kierowcy twierdzą, że jest to widoczny we wstecznym lusterku samochód, który jedzie zbyt blisko nich. Jazda na zderzaku to problem również ...
    Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...