Audi A4 1.8t - problem z ABS

26 Kwi 2009, 23:10

witam. mam pytanie dotyczace systemu hamowania abs. wlacza sie otrzezenie ( czerwony wykrzyknik oraz sygnal dzwiekowy) ze jest jakis problem . co jakis czas na kilka "pikniec". co sie okazuje po podlaczeniu do komputera nie wykazuje zadnego bledu( nawet w trakcie "pikania". co moze byc tego powodem? prosze o pomoc i z gory za nie dzieki
Ostatnio edytowany przez pac1982, 26 Kwi 2009, 23:17, edytowano w sumie 1 raz
pac1982
pac1982
Nowicjusz

Miejscowość: Krakow
  • 27 Kwi 2009, 08:37

być może abs uaktywnia się właśnie w momencie zaświecenia i pikania. A przy jakich okolicznościach się to dzieje? U mnie np abs uaktywnia się przy minimalnej prędkości, ze względu na czujnik który przy bardzo małej prędkości źle odczytuje prędkość jednego z kół. Wymaga to wymiany czujnika ale w zasadzie to wolałbym wyłączyć to ustrojstwo. Całe życie jeździłem bez abs i było dobrze, a teraz to jeszcze nie miałem sytuacji w której by mi pomógł, wręcz przeciwnie, na tych naszych dziurawych drogach to wręcz przeszkadza, uaktywnia się zbyt wcześnie i wydłuża drogę hamowania. Może właśnie u ciebie włącza się z powodu dziur w drodze???????
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

27 Kwi 2009, 10:13

Być może jeden z czujników podaje złą prędkość obrotową i dlatego zapala się błąd. Taki przypadek miałem w golfie IV
    Golf IV GTI 1.8 TURBO
    Nissan Terrano II 2.7 TDI
    BMW 328
    Bolo1989
    Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie