Audi A4 B7 2.0 - szarpanie przy przyspieszaniu na niskich obrotach

08 Sty 2021, 22:27

Witam
Mam problem z moja audi. Po zatankowaniu benzyny pod korek i odstawieniu auta na zimno na dwa dni po dwóch dniach do rozgrzania samochodzu wszystko jest Ok. Po rozgrzaniu silnika nagle samochód zaczyna szarpać przy niższych obrotach. Wkrecajac się powyżej 2000obr/min jest już lepiej choć i tak co jakiś czas szarpie. Występuje to na każdym biegu i nie wiem w czym może być problem. Tankowałem to samo paliwo do dwóch innych samochodów i nigdy nie było takiego problemu.
Maciolll
Nowicjusz

• 09 Sty 2021, 12:21

Maciolll napisał(a):Audi A4 B7 2.0
    Benzyna czy diesel?
    Dużo miałeś paliwa przed tankowaniem w baku? Wlałeś je pod korek czy do dobicia pistoletu bo to jest różnica :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Sty 2021, 12:53

Benzyna. Pod korek a przed tankowaniem miałem zaraz rezerwę.
    Maciolll
    Nowicjusz

09 Sty 2021, 15:49

Nigdy nie leje się paliwa pod korek. Do wybicia pistoletu i koniec. Przecież te pistolety od tankowania w jakimś celu mają taki długi lejek....
    Prawdopodobnie doszło do wytworzenia się podciśnienia w układzie paliwowym lub uszkodzony został któryś z elementów odprowadzający opary paliwa, czyli odpowietrzenie baku. Mógł też zostać uszkodzony filtr węglowy, filtrujący te opary.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Sty 2021, 15:53

No nic. Jutro jade na komputer bo przy wyższych obrotach swieci się check sprawdzimy jakie błędy wywali może to do czegoś doprowadzi
    Maciolll
    Nowicjusz

09 Sty 2021, 15:55

Dodam jeszcze ze szarpanie występuje po nagrzaniu samochodu
    Maciolll
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Instalacja LPG do Toyoty Avensis T27 2.0 Valvematic
      Jaką instalację polecacie do samochodu Toyota Avensis z silnikiem 2.0 benzyna Valvematic 152KM? Jak wyglądałaby cała instalacja i jakich podzespołów by się składała? Na jaki okres jest gwarancja i jakiej wielkości ...

09 Sty 2021, 15:56

Odczytasz błędy, to będzie wiadomo co go boli. Nie zdziwiłbym się jednak, jakby te błędy były spowodowane układem zasilania lub wydechowym.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Sty 2021, 18:29

Błędy wykazały wypadanie zapłonu. Po wyciągnięciu cewek było widać lustro oleju w środku. Uszczelka popuszcza olej i dostał się do cewek i świec. Konieczna wymiana i zobaczymy czy szarpanie ustąpi.
    Maciolll
    Nowicjusz