AUDI A4 B7 2.0 TDI

11 Lip 2018, 20:27

Witam, znalazłem ciekawy samochód na olx. Mógłby ktoś fachowym okiem zerknąć czy ciekawe ogłoszenie i coś więcej ogólnie o samochodzie. Nie miałem 2.0 TDI i audi więc nie wiem jakie są zbytnio bolączki, a w necie oczytałem się i aż głowa boli bo każdy co innego pisze.

[link do oferty na Olx wygasł]
konieczko123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Hyundai i40
Silnik: 1685, 136 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lip 2018, 16:21

Tak, ten silnik jest beznadziejny. Lepszy wybór to 1.9TDI albo inny model auta.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Lip 2018, 19:54

Ossy napisał(a):Tak, ten silnik jest beznadziejny. Lepszy wybór to 1.9TDI albo inny model auta.

Nie do końca się zgodzę
Ma swoje bolączki, ale bez przesady ...można wymienić tą wadliwą pompę oleju na taką z 1.9 lub zmodyfikowaną i po problemie.

Wersja z 1 wałkiem będzie teoretycznie trwalsza, ale tylko teoretycznie.
Jak jest zadbane 2.0 to i tak będzie lepsze niż zajeżdżony 1.9
Opinie w sieci to tylko stereotypy, on jest wrażliwy na jakość oleju i serwis w odpowiednim momencie.
Oczywiście jeżeli ktoś nie chce mieć problemów to polecam poprawioną wersję 2.0 CR ale na to już trzeba położyć zdecydowanie więcej
Ogólnie czasy 1.9 już się skończyły to już jest stary kloc który ma milion km na blacie
We wszystko co nowsze pakowany jest 2.0 i jakoś ludzie tym jeżdżą .
Jeden będzie narzekał bo mu się rozsypał a drugi będzie chwalił.
Znam usera który miał od nowości Audi z 2.0 i zatarł silnik przez pompę ale i tak bardzo chwalił ten silnik nawet po naprawie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Lip 2018, 21:13

Andrew, tylko Ty zdaje się mówisz o nowszych 2,0 TDI Common Rail a tutaj mowa o 2,0 TDI PD, ta sama rodzina silników co w Golfie V, A3 8P czy Passacie B6..
Niestety one były kiepskie, głowice, wtryski, turbiny itd..
140 konne chyba były ciut trwalsze ale te 170 konne sypały się niesamowicie.
Dopiero pod koniec 2008 weszły 2,0 TDI Common Rail i te były dużo lepszy czyli czasy Golf VI, Audi A4 B8, Passata B7, chociaż B6 z kończówki chyba tez miał już Common Rail.

Ja też polecam 1,9 tdi + np soft jak komus mało mocy.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 Sportback - oszczędne, szybkie i komfortowe
    Moc 221 kW (300 KM) i moment obrotowy 380 Nm, sprint od zera do 100 km/h w pięć sekund – nowe Audi S3 Sportback oferuje najlepsze osiągi w swojej klasie. Charakteryzuje się też wzorcową efektywnością: silnik 2.0 TFSI ...