Audi a4 1.9 tdi 130 km z 2001 r

28 Lut 2011, 11:19

Witam. W moim a 4 1.9 tdi 130 km z 2001 r gdy odpalę i gdy ruszam to przez ułamek sekundy słychać taki jakby zgrzyt ( jak by załączył się abs lub esp). Dzieje się tak tylko po odpaleniu i op pierwszym ruszeniu gdy się zatrzymam i ruszę drugi raz to już jest ok. Co może być przyczyną takiego zachowania.
Ostatnio edytowany przez masa19, 01 Mar 2011, 18:08, edytowano w sumie 1 raz
masa19
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Auto: Audi a4 b6

28 Lut 2011, 19:15

to pewnie zużyty któryś przegub sprawdź gumy na przegubach czy nie SO popękane
Kamiltd
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

28 Lut 2011, 19:19

Kamiltd napisał(a):to pewnie zużyty któryś przegub sprawdź gumy na przegubach czy nie SO popękane

Przeguby stukają ale tylko podczas skrętu i jest to ciągły stukot.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

01 Mar 2011, 19:19

A moze bys tak sprawdzil czy to tylko do przody zgrzyta czy jak moze do tylu tez?
Bo jezeli zgrzyta do przodu raz, drogi juz nie a na zmiane przod/tyl za kazdym to mogl peknac nit na tarczy sprzeglowej.
Ciezko ztwierdzic, fajnie by bylo jak bys nagral filmik i dal link na YT do niego.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

03 Mar 2011, 09:38

PrezesArtek napisał(a):Przeguby stukają ale tylko podczas skrętu i jest to ciągły stukot.

Nie zawsze kolego,mi stukało przy jeździe na wprost , tylko przy pewnym obciążeniu (na delikatny gazie) nikt nie potrafił zdiagnozować problemu, jedno co słyszałem skrzynia biegów,sprzęgło jeździj aż padnie albo będzie głośniej słychać wtedy przyjedź, nie wytrzymałem dałem mu wycisk no i wyszło (przy hamowaniu silnikiem kierownica zaczęła drgać ) przegub wewnętrzny siadał.
karosa
Początkujący

Miejscowość: strumień
Prawo jazdy: 13 04 2000
Auto: SEAT cordoba vario
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Mar 2011, 14:11

W moim przypadku to chyba jakiś system elektryczny się załącza na chwilę bo lekko przygasają światła( przygasają gdy na lodzie załącza się esp, abs, lub gdy opuszczam szyby)
masa19
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Auto: Audi a4 b6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    XV Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2009 / relacja
    9 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XV Moto-Piknik. Pomimo tego, że piknik trwał tylko jeden dzień, nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio ...

03 Mar 2011, 18:56

Jak ci przygasaja swiatla to proponuje aku zmienic, albo wydajniejszy alternator dac(nowy).
Mi przygasalo tak jak mowisz i ustalo po zmianie aku. Nie mial juz wystarczajacej pojemnosci.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK