Audi A4 1.8 TFSI 2011 warto?

13 Kwi 2022, 08:09

Cześć wszystkim. Przymierzam się do zakupu Audi 1.8 TFSI z 2011, automat.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pytanie do was czy warto za taką cenę? Auto wygląda na takie w stylu Niemiec płakał jak sprzedawał. Czy lepiej dołożyć trochę gotówki i kupić jakis inny model samochodu? Bardzo mi zależy na automacie. Słyszałem że ten model ma problemy z skrzynia biegów i braniem oleju. Może ktoś bardziej zagłębiony w temacie mi doradzi?
Juno
Nowicjusz

13 Kwi 2022, 09:32

Dobrze słyszałeś. Jak ten model A4 przed liftem, to tylko 2.0 TDI.
W dodatku tu masz Multitronic, który jest skrzynią bezstopniową - Jeździłeś tym kiedyś.

2.0 Tdi w manualu, ewentualnie z DSG jeśli jesteś świadomy kosztów napraw.

Jak już VAG, to wolałbym Passata B8
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

13 Kwi 2022, 10:08

Dziękuję za odpowiedź. Aktualnie jeżdżę Hondą Civic 8 w manualu, nie znam się na automatycznych skrzyniach, może ze dwa razy w życiu jechałem automatem. Problem w tym że to musi być benzyna albo jakaś hybryda i chciałbym w automacie, diesel niestety odpada.
Myślałem jeszcze o citroenie 5, ale podobno też z nim dużo problemów, a niepotrzebnych kosztów nie chcę generować. Passat b8 to chyba powyżej 60-70 k, trochę za dużo jak na mnie.
Juno
Nowicjusz

13 Kwi 2022, 10:18

Spójrz na renault Lagunę III 2.0 T 170km w automacie. To bezpieczny wybór, założysz lpg i jeździsz dosyć ekonomicznie.

Jeśli chodzi o hybrydę, to masz aurisa ale do 40k tylko I gen wchodzi w grę, a ona już trochę trąci myszką i nie kupiłbym tego auta. Za II gen w hybrydzie to musisz z 50k szykować i to też dużego wyboru nie będziesz miał - Jeszcze rok temu to można było przebierać w ofertach.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV

13 Kwi 2022, 11:00

W B8 nawet w TDI na CR nie było DSG. Zawsze był multitronic który do diesla raczej średnio pasuje. Chociaż rozmawiając z człowiekiem z VW/Audi dowiedziałem się że ostatnie wypusty multi były mniej awaryjne od DSG. DSG świetna szybka skrzynia (wiadomo w jakich jeszcze autach jeździ) natomiast jak zawsze przy automacie przychodzi czas kiedy trzeba za wygodę zapłacić.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

13 Kwi 2022, 11:24

Jak kolega wyżej pisał, wygoda ma swoją cenę, to prawda. Co do laguny, to wiele osób ja poleca, ale nie wiem dlaczego, mi się nie podoba z wyglądu. Myślę i tak tym audi pojeździć z 2-3 lata i zmienić na coś innego. W sumie do tej kwoty 40-50 tys. nic lepszego z wyższej półki nie kupie chyba.
Juno
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...
    Rewolucyjne światła ksenonowe (1991)
    Chociaż do dziś produkowane są samochody z halogenowymi żarówkami, to rewolucji w jakości, zasięgu i jasności samochodowego oświetlenia dokonały tzw. palniki ksenonowe, zastosowane po raz pierwszy w 1991 roku w BMW ...

13 Kwi 2022, 13:00

Juno napisał(a):ale nie wiem dlaczego, mi się nie podoba z wygląd

A ile znajdziesz na rynku dobrych, mocnych benzyniaków z dobrym automatem i dodatkowo możliwością montażu LPG w tych rocznikach?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Kwi 2022, 13:36

Sugeruję chyba poszukać coś z nowszych np. 1,4/150, gorzej to nie pojedzie a lepsze silniki
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017

15 Kwi 2022, 21:04

Dziękuję wam serdecznie za odpowiedzi, wszyscy mi odradzają ten model Audi, więc raczej sobie odpuszczę. Ten model co Trevor pisał z 1,4 / 150 to audi A3 z tego co widzę, bardzo mi się podoba, spalanie też niskie i w ogóle, ale niestety w sedanie ceny zaczynają się od 70-80 tys zł. Trochę mi szkoda tyle wydać na samochód. Myślę za tą kwotę to bym kupił lepsze auto w klasie premium, parę lat starsze. Hmm nie da się ukryć że ta a3 w sedanie jest piękna.
Juno
Nowicjusz