Citroen saxo 1.1 - Sprzęgło harczy

24 Lut 2011, 19:55

Witam posiadam Citroena Saxo 1.1 Starszy rocznik z bardziej kwadratowymi przednimi lampami. Problem polega na tym że gdy ruszam, puszczam sprzęgło strasznie piszczy. Tak jakby coś chodziło na sucho. Nie jest to do końca piszczenie taki dziwny dźwięk jak by coś strasznie tarło, zgrzyt. Dodam jeszcze że zależy to od puszczania sprzęgła i ilości gazu, np mojej żonie prawie nigdy to nie występuje, u mnie co każde ruszanie. Problem pojawia się również, gdy zmieniam bieg i puszczam sprzęgło, ale rzadko się to zdarza.
I jeszcze nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym ale gdy jadę w wyższej skali obrotów, gdzieś od 60 w górę i od 4 biegu to gdy jestem rozpędzony i puszcze całkowicie gaz to szarpnie, tak samo się gdy nacisnę spowrotem gaz. Proszę o pomoc!! Mechanik mówi że nie wie co to jest i musiał by mi go zabrać i rozebrać żeby się dowiedzieć.
krymin26
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

25 Lut 2011, 00:25

Piszczenie podobne do ślizgającego się paska klinowego może powodować zużyte łożysko sprzęgła. Jednak powinno być ono słyszalne nawet przy odpalonym silniku i po wciśnięciu sprzęgła.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

25 Lut 2011, 16:02

Nie dawno odkryłem że te harczenie pojawia się gdy gdy jadę na pół sprzęgle ( tak gdzieś 3/4 puszczenia pedału ) Na forum przeznaczonym Citroenom, jeden użytkownik napisał mi ,, Napinacz, poduszka,, Lecz nie wiem niestety co to znaczy a nie mam z nim kontaktu.
krymin26
Nowicjusz

27 Lut 2011, 12:17

Napinacz- paska alternatora, a jeżeli chodzi o poduszki to zawieszenie silnika i skrzyni,
To piszczenie występuje jak wciskasz/puszczasz sprzęgło na luzie?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Mar 2011, 19:16

arciasty napisał(a):To piszczenie występuje jak wciskasz/puszczasz sprzęgło na luzie?

Nie.
krymin26
Nowicjusz