18 Paź 2007, 20:25
Witam wszystkich miłośników motoryzacji. Mam następujący problem. W mojej CZWÓRCE 1.9tdi motor AFN 98r zdaża się z różną częstotliwością odcięcie mocy podczas jazdy. Zgaszenie silnika i ponowny rozruch rozwiązuje problem ale po jakimś czasie moc ginie na nowo. Po podłączeniu do WAGA jest następująca informacja: błąd czujnika ciśnienia kolektora ssącego. Sugerując się informacją z WAGA wymieniłem czójnik (260zł) i z uśmiechem odpaliłem auto, przejechałem kilka kilometrów i........i sytuacja bez zmian, motor bez mocy. Następne podejżenie padło na turbinę która pchając olej w intercooler a dalej w kolektor ssący który mógł by "zarzucać" czujnik i stąd powtarzający się błąd (WAG podłączany kilka krotnie i to z trzech kompów). Po wyczyszczeniu całego doloto(rura,intercooler,i dalej do kolektora ssącego dodam że wykryłem dziórę w intercoolerze ale ją zaspawałem) nowa próba jazdy która zakończyła się jak wszystkie poprzednie, odcięciem mocy(sprawdziłem na nowo dolot i nie ma śladu oleju). Pozostaje chyba tylko przepływka ale nie chciał bym wyrzucić kasy w błoto ponieważ WAG nadal wykazuje błąd czujnika ciśnienia kolektora ssącego. Pomózcie bo już mi ręce opadają. Walczę z tym od dwóch , trzech miesięcy bez skutku.Dodam że motor jedzię bardzo przyzwoicie, dymi jak każdy disel przy gwałtownym wciśnięciu gazu, spalanie ok. 6 litrów, ubytek oleju nie wielki, od wymiany do wymiany bez dolewki (15000km). Co Wy o tym sądzicie bo mi już pomsłów brakuje.