Audi a3 vs Peugot 307

19 Sie 2011, 15:37

Witam... JEstem młoda osoba... Mam 19 lat. Zastanawiam sie nad kupnem samochodu audi a3(2002 lub 2003 rok 1.9 w dislu)... Jakie sa wasze opinie na temat tego auta... Moze bedzie lepszy peugot 307 a moze jeszcze cos innego ? dodam ze dysponuje kwota w okolicy 20 000... Jezeli znalazła by sie jakas okazja z 2 k by sie jeszcze znalazło :D.... Głownie to prosze o przedstawienie opin i zalet jak i wad na temat audi, bo peugota to uwazam za samochodzik bardziej rodzinny a nie dla młodej osoby( moge sie mylic)... Pozdrawiam
gruby1991
Obserwowany

19 Sie 2011, 23:48

Przepraszam ale porównanie tych aut jest raczej nie na miejscu... A3 jest praktycznie pozbawiona wad i jest wykonane z naprawdę dobrych materiałów. 307... niestety ma sporo wad i to dotyczy również silników diesla.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sie 2011, 13:07

Masz nieciekawy budżet, w przypadku A3 starczy Ci na dobry egzemplarz ale 20tys. zł za taki przeżytek to według mnie zbyt duża kwota.
W przypadku 307 warto by było dołożyć do modelu po FL, wtedy uporano się z jego największą wadą czyli szwanukującym BSI i w końcu przestała być autem "specialnej troski".
Ostatnio w Hiszpanii miałem okazję jezdzić bliźniakami A3 przez dłuższy czas Octavią I i Golfem IV i szczerze mówiąc to w obecnych czasach są po prostu obiektywnie złe auta, mają kuse niewygodne fotele, nie grzeszą ani dynamiką ani kulturą pracy(1.9 TDI w Occie i 1.6 w Golfie) a zawieszenie jest jednym z najgorszych jakie miałem okazję dłużej testować nierówności wybiera słabo i głośno co nie przeszkadza mu mocno przechylać się na zakrętach.
A3 miała kiedyś koleżanka i też daleko mi było do zachwytu.
Za te pieniądze poszukałbym jakiegoś Focusa II z początku produkcji, za nieco ponad 20tys. zł już coś kupisz a auto jezdzi lepiej niż A3 i 307.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi e-tron GT concept - napęd, wydajność i zasięg
    434 kilowaty (590 KM) mocy systemowej – to imponujący jak na w pełni elektryczne auto wynik. Do przedniej i do tylnej osi dopasowano dwa osobne silniki elektryczne. Oba to pracujące non-stop silniki synchroniczne. Moment ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...