Audi a3 vs Peugot 307

19 Sie 2011, 16:37

Witam... JEstem młoda osoba... Mam 19 lat. Zastanawiam sie nad kupnem samochodu audi a3(2002 lub 2003 rok 1.9 w dislu)... Jakie sa wasze opinie na temat tego auta... Moze bedzie lepszy peugot 307 a moze jeszcze cos innego ? dodam ze dysponuje kwota w okolicy 20 000... Jezeli znalazła by sie jakas okazja z 2 k by sie jeszcze znalazło :D.... Głownie to prosze o przedstawienie opin i zalet jak i wad na temat audi, bo peugota to uwazam za samochodzik bardziej rodzinny a nie dla młodej osoby( moge sie mylic)... Pozdrawiam
gruby1991
Obserwowany

20 Sie 2011, 00:48

Przepraszam ale porównanie tych aut jest raczej nie na miejscu... A3 jest praktycznie pozbawiona wad i jest wykonane z naprawdę dobrych materiałów. 307... niestety ma sporo wad i to dotyczy również silników diesla.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sie 2011, 14:07

Masz nieciekawy budżet, w przypadku A3 starczy Ci na dobry egzemplarz ale 20tys. zł za taki przeżytek to według mnie zbyt duża kwota.
W przypadku 307 warto by było dołożyć do modelu po FL, wtedy uporano się z jego największą wadą czyli szwanukującym BSI i w końcu przestała być autem "specialnej troski".
Ostatnio w Hiszpanii miałem okazję jezdzić bliźniakami A3 przez dłuższy czas Octavią I i Golfem IV i szczerze mówiąc to w obecnych czasach są po prostu obiektywnie złe auta, mają kuse niewygodne fotele, nie grzeszą ani dynamiką ani kulturą pracy(1.9 TDI w Occie i 1.6 w Golfie) a zawieszenie jest jednym z najgorszych jakie miałem okazję dłużej testować nierówności wybiera słabo i głośno co nie przeszkadza mu mocno przechylać się na zakrętach.
A3 miała kiedyś koleżanka i też daleko mi było do zachwytu.
Za te pieniądze poszukałbym jakiegoś Focusa II z początku produkcji, za nieco ponad 20tys. zł już coś kupisz a auto jezdzi lepiej niż A3 i 307.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

O czym powinien pamiętać kierowca w okresie jesiennym?
    Panujące jesienią warunki pogodowe niejednokrotnie utrudniają bezpieczną jazdę, dlatego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie samochodu. Kierowcy powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na stan wycieraczek, reflektorów ...