Audi A4 B6 - na co zwrócić uwagę, jaką wersję kupić?

28 Wrz 2015, 20:54

na korzyść BMW:
Prowadzenie, osiągi, charakter/dzwięk (silnik R6) lepiej zrobiony w środku, tańszy serwis jak nie kupisz zajechanego (m.in brak zawiasu aluminiowego, silnik na łańcuchu)

Tyle jeśli chodzi o papier
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Wrz 2015, 20:55

Gościu też szukam samochodu. Też myślałem o tym Audi.

Ale nie jestem swoją dziewczyną, żeby kupić auto tylko dlatego BO MI SIĘ PODOBA !

To jest mega dużo kasy (zależy dla kogo) i każdy chce Ci pomóc by wybrać auto które Ci podpasuje pod względem wyglądu, osiągów, kosztów ewentualnych napraw, części do tych naprawi i ogólnej eksploatacji.

Bo samochód to nie tylko samochód i już. Samochód to taka zabawka/narzędzie które się psuje, zużywa itd.
drewnom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 2012
Auto: szukam

28 Wrz 2015, 20:57

Kolego jak sie tak napaliłeś na Audi A4 B6 to przecież takie kup. Kto ci broni? masz strony otomoto, olx, i wyszukujesz sobie wg cen, roczników, pojemności i tyle w temacie. Napisano już jakie silniki są polecane. Dla mnie temat do zamknięcia.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

28 Wrz 2015, 20:59

drewnom napisał(a):Ale nie jestem swoją dziewczyną, żeby kupić auto tylko dlatego BO MI SIĘ PODOBA !

Jakbym tak miał kupować samochód to nie zakładałbym nawet konta na tym forum.

Jeśli miałbym kupować BMW E46 to jaką dokładnie wersję?

Koniu napisał(a):Accord, Avensis, Mazda 6, Mondeo Mk3, Vectra C, Signum itd itd

Wszystkie te modele będą lepszym wyborem niż to Audi? Serio?
davlfc1892
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Wrz 2015, 21:02

davlfc1892 napisał(a):Jeśli miałbym kupować BMW E46 to jaką dokładnie wersję?

jak największy silnik benzynowy się uda (każdy ok.) - grunt to 6cyl.
najlepsze to podobno 323i, 328i i 330i
Ostatnio edytowany przez dzida, 28 Wrz 2015, 21:03, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Wrz 2015, 21:02

davlfc1892 napisał(a):Koniu napisał(a):
Accord, Avensis, Mazda 6, Mondeo Mk3, Vectra C, Signum itd itd

Wszystkie te modele będą lepszym wyborem niż to Audi? Serio?
Nie, wkręcamy Cię... :roll:
Moja opinia jest taka - nie wiem jak długo masz prawko, ale naucz się najpierw jeździć, a potem kupuj to auto marzeń :wink:
Ew za 1/2 budżetu z tego tematu zakup a4 b5 i zobacz z czym się je aluminiowe zawieszenie :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

28 Wrz 2015, 21:04

Kumpel ma A4 B5, które szukał długo i stwierdził, że znacznie lepiej jeździło mu się wiekowym Mercedesem 190, którego rozbiła mu siostra - tyle jeśli chodzi o różnicę klas
Ostatnio edytowany przez dzida, 28 Wrz 2015, 21:05, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Wrz 2015, 21:04

Dla sprostowania nikt Ci nie wmawia,że audi będzie dla Ciebie gorsze,przejedź się innymi o oceń bez emocji.
Najlepiej jeszcze weź kogoś ze sobą na tą przejażdżkę aby i on ocenił.
Jak bierzesz Bawarke to fajnym silnikiem był 323i 170km czyli popularne 2.5.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

28 Wrz 2015, 21:10

Szczerze? Przeglądałem wszystkie samochody podane powyżej już jakiś czas temu. Raczej zrezygnowałem z zakupu tego Audi więc pozostaję mi BMW E46 tylko jakiej wersji kupić, zwłaszcza że będę przerabiał na gaz? W sumie silnik aż takiego znaczenia nie ma, bardziej zależy mi na wyposażeniu a wersji jest sporo i jak ja mam wybrać tą w miarę najlepszą w tym budżecie? Trochę się boję żeby nie kupić jednak szmelcu.
davlfc1892
Nowicjusz

28 Wrz 2015, 21:13

Budżet pozwala Ci na zakup niemalże nieskazitelnego e46 za te pieniądze ze sporym pakietem startowym który odłożysz na później lub zainwestujesz w lpg.
Silnik? Czytaj wyżej co napisałem.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

28 Wrz 2015, 21:18

Jak patrzysz na wyposażenie typu skóra/dobre nagłośnienie np BOSE to zobacz Accorda VI ew Avensisa w skórze znajdziesz.
Kieł
Stały forumowicz

29 Wrz 2015, 08:04

davlfc1892 - koledzy dobrze Ci radzą, obejrzyj na żywo sensownie wyposażone (czyt. bez szmacianej tapicerki, plastikowej kierownicy, korbotronika i manualnej klimy) Audi, BMW czy co tam jeszcze Ci się podoba i wtedy dopiero zastanawiaj się nad konkretnym modelem. Za 20 tys. zł możesz mieć stare auto klasy premium (czyt. wspomnienie po premium) albo nowsze auto którejś z popularnych marek. Nie skupiaj się na znaczku, tylko na tym, co dany model może Ci zaoferować - jak słusznie zauważyłeś nie ma nic prestiżowego w aucie wartym tyle, co połowa podstawowej wersji Dacii Duster. Kupując A4 B6 1.8T z quattro otrzymujesz znakomite blachy, świetnie spasowane wnętrze (z jakością niektórych elementów bywało różnie, co wychodzi przy większych przebiegach), znakomity napęd 4x4, nieśmiertelny silnik turbo podatny na modyfikacje oraz tańszy serwis niż w przypadku BMW/MB/Lexusa. Nie szukasz auta na tor, tylko do normalnej eksploatacji, więc podsterownością przy wchodzeniu w zakręt 110km/h (kto normalny tak jeździ po publicznych drogach? :o ) bym się specjalnie nie przejmował (sam jeżdżę przednionapędówkami od 14 lat i, odpukać, jakoś nigdy nie wyjechałem przodem z zakrętu). BMW/Lexus na pewno przyjemniej się prowadzą, ale jak pisałem powyżej - wsiądź, pomacaj, przejedź się i wybierz to, które Ci się najbardziej podoba. Każde z tych aut ma miliony fanów na całym świecie, którzy dostrzegają w nich to, czego nie widzą fani innych marek. Ja na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś taniego w serwisie auta popularnej marki z mocniejszym silnikiem - nie szkoda obić, a i będzie czym przycisnąć.
P.S. Osobom, które stawiają znak równości między Audi a np. Oplem polecam przejażdżkę nowym Q7 :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

29 Wrz 2015, 14:57

łysy30 napisał(a):P.S. Osobom, które stawiają znak równości między Audi a np. Oplem polecam przejażdżkę nowym Q7

Myślę, że bliżej było o porównanie a4 b6 do jakiegoś opla w podobnej cenie tylko młodszego czyt. vectra. Co do tego że nowe audi robią ogromne wrażenie nikt raczej nie ma wątpliwości :ok: Poza tym większość marek które nie uchodzą za klasę wyższą nie ma luksusowych modeli. Ale za to możemy porównać audi do nowego hyundaia... genesis :D
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

29 Wrz 2015, 15:10

tomek70 napisał(a):Myślę, że bliżej było o porównanie a4 b6 do jakiegoś opla w podobnej cenie tylko młodszego czyt. vectra.

No może masz rację :D Jeśli jednak Audi nie jest premium to tym bardziej nie powinniśmy tak mówić o Saabie, Volvo, Alfie Romeo czy Lancii. Dla mnie jednak sprowadzanie wszystkiego do rodzaju napędu (na tył = premium, na przód = populus) jest za daleko idącym uproszczeniem. A3, A4 ok, to technicznie Golf/Passat i można kręcić nosem, ale modele od A6 w górę trudno nazywać populusami i porównywać je np. z Mondeo czy Vectrą.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

29 Wrz 2015, 15:23

Zgadzam się w 100% z całością wypowiedzi :ok: . Tak samo jak dla mnie bmw to premium powyżej serii 3
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008