Audi A4 B6 - rocznik 2002+ wersja 1.8 lub 2.0

01 Gru 2019, 17:03

Witam ;)

Teraz w grudniu max na początku stycznia będę nowy wóz kupował, zdecydowałem się na Audi A4 B6 w sedanie, benzyna wersja 1.8 lub 2.0.
Najlepiej rocznik 2002+

Budżet jaki mogę przeznaczyć to +/- 12 tys.
tak max 150 kilometrów od Poznania.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ta Audi rzuciła mi się w oko, na ogłoszeniu według was ok czy coś nie tak?

Doradźcie co nieco :)
Thexr
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

01 Gru 2019, 17:26

Thexr napisał(a):benzyna wersja 1.8 lub 2.0

1.8 było tylko Turbo i nie w tym budżecie a 2.0 no cóż lubi olej..

W ogóle kupno sprowadzonej B6 w tym budżecie to trochę ryzyko..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Gru 2019, 17:30

Na zdjęciach mało widać bo są ciemne i kolor auta też ciemny ale zobacz dlaczego prawy halogen jest brudny (inny od lewego bo ten lewy wygląda na bardzo świeży) poza tym na zdjęciach wydaje mi się że przednia maska ma z prawej strony szerszą przerwę miedzy błotnikiem niż z lewej.

Skóra wygląda na zabezpieczoną przed sprzedażą więc możesz też się dokładniej przyjrzeć szczególnie na fotelu kierowcy. Wytarte przyciski na panelu klimatronika przy takim przebiegu to normalna sprawa.

Jak dla nie to też masz trochę niski budżet jak na dobry model A4 B6.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Gru 2019, 17:37

To w jakiej cenie niby ok?

https://www.otomoto.pl/osobowe/audi/a4/ ... ountry%5D=

Odstające cenowo powyżej 15k są tylko 2 modele.
Thexr
Nowicjusz

01 Gru 2019, 18:32

Thexr napisał(a):To w jakiej cenie niby ok?

1.6 znajdziesz na spokojnie,2.0 też da radę ale trzeba pamiętać o braniu oleju no i łatwo nie będzie bo większość sztuk masz sprowadzonych i w tym budżecie wybór masz niemal znikomy..

Tutaj dość ciekawa oferta tylko kwestia automatu..
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Gru 2019, 19:35

Thexr napisał(a):https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a4-g ... a945c38d70

Ta Audi rzuciła mi się w oko, na ogłoszeniu według was ok czy coś nie tak?

A ile masz na pakiet startowy?

Olej, filtry, rozrząd to minimum, a zawsze coś tam wyjdzie w zawieszeniu lub hamulce.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...

01 Gru 2019, 19:45

Nie wiem, nie wliczam tego. Jak będzie trzeba to pieniądze na to będą też, na zakup samochodu osobny budżet.
Thexr
Nowicjusz

23 Gru 2019, 00:40

A powiedzcie mi proszę, czy kupując auto używane, w tym przypadku audi, warto waszym zdaniem brać pod uwagę oferty salonów, takich jak np. Krotoski Łódź. Jest tam kilka fajnych aut używanych, więc może warto się skusić na zakup. Generalnie to chyba jednak zawsze bezpieczniej, niż samochód z ogłoszenia. Czy może się mylę? :)
mareknowak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 1980
Auto: Mercede

23 Gru 2019, 17:48

Szczerze też tak kiedyś myślałem że kupno auta w Autoryzowanym Salonie lepiej wyjdzie dopóki nie pojechałem z kolegą parę miesięcy temu oglądać jednej Vectry C z salonu Fiata,auto z trochę wygórowaną ceną,ze śmiesznym przebiegiem i z dobrym motorem więc mówimy trzeba jechać póki jest.. taa na miejscu auto może nie okazało się gruzem ale wymagało na start lekko do wsadzenia 2-3k (pomijam pakiet startowy czyli rozrząd,olej itd).
Kolega stwierdził że się zastanowi ale bardziej był na nie tak samo jak ja więc w końcu odpuścił sobie a ogłoszenie póżniej wisiało jeszcze z dobre pół roku..
Tak więc na każde auto trzeba uważać..
Barol
Awatar użytkownika

26 Gru 2019, 10:17

Jak podchodzicie do przebiegów na tych ogłoszeniach?

Bo aż śmiech bierze jak się widzi przebieg poniżej 200 tys :E
Thexr
Nowicjusz

26 Gru 2019, 13:20

Thexr napisał(a):Jak podchodzicie do przebiegów na tych ogłoszeniach?

Bo aż śmiech bierze jak się widzi przebieg poniżej 200 tys :E

Ogólnie to chyba nie ma sensu na to patrzeć bo i tak nie znajdziesz, auta z 2002 roku już są stare i patrz bardziej na stan wszystkiego, posprawdzać sobie jak najwięcej i kupić to co w najlepszym stanie .... przebiegi rzędu 200 tys miewają auta 2 - 5 letnie, więc o czym mowa, aczkolwiek znam kilka egzemplarzy samochodów 15letnich , gdzie kupione w salonie PL jako nowe i mają 50 tys, czy 100 tys i to diesel. więc przy sprzedaży będzie też komuś ciężko w to uwierzyć, ale auta stoją w garażu i jeżdżone sporadycznie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Gru 2019, 14:07

Barol napisał(a):Szczerze też tak kiedyś myślałem że kupno auta w Autoryzowanym Salonie lepiej wyjdzie dopóki nie pojechałem z kolegą parę miesięcy temu oglądać jednej Vectry C z salonu Fiata,auto z trochę wygórowaną ceną,ze śmiesznym przebiegiem i z dobrym motorem więc mówimy trzeba jechać póki jest.. taa na miejscu auto może nie okazało się gruzem ale wymagało na start lekko do wsadzenia 2-3k (pomijam pakiet startowy czyli rozrząd,olej itd).
Kolega stwierdził że się zastanowi ale bardziej był na nie tak samo jak ja więc w końcu odpuścił sobie a ogłoszenie póżniej wisiało jeszcze z dobre pół roku..
Tak więc na każde auto trzeba uważać

Na podstawie jednego przypadku wyrobiłeś sobie ogólne zdanie...?
Prawda jest taka że zakup w komisie przy aso jest o tyle bezpieczniejszy że masz pełną dokumentacje pozwalającą dochodzić swoich praw przed sądem... do tego zwróć uwagę że 3/4 osób zadających pytania kompletnie nic nie wie o motoryzacji i wtedy chyba jednak lepiej mieć auto przy aso niż przy stodole u Mirasa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Gru 2019, 14:14

szybki napisał(a):Na podstawie jednego przypadku wyrobiłeś sobie ogólne zdanie...?

Nie...
Barol
Awatar użytkownika

26 Gru 2019, 14:25

Barol napisał(a):Szczerze też tak kiedyś myślałem że kupno auta w Autoryzowanym Salonie lepiej wyjdzie dopóki nie pojechałem z kolegą parę miesięcy temu oglądać jednej Vectry C z salonu Fiata,auto z trochę wygórowaną ceną,ze śmiesznym przebiegiem i z dobrym motorem więc mówimy trzeba jechać póki jest.. taa na miejscu auto może nie okazało się gruzem ale wymagało na start lekko do wsadzenia 2-3k (pomijam pakiet startowy czyli rozrząd,olej itd).
Tak więc na każde auto trzeba uważać..

Ale to też takie troche januszowe podejście, odrzucać egzemplarz bardzo dobry bo ma do wymiany np. opony , hamulce czy rozrząd.
Otóż miewam bardzo dużo klientów którzy kupują u mnie auto bardzo dobre i po zakupie dokładają sobie3-4 czy 5 tys jeszcze dodatkowo, bo mają BDB bazę na to żeby zainwestować, mieć i jeździć. A ostatnio klient jeszcze dołoży 8 tys zł ..bo ma do zamontowania LPG, kupno KPL zimówek (bo auto stało na 19'' alu, więc szkoda troche w zimie na tym jeździć) + pełny serwis pozakupowy typu oleje, rozrząd, rejestracja + ubezpieczenie ,.... więc lekko 8 tys jeszcze ,ale dostaje auto które ma 117 tys km, jest zadbane z prywatnych rąk.

Przyjedzie janusz i będzie płakał że trzeba zrobić to i to przy samochodzie i będzie żądał obniżki ceny na te rzeczy.

Dlatego taki janusz kupuje zazwyczaj wypicowanego kondoma.
A człowiek kupujący z głową wie że trzeba kupić ..zrobić to co trzeba po zakupie i jeździć.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Gru 2019, 17:04

andrewb25 napisał(a):Przyjedzie janusz i będzie płakał że trzeba zrobić to i to przy samochodzie i będzie żądał obniżki ceny na te rzeczy.

Otóż to, niestety ceny części i robocizny w relacji do wartości auta są co raz wyższe. Jeśli auto jest warte 10 tys.to dużo osób jeździ i nic nie wymienia, a potem sprzedaje. Nikt nie robi całego serwisu auta, żeby je później sprzedać. Odrzucić trzeba auta mocno przerdzewiałe, słabo naprawione po wypadkach, z nietypowi i trudno diagnozowanymi usterkami. Czasem lepiej dołożyć kilka tysięcy i zrobić rozrząd, sprzęgło itd. Wtedy kupujący ma spokój na 100tys.km+. Był tu niedawno przypadek, że właściciel Puegota wsadził używaną dwumasę, która rozwaliła mu później całą skrzynię biegów. Krótko mówiąc chytry dwa razy płaci.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002