Jaki chatcback max 25 tyś. zł, max 2005 r. - Audi A3 8P?

04 Lip 2015, 08:55

Witam wszystkich,

Jaki chatcback polecacie do max 25 tyś. zł, max 10 letni (do 2005 r.)?

Interesuje mnie:
- niemiecki, popularny w Polsce model - tanie, dostępne część, model dobrze znany mechanikom
- w benzynie, z silnikiem dobrym do zainstalowania LPG - jeżdżę od lat na LPG, ma to swoje wady (ale diesel również), jest zdecydowanie najtańsze
- z silnikiem mało awaryjnym, niedrogi w serwisowaniu, możliwie dynamiczny (ale bez przesady - minimum 100 KM, idealnie 120-140 KM)
- trwały (np. aby nie rdzewiał w 11 'roku życia'), elegancki

Po wielu poszukiwaniach ('przeczytaniu' pół Internetu) wybrałem Audi A3 8P (2003-2008), 1.6 8v - piękny samochód, popularny model, prosty i niezawodny silnik, idealny do LPG; jedyna wada
to ciut mało koni (wolę zdecydowanie to niż bardziej awaryjne silniki FSI, nie do LPG) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chcę się tylko upewnić że to dobry wybór. Z góry dzięki za dobrą radę!
Qlawy89
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 04 2008
Auto: Audi 80 - zmieniam na nowe
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lip 2015, 09:05

Dobry wybór, co Audi to Audi :ok: Choć silnik słaby. Obejrzał bym jeszcze Focusa mk1 z końcowych roczników w pakiecie Ghia. Fajne silnik benzynowe, lepsze prowadzenie od A3. Wygląd kwestią gustu

np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dyzio92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Fiesta mk4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

04 Lip 2015, 09:09

Dyzio nie rób zamieszania... Piszesz, że A3 to dobry wybór, a tak naprawdę nie ma dobrych silników. 1,6 kompletnie nie daje rady i pali dużo. W poprzedniku się już nie sprawdzał, to co w tym?
Polecanie Focusa mk1 do 25k mija się z celem. Autorze szukaj Focusa mk2 po lifcie z 2,0. Minus to, że nie lubi LPG.

Inne dobre propozycje, co lepiej jadą i też lubią LPG:
Fiat Bravo 1,4T-Jet, Opel Astra H 1,8, Hyundai i30 1,6, Kia Cee'd 1,6

Nie ograniczaj auta do kraju pochodzenia,bo wtopisz kasę jak np. z Audi A3 1,6 ;)
Ostatnio edytowany przez dzida 04 Lip 2015, 09:12, edytowano w sumie 2 razy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Lip 2015, 09:11

Dyzio92 napisał(a):Dobry wybór, co Audi to Audi
Dobry wybór? Tam nie ma silników... Jedynie 1.9 TDI... A powiedzenie głupie.
Dyzio92 napisał(a):Obejrzał bym jeszcze Focusa mk1 z końcowych roczników w pakiecie Ghia.
Gość ma 25k a Ty polecasz Focusa Mk1.. :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lip 2015, 13:35

Dzięki za odpowiedź,

Czyli Audi A3 1.6 odpada bo za mało dynamiczny (reszta ok - awaryjność etc.)?

Niestety te same silniki mają wszystkie interesujące mnie samochody z stajni volkswagen: Golf 5, Skoda Octavia II, Seat Leon II... Czyli żaden z nich nie jest alternatywą.

Jedynie Audi A4 B6 (stare już trochę) i B7 ma silnik 2.0 130 KM, [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Wolałbym chatback, ale to nie może być najważniejsze.

- Do Fiatów nie jestem przekonany.
- Jeśli Ford Focus nie nadaje się do LPG, to też dzięki.
- O Oplu Astrze też myślałem, chociaż nadwozie mniej mi się podoba - ten 1.8l to ma 125 czy 140 KM? Czy na Opelkach po 13 roku życia nie pojawia się rdza?
- Hyundai i30, czy to dobry samochód? O japońskich słyszałem dużo dobrego ale o koreańskich nie za bardzo...
Qlawy89
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 04 2008
Auto: Audi 80 - zmieniam na nowe
Paliwo: Benzyna + LPG

05 Lip 2015, 13:38

Qlawy89 napisał(a):(reszta ok - awaryjność etc.)?

Silnik trwały prosty pancerny ale muł jakich mało i 10-12 w mieście norma. Jak chcesz coś popularnego to astra H będzie lepszym wyborem.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...
    Lexus IS Sriracha Red ze złocistymi płatkami
    Z okazji amerykańskiej premiery nowej wersji sedana IS, Lexus przygotował wyjątkowo pikantną stylizację tego modelu, w żartobliwy sposób nawiązującą do jednej z najostrzejszych odmian sosu chili. Auto prezentowane ...

05 Lip 2015, 13:45

Qlawy89 napisał(a):- Hyundai i30, czy to dobry samochód? O japońskich słyszałem dużo dobrego ale o koreańskich nie za bardzo...

Dobry, mało awaryjny samochód z udanymi silnikami. Części nie są drogie więc łączy trwałość japończyków z cenami gratów do niemców.
Ogólnie najlepiej szukać aut z czeskiej fabryki, ponieważ są bardziej dopracowane niż te z korei. Możemy je rozpoznać po czarnych kloszach przednich reflektorów.
Na minus dla wielu to miękkie zawieszenie połączone z gumowatym układem kierowniczym
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8