Audi A3 z pompowtryskiwaczami czy z pompą wtryskową?

23 Sty 2011, 21:46

Witam. Chcę kupić Audi A3 rocznik 2001 - 2003 (po liftingu) i mam pytanie a w zasadzie chciałem się poradzić innych użytkowników takich jednostek

Chodzi mi konkretnie o silnik Diesla 1.9 90 KM , 1.9 110 KM lub 1.9 105 KM (czy tam 101 jak niektórzy podają na aukcjach)

Wiem ,że 90 i 110 KM mają pompy a 105 pompowtryskiwacze.

Chodzi mi o to, abyście się wypowiedzieli, czy auta z tych lat lepiej kupić z tymi pompowtryskiwaczami czy z pompą wtryskową - chodzi mi o możliwy stan, możliwą awaryjność i możliwe koszty naprawy.

Najlepiej jak byście podali mi plusy i minusy danych jednostek, co polecacie z własnego doświadczenia, lub z doświadczenia znajomych, kolegów, warsztatów, z opowieści itp itd.

Proszę o konkretne odpowiedzi o tym konkretnym aucie!

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska

23 Sty 2011, 22:06

Lepiej na pompie bo mniej wrażliwe na jakość paliwa i tańsze w ewentualnej naprawie. Zdaje się też, że mniej palą. Tylko nie wiem czy w latach, które Cię interesują były jeszcze produkowane TDI na pompie?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

23 Sty 2011, 22:21

ja bym zadał inne pytanie
czy chcesz tylko się kulać czy mieć coś pod nogą i ewentualnie łątwo podnieść moc/moment ;)
jeśli 1 to pompa jeśli 2 to pompowtryski :twisted:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Sty 2011, 12:02

Chcę po prostu kupić auto, które nie zawiedzie mnie w najbliższym czasie. Kwota około 20-22 tys. zł. to dość dużo, dlatego muszę je wydać rozsądnie.

Wiem, że pompowtryski są wrażliwe na paliwko, no ale w końcu już takiego złego aż tego paliwa nie mamy - ja i tak tankuję zawsze u siebie na shellu w 99 % a do wyboru mam jeszcze Orlen, więc tam raczej złego paliwa nie zatankuje(mam przynajmniej taką nadzieję).

W tych latach były jeszcze na pompie kolego kobuch

Chyba w 2003 już tylko na pompowtryskach zaczęli wprowadzać a do 2002 na pompie.

Znowu o moc mi nie chodzi tak bardzo jak o bezawaryjność jednostki. 90 KM to mi wystarczy a 110 to już wogóle-nie kupuję auta do szpanu, do pościagania się i do pocwaniakowania (gdyby tak było to szukał bym tego auta z silnikiem 1.9 131 KM). Szukam auta dla normalnego użytkowania,abym codziennie mógł sobie wsiąść,odpalić i pojechać gdzie mnie oczy poniosą ;)
misza198818
Początkujący

24 Sty 2011, 12:13

misza198818 napisał(a):kolego kobuch

Kubuch ;)

misza198818 napisał(a):nie kupuję auta do szpanu, do pościagania się i do pocwaniakowania

Mocne auto to nie tylko szpan i ściganie to także bezpieczeństwo. Pozatym 110 czy 130 KM to wcale nie są mocne auta. Powiedziałbym, że takie w miarę rozsądne jeśli chodzi o dynamikę i spalanie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Sty 2011, 12:40

No 110 czy 130 to nie tak dużo, ale znowu też nie tak mało ;)

Szukając auta właśnie kieruję się tym rozsądkiem jeśli chodzi o spalanie no i awaryjność ;)

Na allegro niestety od kilku miesięcy nie znalazłem żadnej interesującej mnie Audicy - zawsze coś nie tak jak już mi się jakaś spodoba, zrobi na mnie wrażenie ;/

Teraz każdego dnia wchodzę na serwisy i czekam, aż wpadnie mi jakaś w oko, a po sprawdzeniu będzie wszystko ok. Tylko ile można czekać w końcu ;p

Ale nie odpuszczę, bo wiem, że to auto właśnie chcę ;)
misza198818
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co powinien zrobić świadek wypadku?
    W ramach cyklu Piątek ze Szkołą Auto, prezentujemy kolejny materiał dotyczący bezpieczeństwa na drodze. W tym tygodniu instruktorzy doradzają, jak zachować się będąc świadkiem wypadku. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły ...

24 Sty 2011, 17:42

żwby wygodnie i bezpiecznie się kulac autem to należy mieć 100 koni na tone, ewentualnie 180 NM na tone co kto woli :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)