Audi A4 1.8 T Quattro - szarpanie, trzesienie

14 Mar 2008, 15:13

czesc. 2 tyg temu kupilem audi a4 z 2001roku. wszystko bylo ok, chodzila perfekcyjnie. cichutko i szybko. auto kupilem u dilera i chcialem je ostro przetestowac. i tak przez tydzien zrobilem ponad 700 km i dawalem ostro na gaz. i jednego razu tak ja przykatowalem ze zaswiecila sie kontrolka temperatury, zwolnilem. na drugi dzien to samo jak dam mocniej na gaz auto sie grzeje. pojechalem do dilera i wymienil mi pompe wody za free( jak odbieralem auto mowil ze wymienil pasek rozrzadu i pompe wody, takze czy moglem zakatowac nowa pompe wody w tydzien??) pozatym auto piszczy czasami kiedy ruszam z pierwszego biegu, spoko diler powiedzial ze to prawdopodobnie sprzeglo, wymieni mi je za 10 dni bo musi zamowic. ale po ostatniej wizycie i wymianie pompy auto trzesie mi sie w srodku tj sa slyszalne dziwne drgania jakby ze srodka kokpitu albo z lewych przednich drzwi.TYLKO PRZY DODAWANIU GAZU tak do DWOCH TYS OBROTOW POTEM PRZESTAJE > CO TO MOZE BYC?? jeszcze jedno. auto szarpie przy zmianie biegow. niewiem moze jeszcze sie nie przyzwyczailem ale raczej nie . czy to tez moze byc wina sprzegla czy raczej to juz skrzynia? prosze o wasze opinie i z gory dziekuje.
molotow
Nowicjusz

Miejscowość: dublin
  • 25 Mar 2008, 11:52

fajnie ze wogole ktos sie zainteresowal tematem, lipa te forum samochodowe jak nic !!
    molotow
    Nowicjusz

25 Mar 2008, 12:31

Jak dajesz jej ostro w piz** to nie dziw się, że mogłeś zakatować pompe wodną. Co do Twojego problemu, nie uważasz, że jest taka możliwość, iż nikt nie wie, co może być Twojemu samochodowi?? Najpierw pomyśl, a potem wypowiadaj się na temat forum.
    GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
    Bryann
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
    Auto: Nie mam

25 Mar 2008, 13:36

Z tego co piszesz,zrozumiałem,że autko jest na gwarancji,ponieważ kupiłeś go u dilersa?Więc nie rozumiem,o co chodzi?Jeżeli samochód nie jeździ tak jak powinien,to nalezy jechać do serwisu i tam bezpłatnie naprawią.To ich obowiązek.A jeżeli nie umieją naprawić,bo nie wiedzą co jest,to masz prawo ubiegać się o wymiane samochodu na nowy lub żądac zwrotu gotówki,ponieważ towar jest niezgodny z umową.To tak na marginesie.
    Co do pompy wody - nie koniecznie ty musiszłeś ją zajechać.Nawet nowe części moga być uszkodzone.To,że dajesz jej czasami po garach,nie powinno mieć wpływu na takie awarie.Masz prawo eksploatować auto zgodnie z jego przeznaczeniem.I jeżeli producent w gwarancji nie zaznaczył,że nie wolno tym samochodem przekraczać np. 4000 obr/min lub jeździć więcej niż 120 km/h,to masz prawo korzystać z jego całych osiągów.Układ chłodzenia musi być tak zrobiony w danym samochodzie,aby zapewnić odpowiednie chłodzenie.Pozostaje jeszcze sprawa dotarcia samochodu.Jezeli nie przestrzegałeś zaleceń producenta,tylko go katowałeś,to już musisz winy szukać w samym sobie.
    Co do sprzęgła - jeżeli auto szarpie przy zmianie biegów,to najprawdopodobniej jest to sprzęgło,aczkolwiek nie można wykluczyć skrzyni biegów lub nawet poduszek pod skrzynią.Zobaczysz,jak autko będzie zachowywać się po wymianie sprzęgła.
    Co do piszczenia podczas ruszania na pierwszym biegu - sprawdz,czy to nie piszczy pasek alternatora.Sprzęlo raczej nie piszczy.
    Co do drgań mogą one być spowodowane albo tym sprzęgłem,albo poduszkami pod skrzynią.Moga to być tez poduszko pod silnikiem.Ale to tez powinien poszukać sewris i przyczynę usunąć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Mar 2008, 12:53

motoalbercik dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. wlasnie wrocilem od dilera i zostawilem auto do wymiany sprzegla. takze napisze co i jak jak odbiore niunie. pozdrawiam.
    molotow
    Nowicjusz

29 Mar 2008, 11:24

witam ponownie. sprzeglo wynienione, zero trzesienia, rwania i tym podobnych, po prostu idzie jak nowka. za zainteresowanie tematem serdecznie dziekuje. pozdrawiam.
    molotow
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Gdy policjant kieruje ruchem
      Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...