Od już paru ładnych dni szukam sobie nowego autka, nie powiem jestem tak podekscytowany , że już sam nie wiem czego chcę bo co rusz ktoś podrzuca mi propozycje i się nastawiam na inne autka.
Najbardziej nastawiony jestem na Audi A3
Odkąd pamiętam fascynowałem się tymi autami jednak jak się dowiedziałem mają one zawieszenie bogate w aluminium i koszty wymian są ponoć spore , wolę jednak spytać doświadczonych i obeznanych użytkowników tych aut zamiast kierować się mylną opinią ludzi , którym coś powiedział typowy szwagier (bardzo zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi na to pytanie)
Teraz tak :
1. Mój budżet to 10tyś. jednak jesli uda mi się opchnąć parę sprzętów , których nie używam to cena wywinduje się na poziom 13/14tyś.
Czy za 10tyś da się kupić przyzwoitą i solidną A3 z niedużym przebiegiem w miarę młodą powiedzmy po 2000r.+ (wiem , że rocznikiem się nie jeździ ale chciałbym iść do przodu ) ? A i skupmy się na wersjach 5D. Wiadomo , że autko chciałbym kupić już teraz ,a nie czekać kolejnych parę miesięcy aż uzbieram wiecej kasy.
Jeśli się nie da to na ile zaszaleć mi pozwoli kwota 13/14 tyś ?
2.Jak przedstawia się jej awaryjność ?
3. Jak wygląda spalanie i koszty eksploatacji (np. ceny części etc.) i chodzi mi tutaj o spostrzeżenia zwykłego użytkownika , a nie statystyki ze stron internetowych ,w końcu kto jak kto ale kierowca zna swoje auto najlepiej.
4. Który silnik jest najlepszy (słyszałem , że niezniszczalnym jest 1.9 Tdi co mnie cieszy bo kusi mnie Diesel jako , że teraz jeżdżę dieslem i spalanie jest niskie i przyjemne) , a dziennie robie ok 30 km do pracy w obie strony + 200km na weekend ale to tak dwa razy w miesiącu
5. Jak się prowadzi i jak się zbiera (odpowiedź nakierujcie pod kątem silnika z pytania 4 zakładając , że odpowiecie na nie ) obecnie mam 75 koni i to istna mordęga z wyprzedzaniem, nie jestem fanem dużych prędkości ale chciałbym coś żwawego żeby nie zagrażać nikomu na drodze podczas wyprzedania.
6. Czy blacha dobrze się trzyma ? Niestety w moim obecnym aucie pojawia się rdza i dość szybko atakuje

Sprawa jest dla mnie bardzo poważna , bo to zakup na lata ,a i pieniądz nie jest mały dla zwykłego zjadacza chleba.
Ew. jakby ktoś mógł podesłać link do jakiejś przykładowego ogłoszenia byłbym wdzięczny (ale jak mówię tylko przykładowego bo nie wiem kiedy swojego sprzedam).
Dodam,że jestem totalnie zielony w kwestii samochodów , stąd niektóre pytania mogą być śmieszne
Ps. i proszę się skupić na audi A3 , bo inne auta mnie nie interesują , no chyba że moje obawy co do tego aluminium i awaryjności się potwierdzą to wtedy będziemy mysleć co dalej.