Audi a4 b5 lift 1.8t Pobór oleju, Zawór DV

31 Sie 2020, 00:08

Zakupiłem dwa tygodnie temu audi, do tego czasu przejechałem ponad 800km i nagle znikąd pojawił mi się komunikat o niskim stanie oleju gdy go kupowałem było troszkę ponad połowę bagnetu. Gdy wyskoczył komunikat było równo na minimum, dolałem aby było na połowie nie za mało nie za dużo. Po kolejnych km tak około 150km zauważyłem że oleju jest tak troszkę ponad minimum. Martwi mnie to że tak dziwnie olej ubywa, jest to mój pierwszy samochód z turbo a chciałbym żeby jak najdłużej pojeździł, zapewne za bardzo się przejmuje i pewnie będę musiał jeszcze parę razy posprawdzać olej, dodam jeszcze że nie kopci ani na biało ani na czarno ani na niebieskawo czy to zimny czy ciepły silnik w dolocie nie ma oleju żadnego wszystko pracuje prawidłowo moc też ma, a jednak oleju ubywa co w takim razie może się dziać?. Może to głupie pytanie ale gdzie jest umiejscowiony zawór DV mam silnik wzdłuż chyba o oznaczeniu AEB ale pewnie się mylę, gdzie on dokładnie się znajduje ?
KubaCypis
Nowicjusz

• 31 Sie 2020, 07:48

Nie wiem czy we wszystkich 1.8t jest tam samo ale normalnie jest po lewej stronie koło podluznicy w okolicach ważą collera ponizej turbiny. Ale odrazu Ci mówię że to nie ma związku z nadmiernym poborem oleju.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Sie 2020, 10:20

Zawór DV raczej nie ma nic wspólnego z ubytkiem oleju silnikowego. Zawory WG, BOV oraz DV regulują ciśnienie z turbo.
    Sprawdź, czy nie masz wycieków. Pooglądaj dokładnie silnik czy nie jest gdzieś zaolejony. Zwróć też uwagę na turbo.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce
      Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce to jesienne pułapki pogody, które zwiększają niebezpieczeństwo kolizji. Trenerzy Szkoły Jazdy Renault przypominają jak prowadzić samochód w takich warunkach. ...