Audi A4 B6 - rocznik 2002+ wersja 1.8 lub 2.0

26 Gru 2019, 19:17

Tylko widzisz dla Polaka auto musi wyglądać jak z salonu, przebieg emerycki i w dodatku okazyjna cenę więc czego oczekujesz to dostaniesz tylko że to tylko dla oka, finalnie jesteś utopiony w bagnie i musisz stracić buty żeby się wydostać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Gru 2019, 19:59

A co myślicie np o aucie za 30-40k na raty w takich salonach jak tu?

https://www.uzywanecichy.pl/oferta-jett ... 693,0.html
https://www.uzywanecichy.pl/oferta-insi ... 479,0.html

Warto takie opcje rozważyć, czy lepiej kupić te A4 B6 / Vectre C za te 10-12k?
Thexr
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

26 Gru 2019, 20:49

To już sobie przemyśl sam czy warto się pchać w kredyt na bądź co bądź używane i "niepewne" auto. Dużo zależy od tego ile i w jakim celu jeździsz. W mojej opinii, czyt. osoby po studiach z zakresu ekonomii/finansów kupno na kredyt auta, które nie służy zarabianiu pieniędzy to idiotyzm. Mimo, że typowo samochodowe kredyty nie są jakoś przesadnie drogie to darmowe również nie. Dodaj do tego utratę wartości auta i okazuje się, że koszta są kosmiczne. Bierzesz kredyt na taką jettę za 40k na całą kwotę, rozkładasz na powiedzmy 5 lat. Bierzesz 40k, w najbardziej optymistycznym wariancie oddasz 50. Dodaj do tego wymiany eksploatacyjne (zapewne droższe niż w starej vectrze), coś tam na pewno padnie i będzie wymagało wymiany (tak samo drożej), ubezpieczenie (a skoro masz w miarę świeże auto to warto pomyśleć o AC bo koszta ewentualnej naprawy powypadkowej również będą wyższe) i robi się ciekawa kwota. Mamy rok 2025, właśnie skończyłeś spłacać swój pięcioletni kredyt i oddałeś do banku "końcówkę" z tych 50k, przez 5 lat wydałeś na podstawowe wymiany oleje/fitry/klocki/tarcze powiedzmy 5k, niespodziewane usterki kolejne 2k, załóżmy, że wykupienie ac na 5 lat wyniosło 2500 plnów, kupiłeś dwa komplety opon po tysiaku. Podsumowując, w momencie spłaty kredytu "wydałeś" na auto ponad 60k a masz w garażu dziesięcioletni kawałek blachy warty 20.
Kupujesz vectrę za 12, eksploatacja jest tańsza, coś tam się posypie - wiadomo ale części kupisz wszędzie a wybór kosmicznie duży, zresztą jeśli posiadasz jakieś zaplecze to sporo zrobisz we własnym zakresie. AC nie płacisz bo jak rozbijesz to poskładasz byle jak na używanych elementach w kolorze :mrgreen: opony warto wymienić bo to jednak kwestia bezpieczeństwa, serwis olejowy tańszy bo filtr kosztuje kilkanaście złotych a i pełnego syntetyku lał nie będziesz bo za chwilę "wylałby" się przez nieszczelności silnika :naughty: A po 5 latach vectra, którą kupiłeś teraz za 12k jest warta 6 :ok:

Tak jak napisałem wyżej, zastanów się do czego potrzebujesz tego auta. Jeśli robisz kilkanaście kkm rocznie to głupotą jest auto w kredycie. Jeśli już masz wewnętrzną potrzebę posiadania "nowego" auta to weź sobie kredyt na nowe tipo/astrę/focusa czy cokolwiek innego, serwisuj tak jak trzeba, miej wszystko udokumentowane, dbaj jak najlepiej umiesz to chociaż po tych kilku latach weźmiesz sensowne pieniądze i nie będziesz wydawał na nieprzewidziane naprawy.
Na własnym przykładzie - jeżdżę "służbowo" nowym autem bo ma być niezawodne (akurat różnie bywa ale za to nie płacę) a dodatkowo, "prywatnie" mam strucla kupionego za 8k. Robię nim rocznie w granicach 10kkm. Wiesz co się w nim "psuje"? Nic, przez ponad rok wymieniłem olej, wszystkie filtry i kupiłem nowe opony, tyle.
Chyba, że tak jak pewien użytkownik forumka uważasz, że posiadanie "lepszego" auta i większego telewizora czyni go vip'em to raczej dyskusja nie ma sensu :happy:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Gru 2019, 20:54

Dzięki za konkretną odpowiedź ;)

Zatem pozostaje wybrać sobie kilka A4 B6 2.0 i Vectry C 1.8 i uderzyć w jakąś trase za autkiem :)

Standardowy pakiet startowy do tych dwóch aut ile mniej więcej wynosi? Mowa o filtrach, olejach, rozrządzie, bo rejestracje juz osobno licze, bo wiadomo że więcej za zagraniczne auto niz na Polskich blachach.
Thexr
Nowicjusz

26 Gru 2019, 20:55

Na to pytanie to musisz sobie raczej sam odpowiedzieć.

Bo co osoba to będzie inne zdanie w tej kwestii,

ja osobiście prywatnie nie kupiłbym używanego samochodu na raty...chyba że na 0% :lol: bo to czysta strata pieniędzy...auto to nie działka.

wolałbym jeździć tym na co mnie stać za gotówkę.

Ewentualnie nowe w leasing pod działalność i niech się amortyzuje.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Gru 2019, 21:57

Parę życiowych uwag, od gościa który naprawdę zna się na temacie :lol:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Gru 2019, 09:25

andrewb25 napisał(a):Parę życiowych uwag, od gościa który naprawdę zna się na temacie

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

A może zrób temat taki jak zrobił dzida (z tabelkami) ... na naukę nigdy nie jest za późno :D bo przecież Janusze nie urodzili się moto Januszami :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Gru 2019, 09:26

Jutro chciałbym obejrzeć kilka autek w rejonie Bydgoszcz i okolice, takie mi się rzuciły w oko na OLX/Otomoto:

Jakby ktoś miał chęci napisać swoje uwagi co do danych ogłoszeń to byłbym mega wdzięczny ;)

1) [link do oferty na Olx wygasł]
2) [link do oferty na Olx wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Thexr
Nowicjusz

27 Gru 2019, 11:43

A ja bym się mocno zastanowił nad kupowaniem b6 alt 130 km. Akurat w b6 ten silnik bierze olej i to w sporych ilościach, nawet na forach "miłośników" audi jest on odradzany bo można się wpakować na minę. W b7 alt został poprawiony i tam można kupować.
fcgetin
Początkujący

27 Gru 2019, 11:49

fcgetin napisał(a): ja bym się mocno zastanowił nad kupowaniem b6 alt 130 km. Akurat w b6 ten silnik bierze olej i to w sporych ilościach, nawet na forach "miłośników" audi jest on odradzany bo można się wpakować na minę. W b7 alt został poprawiony i tam można kupować.

Miałem to samo napisać.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Gru 2019, 14:09

a te Vectry?
Thexr
Nowicjusz

29 Gru 2019, 21:48

Zostały te dwie i magiczny przebieg poniżej 200tys.km i oboma do domu nie wrócisz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Gru 2019, 23:31

A może Signum?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2020, 13:26

jestem tu nowy ale właśnie chcę się poradzić bardziej doświadczonych... :) też się zastanawiam nad Audi A4. myślicie że warto?
hubertwojtas
Nowicjusz

19 Lut 2020, 13:40

jak kupisz coś w ludzkim stanie to czemu nie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4