LR freelandr 2.0Di, układ chłodzenia, wentylator

20 Kwi 2009, 12:56

hej, wentylator kręci przy załączonej klimatyzacji (oba), kręci po zdjęcju wtyczki z czujnika temperatury (oba), a sam nic, czujnik temp. wymieniony, komputer zero błędów, bezpieczniki ok, co robić dalej
---DOMIN---
Nowicjusz

• 20 Kwi 2009, 23:32

a sprawdzałeś czujnik termiczny w chłodnicy? zrób zworkę na nim i zobacz czy wentylator zadziała, jak tak to czujnik do wymiany.
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

25 Kwi 2009, 20:34

adamires, dzięki za podpowiedz ale dla mojego oko jest niewidzialny, gdzie jest umiejscowiony, zerkałem z góry i dołu
    ---DOMIN---
    Nowicjusz

25 Kwi 2009, 21:37

Czujnik bimetalowy znajduje się w dolnej części chłodnicy z lewej lub prawej strony czasami od strony silnika. Znajdziesz go łatwo bo to jedyny czujnik jaki jest w chłodnicy. Szukaj po kablach idących do chłodnicy. Jak go znajdziesz to napisz ile ma pinów, bo jak 2 to nie ma problemu - robisz zworkę. Jak będą 3 to masz wentylator dwubiegowy wtedy musisz sprawdzić sterowanie pinami.
    wozki widlowe serwis koszalin Adamires
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

25 Kwi 2009, 22:18

A czy w tym samochodzie silników wentylatora nie włącza czasami komputer silnika?
    No i bardzo niejsano opisałeś problem.Piszesz,że po właczeniu klimy kręcą się oba - prawidłowa reakcja.Nie wiem o co ci chodzi z tą wtyczką - czy zdejmowałeś ją przy właczonej klimie?Jeżeli tak i wentylatory się kręciły,to prawidłowa reakcja.O co ci chodzi,że sam nie chce się kręcić?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

25 Kwi 2009, 23:35

A czy w tym samochodzie silników wentylatora nie włącza czasami komputer silnika?----- z moich dociekań to prawda 85% pewności, bez włączonej klimy, bez zdjętej wtyczki z czujnika temp. silnika, wentylator nie kręci, problem ujawniła ciągnięta laweta, wskaznik temp. na czerwone, założyłem dodatkowy czujnik temp. na duży obieg, termostat jest ok, temp. rośnie po nagrzaniu silnika
    ---DOMIN---
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Radykalne coupe o czterech obliczach - Lexus RC
      Od oszczędnego, luksusowego coupé, przez sportowe auto z legendarną V-ósemką, po torowego potwora – żaden inny samochód w ofercie Lexusa nie ma tyle twarzy, co Radical Coupé, czyli RC. Sprawdzamy, ...

26 Kwi 2009, 11:05

A co ci dał ten dodatkowy czujnik?I założyłeś czujnik temp. od wskaźnika czy od włączania wentylatora?I wentylator ci się teraz włacza czy nadal nie?
    Proszę cię bardzo opisu jaśniej problem,bo piszesz w taki sposób,że połowy trzeba się domyślać i gdybać.
    Najlepiej zacznijmy od początku :
    1.jak właczysz klimę,to wnetylatory kręcą się na wolnych obrotach?
    2.Jak temperatura cieczy przekroczy określoną wartość,to nie włacza się szybki bieg tych wentylatorów?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2009, 14:02

autem jeżdżę cały czas, czujnik dodatkowy jest dla stwierdzenia rzeczywistej temp. cieczy (wyskalowany) wykluczenia błędu wskazań orginału no i mojego spokoju oczywiście, wiem wentylatora to nie ruszy, i tak przy włączonej klimatyzacji to wnetylatory kręcą się na wolnych obrotach, i jak zdejmę czujkę temp. silnika załączą drugi bieg niezależnie czy klima włączona czy nie, mój problem polega na tym iż auto ośiąga temp. nie włącza wentylatora, niezależnie od załączonej czy nie załączonej klimy auto sie grzeje wentylator stoi, załączenie klimatyzacji rusza go tylko do pierwszego rozłączenia, pozdrawiam czytających, może ktoś ma schemat

[ Dodano: Sro Lut 03, 2010 21:26 ]
    Długo tu nie zaglądałem a problem rozwiązałem, komputer steruje wentylatorami przesyłając sygnał do przekaźników (są w jednej obudowie) znajdują się pod skrzynką bezpieczników w komorze silnika i to nawaliło dla przestrogi na allegro widziałem używki droższe od nowej części z serwisu
    ---DOMIN---
    Nowicjusz