Corsa C odpowietrzenie układu chłodzenia

28 Cze 2016, 08:11

Witam, dolałem płynu do chłodnicy, lecz teraz nie wiem w jaki sposób odpowietrzyć układ.
kuba11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 2011
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

28 Cze 2016, 08:59

kuba11 napisał(a):dolałem płynu do chłodnicy, lecz teraz nie wiem w jaki sposób odpowietrzyć układ.
A skąd wiesz że masz zapowietrzony układ? Dużo płynu brakowało?

Dolewałeś do zbiorniczka wyrównawczego czy bezpośrednio do chłodnicy? Jaki masz silnik w tej Corsie?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Cze 2016, 21:46

Płynu o dziwo nie było wogóle w zbiorniczku, dolałem do połowy zbiorniczka, i teraz jest takie coś że po przejechaniu, około kilometra temperatura wzrasta do około 90 stopni i załącza się wentylator.
kuba11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 2011
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

29 Cze 2016, 09:57

kuba11 napisał(a):Płynu o dziwo nie było wogóle w zbiorniczku, dolałem do połowy zbiorniczka
Czy jak auto wystygło dalej masz tyle samo płynu w zbiorniczku czy go ubyło?

kuba11 napisał(a):po przejechaniu, około kilometra temperatura wzrasta do około 90 stopni i załącza się wentylator
Trochę za szybko się nagrzewa i włącza wentylator, sugeruje to nam że jednak układ może być zapowietrzony.

Masz silnik o oznaczeniu Z12XE? Jeżeli tak to niestety, ale one ciężko się odpowietrzają i trzeba do nich cierpliwości. Możesz spróbować włączyć zimny silnik i odkręcić korek od zbiorniczka wyrównawczego płynu. Obserwuj czy będą pojawiały się bąbelki. Po rozgrzaniu silnika zostawiasz układ chłodzenia otwarty i obserwujesz czy płyn ze zbiorniczka zostanie wyciągnięty. Jeżeli zacznie go ubywać to możesz dolewać po trochu tak żeby było cały czas powyżej min. Operację pewnie trzeba będzie powtórzyć kilka razy.

Czy leci ciepłe powietrze z nagrzewnicy jak ustawisz ogrzewanie na maksa?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rolling Barrier System - obrotowe beczki na drodze
    "Rolling Barrier System" to w skrócie obrotowe beczki na drodze system ten opracowała koreańska firma ETI. Jest to bariera drogowa złożona z obrotowych beczek, które mają bardzo duże możliwości pochłaniania ...
    OffRoad Show Poland 2017
    Już po raz VI w Warszawie odbył się OffRoad Show Poland. Zwiedzający mogli oglądać najnowsze modele aut z segmentu 4x4, samochody przygotowane do turystyki oraz do sportu, quady, motocykle, kampery oraz zapoznać się z bogatą ...