Audi A4 B6 1.8T AVJ Uszkodzony termostat ?

27 Cze 2016, 09:25

Witam.Od kilku dni jestem posiadaczem Audi A4 B6 1.8T AVJ , zauważyłem ,że podczas jazdy silnik nie może dogrzać się do 90stopni. Dzisiaj przejechałem 16kilometrów ( z wyłączoną klimą i ogrzewaniem) i silnik osiągnął temperature zaledwie 70stopni. Dopiero po zatrzymaniu się w garażu ,gdy samochód chwilke postał temperatura wskoczyła na poziom 90stopni i do zgaszenia silnika się ładnie utrzymywała. Co może być przyczyną tego problemu ? Ogółem spalanie wydaję mi się zdecydowanie za duże...
PS. Szukałem w internecie termostatu i znajduje dwie różne cenowo rzeczy :
[link do iParts wygasł]
Lub to :
[link do iParts wygasł]

Czym to się różni i co powinienem kupić ?
Bartek4012
Nowicjusz

Auto: Brak

28 Cze 2016, 09:20

Bartek4012 napisał(a):PS. Szukałem w internecie termostatu i znajduje dwie różne cenowo rzeczy :
Pierwszy link pokazuje sam termostat, a drugi pokazuje obudowę wraz z termostatem który jest w środku.

Jeżeli masz budowę w porządku możesz wymienić sam termostat czyli kupić taki jak w pierwszym linku. Pamiętaj żeby w komplecie były uszczelki.

Z twojego opisu wychodzi że faktycznie możesz mieć niesprawny termostat. Sprawdzałeś górny wąż od chłodnicy czy jest chłodny podczas rozgrzewania silnika czy nagrzewa się równomiernie z nim? W twoim przypadku termostat prawdopodobnie jest cały czas otwarty.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Cze 2016, 09:23

Byłem wczoraj u mechanika,stwierdził,że musze wymienić termostat łącznie z obudową ( tak po prostu trzeba w moim modelu , nie ma opcji wymiany samego "wkładu" termostatu ) . Zamówiłem nowy firmy Behr (podobno montują to w ASO) , cena 180zł.... Mam nadzieje,ze to na 100% jest wina termostatu
Bartek4012
Nowicjusz

28 Cze 2016, 09:49

Bartek4012 napisał(a):nie ma opcji wymiany samego "wkładu" termostatu
Bo nikomu nie chce się go rozkręcać i wymieniać wkładu, bo całą obudowę wymienia się szybciej :mrgreen: . Mechanik woli kupić cały z obudową i założyć podłączając tylko węże + wtyczkę.

Wkład da się wymienić rozkręcając termostat. Mój znajomy w A4 1.8 T AVJ to robił jakiś czas temu i jak czujnik w obudowie jest ok to można wymienić sam wkład, tylko razem ze wszystkimi uszczelkami.

Jak założysz nowy to możesz ten stary z ciekawości rozkręcić i zobaczyć czy można sam termostat wymienić :) Albo jeszcze lepiej by było jak byś go rozkręcił i wrzucił zdjęcia do tego tematu.
Kacper
Forumowicz VIP

28 Cze 2016, 10:09

No tak ,ale ja rozmawiałem z nim na ten temat , on mi na samym początku przez telefon oznajmił,że dzwonił do sklepu z częsciami i tam mu powiedzieli ,że są dwa rodzaje termostatów montowanych w tym aucie(to zalezy od rocznika,moj jest z samego poczaatku produkcji) - jeden ma wymienny wkład,a drugi trzeba wymienić z obudową , dlatego kazał mi podjechać ,żeby on sam mógł to sprawdzić :P To jest mój znajomy ,więc nie ma opcji żeby mu sie poprostu nie chcialo wkladu wyciagac :D
Jesli uda mi sie rozkrecic ten termostat do wrzuce zdjecia ;p
Bartek4012
Nowicjusz

28 Cze 2016, 21:37

Bartek4012 napisał(a):dzwonił do sklepu z częsciami i tam mu powiedzieli ,że są dwa rodzaje termostatów montowanych w tym aucie(to zalezy od rocznika,moj jest z samego poczaatku produkcji) - jeden ma wymienny wkład,a drugi trzeba wymienić z obudową
To zrób chociaż zdjęcia obudowy i wrzuć do tematu.

Ja przeglądałem przed chwilą z ciekawości trochę ofert z obudowami tych termostatów do tego modelu i wszystkie widziałem, że mają możliwość rozkręcenia. Poza tym jakoś ten termostat musi zostać zamieszczony w tej obudowie, ale zobaczymy jak będzie z twoim :)

Bartek4012 napisał(a):To jest mój znajomy ,więc nie ma opcji żeby mu sie poprostu nie chcialo wkladu wyciagac
Ok :ok:
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[D] Accord VI 2,0 / 406 2,0 / 75 2,0 / Passat B5 1,8T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu D - silnik benzynowy do 2l - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Honda Accord VI 2,0 - 147KM - Peugeot 406 2,0 - 136KM ...
    Honda CR-V - SUV średniej wielkości
    Pierwszą dziesiątkę zamyka SUV średniej wielkości od Hondy. Consumer Reports przetestował ten model ze słabszym, turbodoładowanym silnikiem 1,5 l o mocy 192 KM, uzyskując średnie spalanie 28 mpg, w mieście 20 mpg, a na trasie ...

29 Cze 2016, 09:15

Jeśli kolega ma ten droższy termostat to niestety trzeba wymienić całość. Na początek należałoby zrobić diagnostykę komputerową sterownika silnika. Być może będzie tam siedział błąd grzałki termostatu lub jego obwodu. Mówię tu o grzałce termostatu bo takowa jest w nim samym. To na obudowie to nie czujnik a jeJ złącze. To że oprawę można rozkręcić nie znaczy że kupimy taki wkład.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

04 Lip 2016, 09:25

Cześć. Jestem już po wymianie termostatu - zamówiłem go na allegro (w obudowie) za 180zł ,firma BEHR , ze zdrapanym logo Audi...
Po wymianie wszystko działa jak należy,przy obecnej temperaturze powietrza auto rozgrzewa się juz po 2-3kilometrach do temperatury 90stopni i ją utrzymuje.
Nie wrzucam zdjęć,bo nie ma sensu . Nie ma opcji wymiany samego "wkładu" termostatu ponieważ w moim przypadku jest on "złączony" z obudową...
W warsztacie wymiana trwała nieco ponad godzinkę...
Bartek4012
Nowicjusz