Audi A4 B6 Sedan vs Mercedes W203 Coupe

07 Maj 2019, 22:37

Witam, proszę o doradzenie pomiędzy dwoma wyborami, które auto jest bardziej niezawodne i korzystniejsze w zakupie.
Audi A4 B6 Sedan (Silnik 1.8T lub 2.0 (który silnik lepszy?)benzyna/benzyna gaz)
lub
Mercedes w203 Coupe (1.8 kompresor benzyna/benzyna gaz)
Auto głównie będzie użytkowane do pracy do której mam 7 km, lecz także na weekend trasa około 200 km co drugi tydzień.
Budżet na samochód to 15 tys. w którym ma być ubezpieczenie i naprawy, wiem że nie jest powalający lecz znajomy z podobnym trafił fajną sztukę. Czy warto sprowadzić z zagranicy te auta? Ponieważ też mam taką możliwość. Proszę o odpowiedź osoby które siedzą w temacie. :)
lksz95
Obserwowany

07 Maj 2019, 22:53

Za 15 tys.łatwiej będzie kupić Mercedesa niż Audi. A4 z 2.0 teoretycznie kupisz w dobrym stanie, ale ten silnik miał problemy z wysokim zużyciem oleju silnikowego.
W Mercedesie masz dwa typy silników 1.8K. Te montowane od 2002 roku mają problemy z napinaczem łańcucha rozrządu - naprawa wyjdzie około 2 tys.zł, więc ptzy zakupie warto to sprawdzić w pierwszej kolejności. No i wiadomo, że W203 rdzewieje, ale w tym budżecie powinny być egzemplarze z w miarę dobrą blachą.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Maj 2019, 08:35

Dziękuję za opinie, prosiłbym jeszcze o więcej, czy serwisowanie tego modelu mercedesa jest aż tak bardzo kosztowane?
lksz95
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...