Audi A4 B6 vs Skoda Octavia II

22 Lis 2013, 21:01

Oba samochody mają tą samą technologię VW, mam pytanie co bardziej warto kupić, czy w przypadku Audi będzie to tylko prestiż, ewentualnie ciut lepsze wykonanie (jeżeli tak to jak to niby udowodnić - patrzę w ocenę tych dwóch samochodów i często ludzie podają większe problemy np elektroniki w Audi niż Skodzie) czy te samochody rzeczywiście dzieli przepaść? :)

Z drugiej strony Octavię znajdę pewnie 2-3 lata młodszą za te same pieniądze więc to też ma znaczenie... :)

Po za tym pewnie naprawy i eksploatacja tańsza...

Jestem ciekawy co o tym sadzicie, czy w przypadku Audi zapłacę tylko za prestiż, czy będzie to realna przepaść w jakości. :)
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

22 Lis 2013, 22:04

Audi b6 jest tandetnie wykonane w srodku, malowane plastiki to glowna bolaczka tego modelu farba zlazi doslownie z wszystkiego w skodzie takiego problemu chyba nie ma aczkolwiek nie chce sie na temat skody wypowiadac bo za wiele o niej nie wiem a Audi sam nie dawno poszukiwalem i powiem ci ze to byla tragedia z zewnatrz super a wnetrza aut wygladaly 10 lat starzej od samochodu zadko sie trafia naprawde zadbany i nie powycierany samochod a jesli juz jest to za takie pieniadze ze zastanawiam sie co ten samochod w sobie takiego ma.Ewentualna opcja jest mozliwosc wymiany starych wytartych elementow na nowe. Jezeli nie jest dla ciebie tak bardzo wazny preztiz ktorego ja osobiscie uwazam audi a4 b6 zbyt wiele nie ma to wez skode poniewaz tak jak pisales za te same pieniadze kupisz mlodszy model. I na koniec powiem tylko tyle ze najwazniejsze to kupic cos w dobrym stanie nie kierowac sie emocjami i decydowac sie na to co tobie sie podoba. Zycze udanego zakupu.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2004

22 Lis 2013, 22:18

fygfy napisał(a):Audi b6 jest tandetnie wykonane w srodku, malowane plastiki to glowna bolaczka tego modelu farba zlazi doslownie z wszystkiego w skodzie takiego problemu chyba nie ma

A ja myślałem że tylko w moich lokalnych komisach są takie powycieranie audice :D
Swoją drogą podajesz że masz BMW e46 , mnie te BMW zawsze interesowało, ale słyszałem złe opinie na temat blachy, że ponoć rdzewieje, oraz jak jesteśmy w temacie podobno plastiki we wnętrzu to już nie jest poziom e39 gdzie wszystko jest spasowane, kiedyś podobną opinię na temat wycieranie plastików słyszałem właśnie w e46. :unsure:
takun
Początkujący

22 Lis 2013, 23:36

Niestety nie tylko w twoich lokalnych komisach te auta sa takie powycierane, swoja droga dziwi mnie to ze audi pozwolilo sobie na taki szajst.
Co do beemki to napewno jest cala w ocynku wiec nie powinna rdzewiec, natomiast opinie rdzewiejacych BMW wziely sie z pewnoscia od uzytkownikow ktorzy posiadali owe samochody po nieciekawej histori. Poza tym nasz narod silnie trzyma sie stereotypow i BMW nie ma u nas dobrych opini czego napewno nie mozna powiedziec o zachodzie tam BMW i Audi jezdzi najwiecej. Tylko ze tam raczej kupuja nowe wiec problemow nie maja a szroty po kolizji do PL licznik cofniety o 100 czy 200tys i potem szlyszy sie opinie typu 180tys i wszystko sie sypie itp. itd.
Co do wytartych plastikow w bmw to sie nie spotkalem ewentualnie moga byc obd rapane uchwyty w drzwiach a to z tego wzgledu ze sa one pokryte czym w rodzaju gumy i ona sie sciera. A wnetrze jest bardzo podobne do e 39 jak najbardziej wszystko ladnie spasowane i na miejscu bez zbednych dupereli. Tak jak ty szukalem Audi A4 b6 ale uwazam ze nie jest warta swojej ceny poza tym zawsze chcialem e46 bylem sceptycznie nastawiony do momentu pierwszego wsiadniecia ;)
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Lis 2013, 00:25

fygfy napisał(a):Co do beemki to napewno jest cala w ocynku wiec nie powinna rdzewiec

Kurde, dlaczego ja dopiero teraz o tym słyszę :D Zawsze myślałem że BMW nie ma ocynkowanych blach :shock:

fygfy napisał(a):Poza tym nasz narod silnie trzyma sie stereotypow i BMW nie ma u nas dobrych opini

ja te narodowe opinie naprawdę mam gdzieś, osobiście nie mam nic z dresa, kiedyś nawet miałem długie włosy a BMW mimo wszystko dobrze mi się kojarzy bo patrzę na samochód a nie na jakieś farmazońskie filozofie :D

Ale pewnie opinie o jakich mówisz to dotyczą tych starszych BMW z lat 90 tych, te pewnie znaleźć w normalnym stanie to cud , np e39 da się ale trzeba uważać

fygfy napisał(a):A wnetrze jest bardzo podobne do e 39 jak najbardziej wszystko ladnie spasowane i na miejscu bez zbednych dupereli.

Kiedyś znajomy właśnie zastanawiał się między bmw e39/46 a Volvo s60 i na podstawie jakości wnętrza e46 podobnież wypadało tu najgorzej, a najlepiej e39, ja siedziałem i w e46 i e39 i widziałem e46 zadbane, może to kwestia właśnie bardziej zadbania, natomiast Volvo przeraziło mnie tym że cały samochód świetnie wykonany a z przodu taki główny panel plastikowy jest po prostu rażący jakością / coś jak w tanim oplu - nie mogłem tego zrozumieć, to samo w tych Audi a4/a6 a nawet a8 plastikowa tandeta.

Więc sprawa wygląda tak, Audi odpada,

Co do Octavi to zasugerowałem się też tym że eksploatacja i serwisowanie tanie, ale jak ludzie podają to w serwisach Skody jest taniej co nie znaczy ze jest tanio :)

Więc Octavia może, ale niekoniecznie

Teraz myślę jeszcze o BMW e46 i Lexusie IS 200 :)
takun
Początkujący

23 Lis 2013, 12:33

Super ze sa jeszcze tacy ludzie ktorzy maja swoje poglady nie trzymaja sie kurczowo glupich stereotypow i pogladow bo wiekszosc trzyma sie ogolu, jak dwoch kowalskich ma audi i powie ze swietne auto to rozwaza to zaraz malinowski i chamowski itd.
Moje zdanie jest takie ze jezeli cos mi sie podoba to chce to zrealizowac nie mozna sie kierowac tylko i wylacznie opiniami innych.
Wracajac do BMW to e 39 to swietny samochod precyzyjnie wykonane wnetrze dopracowany kazdy szczegol niektorzy twierdza nawet ze na e 39 prawdziwe BMW sie skonczylo.
Co do wnetrza auta to jak ktos jest fleja to potrafi tak urzadzic auto ze po 100 tys km bedzie wygladalo jak po 300-stu. O to najszybciej znaleziony przyklad: [BRAK ZDJĘCIA] - Nie wiem jak trzeba wlaczac swiatla zeby tak wygladal ten wlacznik to jest zdjecie z auta ktore mialo 220tys Jakim trzeba byc pazdziochem zeby to zrobic.

Wiec teraz pozostawiles sobie wybor miedzy trzema autami, Skoda to VW w tanszej wersji ale nie gorszej,BMW jak dobrze kupisz to bedziesz zadowolony bo to naprawde swietne auto. Co do Lexusa swietne auto dobrze wykonczone tylko ten reczny na srodku stojacy jak za przeproszeniem k.... z rana to chyba efekt zapomnienia o nim i znalezieniu miejsca na szybko po zauwazeniu jego braku. tu foto tego k.... [link wygasł]
Ale ciesza sie bezawaryjnoscia i to jest wazne. Sylwetka troszke juz przestarzala ale to moje zdanie. Wybor nalezy do Ciebie.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Lis 2013, 14:28

Oj z tym Audi muszę potwierdzić co piszecie, z zewnątrz naprawde ładne autko, i mimo wieku świeżo wygląda, ale środek, bez komentarza.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg