Audi A4 B5 pompa hamulcowa nie podaje płynu do układu.

17 Lip 2020, 11:42

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)
Wczoraj postanowiłem wymienić przednie klocki hamulcowe w aucie. Wszystko szło dobrze. Pierwszy problem pojawił się w momencie wciskania tloczka, który za Chiny nie chciał się schować. Konieczne było spuszczenie odrobiny płynu hamulcowego przez odpowietrznik - tloczek cofnął się bez problemu. Wymieniłem klocki, tak samo postapilem z drugim kołem.
Miałem nadzieję że wystarczy teraz tylko trochę popompowac hamulec, odpowietrzyc układ i wszystko cacy. Ale powstał jeden powazny problem. Pompa hamulcowa nie podaje płynu na przewody idące do pompy ABS. Płynu nie ubywa ze zbiornika. Pompa jest sucha. Wszystkie przewody od momentu pompy do odpowietrzników są udroznione. Próbowałem podawać płyn do pompy pod ciśnieniem. Niestety zero efektów :/
Co może być przyczyną braku tłoczenia płynu z pompy? Uszkodzona pompa? Proszę o pomoc :naughty:
Kojak1989
Obserwowany

17 Lip 2020, 14:22

Wszystko wygląda na to że masz zapowietrzoną pompę hamulcową.
Spróbuj odpowietrzyć pompę hamulcową. Przy układzie ABS rozpoczynamy od włączenia silnika i przyciśnięcia pedału hamulca kilkadziesiąt razy do samego spodu. W ten sposób pozbywamy się ciśnienia regulacji systemu ABS. W trakcie tej czynności zbiorniczek wyrównawczy pompy hamulcowej powinien być pełny.
Pompujemy do momentu, gdy zostanie wytworzone przeciwciśnienie w systemie, czyli pojawi się znaczny opór stawiany przez pedał hamulca. Wtedy wciskamy pedał hamulca maksymalnie do podłoża i trzymamy go w takiej pozycji, a druga osoba odkręca zawór odpowietrzający o około pół obrotu, aby rozpoczął się przepływ płynu hamulcowego do naczynia. Kiedy wyczuwalne jest już ciśnienie na pedale hamulca, należy całkiem zakręcić zawór. Czynność powtarzamy kilka razy, aż nie będą pojawiały się pęcherzyki powietrza.

Tak robiłeś?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lip 2020, 18:07

Winna była pompa hamulcowa. Wymieniłem na inną i odpowietrzanie przebiegło bez problemu :)
Kojak1989
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...
    Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...