Jaki chatcback max 25 tyś. zł, max 2005 r. - Audi A3 8P?

04 Lip 2015, 09:55

Witam wszystkich,

Jaki chatcback polecacie do max 25 tyś. zł, max 10 letni (do 2005 r.)?

Interesuje mnie:
- niemiecki, popularny w Polsce model - tanie, dostępne część, model dobrze znany mechanikom
- w benzynie, z silnikiem dobrym do zainstalowania LPG - jeżdżę od lat na LPG, ma to swoje wady (ale diesel również), jest zdecydowanie najtańsze
- z silnikiem mało awaryjnym, niedrogi w serwisowaniu, możliwie dynamiczny (ale bez przesady - minimum 100 KM, idealnie 120-140 KM)
- trwały (np. aby nie rdzewiał w 11 'roku życia'), elegancki

Po wielu poszukiwaniach ('przeczytaniu' pół Internetu) wybrałem Audi A3 8P (2003-2008), 1.6 8v - piękny samochód, popularny model, prosty i niezawodny silnik, idealny do LPG; jedyna wada
to ciut mało koni (wolę zdecydowanie to niż bardziej awaryjne silniki FSI, nie do LPG) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chcę się tylko upewnić że to dobry wybór. Z góry dzięki za dobrą radę!
Qlawy89
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 04 2008
Auto: Audi 80 - zmieniam na nowe
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lip 2015, 10:05

Dobry wybór, co Audi to Audi :ok: Choć silnik słaby. Obejrzał bym jeszcze Focusa mk1 z końcowych roczników w pakiecie Ghia. Fajne silnik benzynowe, lepsze prowadzenie od A3. Wygląd kwestią gustu

np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dyzio92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Fiesta mk4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

04 Lip 2015, 10:09

Dyzio nie rób zamieszania... Piszesz, że A3 to dobry wybór, a tak naprawdę nie ma dobrych silników. 1,6 kompletnie nie daje rady i pali dużo. W poprzedniku się już nie sprawdzał, to co w tym?
Polecanie Focusa mk1 do 25k mija się z celem. Autorze szukaj Focusa mk2 po lifcie z 2,0. Minus to, że nie lubi LPG.

Inne dobre propozycje, co lepiej jadą i też lubią LPG:
Fiat Bravo 1,4T-Jet, Opel Astra H 1,8, Hyundai i30 1,6, Kia Cee'd 1,6

Nie ograniczaj auta do kraju pochodzenia,bo wtopisz kasę jak np. z Audi A3 1,6 ;)
Ostatnio edytowany przez dzida 04 Lip 2015, 10:12, edytowano w sumie 2 razy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Lip 2015, 10:11

Dyzio92 napisał(a):Dobry wybór, co Audi to Audi
Dobry wybór? Tam nie ma silników... Jedynie 1.9 TDI... A powiedzenie głupie.
Dyzio92 napisał(a):Obejrzał bym jeszcze Focusa mk1 z końcowych roczników w pakiecie Ghia.
Gość ma 25k a Ty polecasz Focusa Mk1.. :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lip 2015, 14:35

Dzięki za odpowiedź,

Czyli Audi A3 1.6 odpada bo za mało dynamiczny (reszta ok - awaryjność etc.)?

Niestety te same silniki mają wszystkie interesujące mnie samochody z stajni volkswagen: Golf 5, Skoda Octavia II, Seat Leon II... Czyli żaden z nich nie jest alternatywą.

Jedynie Audi A4 B6 (stare już trochę) i B7 ma silnik 2.0 130 KM, [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Wolałbym chatback, ale to nie może być najważniejsze.

- Do Fiatów nie jestem przekonany.
- Jeśli Ford Focus nie nadaje się do LPG, to też dzięki.
- O Oplu Astrze też myślałem, chociaż nadwozie mniej mi się podoba - ten 1.8l to ma 125 czy 140 KM? Czy na Opelkach po 13 roku życia nie pojawia się rdza?
- Hyundai i30, czy to dobry samochód? O japońskich słyszałem dużo dobrego ale o koreańskich nie za bardzo...
Qlawy89
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 04 2008
Auto: Audi 80 - zmieniam na nowe
Paliwo: Benzyna + LPG

05 Lip 2015, 14:38

Qlawy89 napisał(a):(reszta ok - awaryjność etc.)?

Silnik trwały prosty pancerny ale muł jakich mało i 10-12 w mieście norma. Jak chcesz coś popularnego to astra H będzie lepszym wyborem.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody dostawcze Forda: przegląd nowych modeli
    Samochody dostawcze to nieodłączny towarzysz biznesu – do przewozu towarów, małych i większych ładunków czy transportu pracowników nadają się doskonale. Przedsiębiorcy szukają dostawczych pojazdów, ...
    Jak sprawdzić / obliczyć ET felgi? - instrukcja
    Na rynku mamy bardzo dużo dostępnych felg zarówno aluminiowych jak i stalowych. Każda z nich powinna posiadać wytłoczone parametry montażowe w szczególności szerokość, średnicę i parametr osadzenia felgi ET. ...

05 Lip 2015, 14:45

Qlawy89 napisał(a):- Hyundai i30, czy to dobry samochód? O japońskich słyszałem dużo dobrego ale o koreańskich nie za bardzo...

Dobry, mało awaryjny samochód z udanymi silnikami. Części nie są drogie więc łączy trwałość japończyków z cenami gratów do niemców.
Ogólnie najlepiej szukać aut z czeskiej fabryki, ponieważ są bardziej dopracowane niż te z korei. Możemy je rozpoznać po czarnych kloszach przednich reflektorów.
Na minus dla wielu to miękkie zawieszenie połączone z gumowatym układem kierowniczym
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8