Audi A4 1.9TDI problem z odpalaniem...

19 Gru 2013, 17:59

Witam. Od czasu jak kupiłem audi (rok temu dokładnie w zimę) zapalał dziwnie. Zawsze myślałem, że jak samochód zimny to słabo pali a jak ciepły to ładnie zapala. W nim jest odwrotnie :? Chodzi o to, że jak z rańca idę go zapalić to odrazu pali, a jak już przejechałem kilka KM i się rozgrzał to już musiałem dłuuugooo kręcić i myślę zawsze, że akumulator padł... Ale zawsze zapali. Jednak już go chyba rozgryzłem.... Wracałem z pracy i jechałem tak 80km/h (to trąbienie na ulicy :D bezcenne) i po przejechaniu 30km Zapalił normalnie chociaż, że był gorący ???... Na drugi dzień wracałem z pracy na pełnej :P To jest: od 100km/h do 140km/h. Po 20km nie chciał normalnie odpalić to jest: kręci kręci kręci i dopiero po chwili załapie... Ktoś wie o co chodzi i jak to naprawić ? :)
Faldhor
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 07 1987
Auto: Audi A4
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • 22 Gru 2013, 04:50

Faldhor napisał(a):Ktoś wie o co chodzi i jak to naprawić ? :)

Polecam zacząć od diagnostyki komputerowej. Powinno to trochę ułatwić sytuację :ok:.

Pozdrawiam :).
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1993

04 Sty 2014, 12:02

Znajomy też tak ma w Golfie V 1.9TDI. Zmienił ostatnio świece żarowe, bo 2 z nich miał padnięte i nieraz musiał po 2 razy podgrzewać, aby zapalił. U ciebie może coś czujnik temp. szwankuje.
    Longhorn
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
    Miejscowość: pdk
    Auto: Toyota Corolla E12 FL
    Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2006

04 Sty 2014, 16:09

Może to być wina rozrusznika.
    Inna przyczyną może być pompa wtryskowa, a dokładniej dawka rozruchowa paliwa, głowiczka pompy. Może też być uszkodzony czujnik temperatury ( ten, co jest w pompie wtryskowej ).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Bezpieczne podróże na rodzinne wakacje
      Zbliża się koniec roku szkolnego, a wraz z nim czas wakacyjnych wyjazdów z rodziną. Wielogodzinna podróż samochodem może być trudna zarówno dla dziecka, jak i jego rodziców. Co można zrobić, żeby ...