AUDI A4 B5 2.6 V6 SEDAN

07 Lip 2015, 14:12

Cześć potrzebuje Waszej pomocy :)

Rozglądam się za pierwszym autkiem, chciałbym żeby było w miarę możliwości ekonomiczne i nie wymagało dużego i częstego wkładu pieniężnego. Chciałbym wydać około 5-6k. Myślałem na początku nad Civic VI lub Astrą II ale przeglądając allegro nagle trafiłem na taką Audice: [link do oferty na Allegro wygasł] Nie jestem jeszcze obeznany i podejrzewam, że szybko wybijecie mi taki pomysł z głowy, aczkolwiek jak laik widzi takie auto to trudno żeby nie przyciągnęło jego uwagi :) Podejrzewam, że przynajmniej na początku auto będzie służyło przede wszystkim do jazdy po mieście (Kraków) i ewentualnie w weekendy do wyjazdów za miasto. Napiszcie co uważacie, proszę bez hejtów gdyż na prawdę jestem w tym temacie zielony i przed wyborem auta musze jeszcze dużo poczytać i popytać :) Pozdrawiam
koziou
Nowicjusz

Auto: Suzuki Swift I

07 Lip 2015, 14:18

Astry II nie kupisz za 5-6k więc odpada.
Civic VI dobry pomysł.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Lip 2015, 14:21

koziou napisał(a):Audice: [link do oferty na Allegro wygasł] ... 90405.html Nie jestem jeszcze obeznany i podejrzewam, że szybko wybijecie mi taki pomysł z głowy, a

Za tania więc odpuść do tego z Niemiec to ile za nią dał :shock: :?:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Lip 2015, 14:25

Fotel kierowcy przetarty więc przebieg pewnie z 2 razy większy. Silnik fajny, ale ten egzemplarz zdecydowanie za tani.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Lip 2015, 14:35

No właśnie cena jest podejrzana ale też bardzo kusząca :) Wyczytałem, że ten samochód ma bardzo twarde zawieszenie - chyba na polskie drogi tak średnio :no:
Jak z ekonomią jazdy w mieście na takim silniku pozwólcie że jeszcze zapytam?

#EDIT

Od razu możecie powiedzieć w jakiej cenie można dorwać sensowną A4, zastanowie się nad dołożeniem no chyba że cena skoczy dwukrotnie. Jaki silnik w tym samochodzie jest najbardziej sensowny ale też ekonomiczny? Na co warto zwracać uwagę przy wyborze A4? (Co powiecie np. o tej? [link do oferty na Allegro wygasł])
koziou
Nowicjusz

07 Lip 2015, 15:15

koziou napisał(a):No właśnie cena jest podejrzana ale też bardzo kusząca :) Wyczytałem, że ten samochód ma bardzo twarde zawieszenie - chyba na polskie drogi tak średnio :no:
Jak z ekonomią jazdy w mieście na takim silniku pozwólcie że jeszcze zapytam?

#EDIT

Od razu możecie powiedzieć w jakiej cenie można dorwać sensowną A4, zastanowie się nad dołożeniem no chyba że cena skoczy dwukrotnie. Jaki silnik w tym samochodzie jest najbardziej sensowny ale też ekonomiczny? Na co warto zwracać uwagę przy wyborze A4? (Co powiecie np. o tej? [link do oferty na Allegro wygasł] ... 70837.html)

Zacznijmy od czystej ekonomii czyli jeżeli posiadasz 6k na auto to nie szukasz opcji najdroższych tylko najtańszych bo wiara w to że w 20letnim samochodzie ktoś przed sprzedażą włożył równowartość jego allegrowej ceny w remont jest zgubne.
Więc pomyśl sobie że audi a4b5 ma 5razy więcej elementów zawieszenia niż zwykłe auto do tego jest to aluminium w wersji niemieckiej czyli jak zawsze ściema. Dolicz sobie że V6 są to dwie głowice a nie jedna więc jeżeli np: będziesz miał wymieniane uszczelki pod głowicą to robota+części x2... Następna sprawa rozrząd do którego trzeba rozbroić cały przód...

Teraz wypisałem Ci totalne abecadło gdzie cieknące głowice, padające cewki i stukające zawieszenie masz jak w banku... do tego możesz sobie doliczyć masę drobnych awarii które tez kosztują czyli pompka zamka centralnego, łożysko kompresora klimy, problemy z ogrzewaniem itd...

Czy myślisz że jak byłoby to normalne auto to kosztowałoby nie wiele więcej niż złom w/g wagi???

I nawet jeżeli ci ktoś zaprzeczy to i tak rozwiązań technicznych w stylu wielowahacz albo rozbrajanie przodu nie ominiesz.

I jestem ciekaw reakcji mechanika jak usłyszy że "coś" stuka w zawieszeniu a Ty nie wiesz co.

Ogólnie: odpuść sobie tego typu śmietniki które udają że są tanie w obsłudze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższe opłaty za badania techniczne od maja 2018 roku
    W przyszłym roku czekają nas zmiany opłat w stawkach za przeglądy na stacjach kontroli pojazdów. Od maja 2018 roku przewidywane są spore podwyżki i o nich napisze poniżej, a w związku z uwolnieniem cen będą one mogły ...

07 Lip 2015, 15:23

Porównaj sobie lakier z prawej strony z lewą stroną tej srebrnej ałdicy.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Lip 2015, 15:25

koziou napisał(a):Jaki silnik w tym samochodzie jest najbardziej sensowny ale też ekonomiczny?

Ekonomiczny jest tylko 1.9 TDI, ale większość ma astronomiczne przebiegi. Na ładne A4B5 potrzeba 8-10 tysięcy. Poszukaj czegoś tańszego w utrzymaniu np. Toyota Avensis 2.0, Peugoet 406, Laguna I FL.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Lip 2015, 15:33

Zależy mi żeby było 5cio drzwiowe. Ok czyli wykluczam A4, poszukam jakiejś Hondzi Civic albo Toyoty Avensis. A w tej cenie Honda Accord? Co o niej myślicie?
koziou
Nowicjusz

07 Lip 2015, 16:43

Nie musisz odpuszczać A4, tylko odpuść sobie sprowadzone V6, które kosztują tyle co nic. Akurat A4, to jedno z najmniej problemowych aut z tych lat. Problem jest tylko taki, że rynek jest zalany tanimi szrotami, z realnym przebiegiem +500tyś.km, które najpierw trzeba doprowadzić do stanu używalności. Jeśli znajdziesz A4 z silnikiem 1.8, które ktoś w normalny sposób serwisował, to jeszcze długo i bezawaryjnie nim pojeździsz. Zawieszenie nie jest takie straszne jak je malują, wymieniasz te wahacze, które mają luzy i tyle, no chyba, ze wolisz włożyć całe nowe zawieszenie, które kosztuję gdzieś 1300-1400zł i masz spokój na dłuższy czas, tym bardziej jeśli masz w miarę dobre drogi w okolicy.
Ogólnie nie ma się co napalać na konkretny samochód w tym budżecie, ale jeśli trafi Ci się dobra A4, to warto ją kupić.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

07 Lip 2015, 16:58

pkc napisał(a):Akurat A4, to jedno z najmniej problemowych aut z tych lat

A gdzie to słyszałeś :D Dobry tekst... mój kolega który naprawia te twory motoryzacji żyje z tych optymizmów.
No i zależy z czym porównujesz...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Lip 2015, 16:58

Nie ma co się oszukiwać bo akurat zawias w A4 pada często. Nawet w Niemczech kilka na miesiąc przyjeżdża. :ok:
Tańsza w utrzymaniu będzie A3, jednak spalanie spore więc warto brać z LPG
Tu masz ładne A4
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lip 2015, 17:51

Nic nie jest wieczne i w autach, które jeżdżą Niemczech też w końcu zawias pada, ale ni tak wytrzymuje on tam dużo dłużej niż w Polsce.

Szybki
Akurat miałem dwie A4 B5, a w sumie w moim użytkowaniu przez dłuższy czas były nawet trzy i z wielu aut jakie miałem, różnych marek, to były pod względem bezawaryjności najlepsze auta. Egzemplarze te nadal jeżdżą w rodzinie i do dnia dzisiejszego mają się dobrze, a nikt z rodziny nie ma do mnie pretensji, ze sprzedałem im bubla, bo cały czas muszą coś naprawiać.. Na dzień dzisiejszy praktycznie codziennie widzę B5 z przebiegiem 630tyś.km i ma się dobrze. Ojce A6, która konstrukcyjnie dzieli wiele podzespołów z A4, też sprawuję się bez zarzutów, a w rodzinie zrobiła już ponad 300tyś.km.
Nie dziwi mnie wcale, ze twój znajomy zarabia na naprawach tych aut, bo jak już pisałem większość tych aut jest totalnie zarznięta i przebiegiem 500tyś.km Jak parę lat temu było bum na A4 b5 w Polsce, to widziałem jakie auta ściągają handlarze na lawetach. Polacy brali wszystko jak leci, oby jak najtaniej. A w Polsce auta przechodziły szybką metamorfozę(albo szybkie klepanie) i były sprzedawane jako igiełki od dziadka Niemca. Żadne dorznięte auto nie będzie dobre, czy to Mercedes W124, czy Toyota Avensis, a nawet Lexus IS200. Jeśli dorznięty Mercedes W124 był by równie niezawodny co zadbany, serwisowany egzemplarz, to bym się nie zastanawiał, tylko leciał kupić najtańszego merca jaki jest. Ale tak to nie działa.
Jasne, ze w Audi mogą zdarzyć się usterki i zawias nie lubi się za bardzo z Polskimi kiepskimi drogami, w porównaniu z innymi autami, co nie zmienia
faktu, ze auto konstrukcyjnie jest wytrzymałe(co nie oznacza nie do zajechania) Usterki najczęściej są wynikiem zużycia związanego z wiekiem i przebiegiem auta(co nikogo nie powinno dziwić, najstarsze egzemplarze mają 20 lat) i nie mają charakteru stałego. Rzadko też zdarzają się usterki, które uniemożliwiały by dalszą jazdę, najczęściej są to duperele, które co najwyżej mogą zirytować właściciela, ale nie uniemożliwić mu dalszą jazdę. Przy odrobinie chęci i umiejętności, wiele usterek można usunąć samemu, nie wydając fortuny na to. Możesz sobie mówić co chcesz, ale akurat ten model znam bardzo dobrze i wiem czego można się po nim spodziewać. Jeśli kupi się egzemplarz, nietknięty przez sprytnego handlarza i regularnie serwisowanego, to jest w stanie jeszcze bardzo długo i bezawaryjnie jeździć.
Ostatnio edytowany przez pkc, 07 Lip 2015, 22:21, edytowano w sumie 1 raz
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

07 Lip 2015, 21:08

Kombi niestety nie bardzo. Jakie jeszcze samochody jesteście w stanie polecić mi w takim przedziale cenowym?

Avensis wydaje się super ale chyba trochę wychodzi poza budżet :/
koziou
Nowicjusz

07 Lip 2015, 21:52

a Peugeot 406?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008