Audi A4 B5 99r 1.8 b+g 125km

24 Cze 2021, 14:43

Witam,

Zauważyłem iż podczas jazdy wskaźnik temperatury silnika przekracza 90 stopni co nie powinno tak być. Wzrasta do 110-115 stopni. Czasem spada i znów wzrasta. Ogólnie słabo auto się zbiera. Ustawiłem gaz wszystko ok. Natomiast spalanie jak na ten silnik jest w granicach 17 litrów. Czy ktoś wie gdzie może być problem? Ostatnio miałem zakładane nowe klocki i tarcze tył, na stacji diagnostycznej mechanik zwrócił uwagę iż tylnie koło mi trochę hamuje, natomiast wydaje mi się że powinno to mieć aż takiego wpływu na w/w czynniki. Dodam że jeżdźę cały czas na klimatyzacji. Proszę o pomoc.
MotoFan777
Początkujący

24 Cze 2021, 15:18

Sprawdź lekkość toczenia samochodu i przy okazji zobacz czy to koło które stawia opory mocno się grzeje. Nie powinno się tak jeździć bo raz że spalanie może być sporo większe a dwa że po pewnym niedługim czasie takiej jazdy klocki i tarcza będzie do wymiany. Do tego można również szybko załatwić łożysko w kole przez wysoką temperaturę.

Pamiętasz ile wcześniej Ci palił ten samochód w podobnych warunkach?

Temperatura na desce raczej powinna się utrzymywać w granicach tych 90 stopni więc sprawdź czy działają na wentylatorze dwie prędkości obrotowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Cze 2021, 15:38

Sprawdzę jeszcze jak to jest bez klimatyzacji, może to jest przyczyna też.
MotoFan777
Początkujący

24 Cze 2021, 17:31

MotoFan777 napisał(a):Sprawdzę jeszcze jak to jest bez klimatyzacji, może to jest przyczyna też.

Klimatyzacja nie ma większego wpływu na temp. silnika. Nawet wprost przeciwnie, bo przy pracującej klimie, wentylator na chłodnicy cały czas się kręci, a więc chłodzi nie tylko czynnik z klimy, ale również i płyn z silnika. Jak klimę wyłączysz, to może być wręcz odwrotnie do twoich domysłów - silnik będzie jeszcze szybciej się nagrzewał.
Posprawdzaj jak pisze kolega wyżej lekkość toczenia się wszystkich kół. Jak zakręcisz kołem, to powinno się swobodnie kręcić, bez żadnych oporów. A opory na hamulcach mają wielki wpływ na spalanie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Cze 2021, 22:58

a na benzynie jedzie lepiej? ile pali benzyny?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Cze 2021, 09:37

Przyczyna była wina włączonej klimatyzacji. Po wyłączeniu auto ma większą moc, wskazówka nie przekracza 90 stopni i jest mniejsze spalanie.
MotoFan777
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Skoda Vision E - wnętrze samochodu koncepcyjnego
    Futurystyczny design modelu VISION E ukazuje charakter nowego języka stylistycznego ŠKODY dla przyszłych pojazdów elektrycznych. Najbardziej uderzające cechy nadwozia to m.in. brak słupka B czy nietypowo otwierane ...

26 Cze 2021, 15:07

Ktoś wyjaśni dlaczego? :D
To, że ma więcej mocy to wiadomo, ale jaki to może mieć negatywny wpływ na przegrzewanie układu?
Gość114260

28 Cze 2021, 08:59

MotoFan777 napisał(a):Przyczyna była wina włączonej klimatyzacji.

To nie przyczyna. To tylko skutek. Przyczyną może być sam kompresor. Klima po włączeniu owszem, osłabia moc silnika, ale nie do tego stopnia, że jest to odczuwalne dla kierowcy. Może to być oznaka zaczynającej zacierać się sprężarki, która pracuje, ale z wielkimi oporami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000