Audi a4 b5- grzanie się samochodu

24 Cze 2015, 19:51

Witam. Od razu piszę, że jestem kobietą więc nie dziwcie się, że będę pisała coś nie za bardzo jasno.
Posiadam samochód audi a 4 b5 1,9 TDI rocznik 2001 kombi. Wczoraj wymienił mi mechanik termostat (ponieważ temperatura przy wysokiej temperaturze na dworze wzrastała do 110 stopni). Wczoraj zrobiłam ok 20 km po wymianie i dzisiaj rano również było ok, temperatura dochodziła tylko do 90 stopni. Dzisiaj wracając z pracy po ok 3 km temperatura zaczęła wzrastać do 110 stopni ( i zgasiłam samochód). Po ok 15 minutach temperatura niestety stała w miejscu więc maksymalnie włączyłam klimatyzację niestety nie podziałało to i temperatura nadal stała w miejscu przy zgaszonym samochodzie. Po jakimś czasie przekręcając stacyjkę zauważyłam, że temperatura spadła do 90 stopni, ale bez włączonego silnika temperatura podskoczyła do ok 100 stopni i tak skakała . Kiedy dojechał brat i sprawdzał silnik stwierdził, że silnik jest zimny a wskazywało nadal 100 stopni.kiedy temperatura po ok godzinie spadła do 90 stopni zajechalam do domu bez żadnego problemu i temperatura spadła do 0 ok 20 stopni po 3 godzinach. Więc zapaliłam samochód i po ok 5 minutach temperatura wzrosła do 90 stopni więc chciałam sie przejechać ale po ok 0,5 km wzroslo do ponad 110 stopni. Ostrożnie podnioslam klapę i silnik był letni nie gorący.
Więc mam pytanie czy ktoś ma pomysł co to może być? Prosze o pomoc bo nie wiem co mam robić.
Wspomnę również, że płyn jest i rozrząd był wymieniamy w październiku. Klimatyzacja od wczoraj na maksymalnej temperaturze nie nagrzewa tak jak do tej pory. Pomóżcie mi :)
Z góry dziękuję
zamulatorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 09 2005
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: audi a4 b5
Silnik: 1,9TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Cze 2015, 21:14

Pomóżcie. Proszę
zamulatorek
Nowicjusz

24 Cze 2015, 21:32

Trzy opcjke na początek :
1. wyjąc termostat i pojeździć bez niego obserwując objawy
2. jeżeli nic się nie zmieni wymienić czujnik tempertaury
3. układ chłodzenia może być zapowietrzony - odpowietrzyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Cze 2015, 05:49

mechanik od razu powiedział że głowica do wymiany. Koszt ok 1300 zł.
zamulatorek
Nowicjusz

25 Cze 2015, 09:42

Zanim więc wymienisz głowicę, to najpierw warto zrobić co napisałem. Koszta praktycznie zerowe, jeżeli umiesz ty lub masz kogoś kto sobie sam z tym poradzi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Cze 2015, 16:17

Dziękuję
zamulatorek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...