15 Sty 2012, 22:51
Hm jestem z Mazowsza, okolice Radomia. Samochód planuję zakupić około Marca, teraz już się rozglądam i poznaję rynek. Na początku patrzyłem Ford Puma i Opel Tigra i w sumie w te strony spoglądałem. Jednak trochę urósł mi budżet na samochód więc postanowiłem coś wyżej poszukać. Patrzyłem również Civic, też niegłupie samochody, chociaż do A3 mam jakąś słabość:) Tylko drażni mnie to, że właśnie za takie pieniądze kupię 12 letni wóz, a w innej marce mogę dostać 5-6 letnie auto..
Na pierwszym miejscu stawiam na bezawaryjność, chce mieć jak najmniej problemów z tym samochodem. Później jest kompromis dynamiki z oszczędnością. Powiem szczerze, że te auta co wrzuciliście mnie zaskoczyły (takie roczniki w takich cenach). Xsara też mi się podobała, te ładne są, chociaż 180KM to już za dużo jak dla mnie. Nie chce się ścigać po mieście tylko mieć bezpieczna rezerwę przy wyprzedzaniu czy w miarę cichy komfort w jeździe po trasie (a nie wkręcanie na obroty żeby jechać sobie 120-140km/h).
Logicznie patrząc takie A3 z rocznika 1999r. i takie Stilo z 2004r. wiadomo, które wybrać, Fiat zdecydowanie atrakcyjniejszy. Ale, czy np. takie Audi nie okaże się bardziej niezawodne od młodszego Fiata? Wiadomo, to zależy od egzemplarza. I drugie pytanie czy za 3-4 lata, zmieniając samochód, nie stracę więcej jeżdżąc Fiatem? Podejrzewam, że Audi jeszcze może się w jakiejś niezłej cenie trzymać. Mogę się mylić.
Co do ubezpieczenia to mnie zmartwiłeś.. To jest bardzo dużo, tym bardziej przy niezbyt wygórowanej cenie samochodu. Chciałem w rodzinie poszukać kogoś z pełnymi zniżkami, z dużym stażem i rejstrować jako pierwszego właściciela ale niespodziewałem się, że będzie taki koszt.