Audi a4 b7 kopci

04 Mar 2016, 20:06

Witam posiadam audi a4 b7 moje sliczne maleństwo zaczeło kopcić na minusowej temp. do 3 stopni na plusie jestem pewien ze to para wodna bo dym jest biało szary. Kopcenie widze w tylnej szybie do samej gory ;(. Po 15 _ 20 minutach auto przestaje kopcic. Jakos 10 minut na cieplym silniku. Uszczelka pod glowica nowa, głowica wyszlifowana, pierścienie nowe żadnego płynu nie ubywa. Wyskakuje mi błąd przepustnicy, natomiast nie wydaje mi sie żeby obroty szalały. Proszę o pomoc!
Mistrz12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 06 1995
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi a4 b7
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Inny
Rok produkcji: 2005

05 Mar 2016, 20:28

Płyn chłodzący nie znika ze zbiorniczka? Nie ma problemów z porannym uruchamianiem silnika? Jeżeli nie, to jest to raczej normalne - odparowuje woda z układu wydechowego, która się w nim gormadzi z powodu róznic temperatur - przy niskich temperaturach jest to normalne, przy czym jedno auto kopci więcej, a drugie mniej. To wszystko, jeżeli spaliny są białe.
Jak spaliny są szare, to problem jest raczej w mieszance paliwa - jest za bogata. Najczęściej jest to wina uszkodzonego czujnika temperatury cieczy chłodzącej - sterownik myśłi, że temperatura jest niska i podaje więcej paliwa.
Zrób może analizę spalin - to może wiele wyjasnić.
Błędem przepustnicy też warto się zająć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2016, 11:11

Silnik jest dobry niema żadnych problemów z odpalaniem cyka jak nówka. Czujnik temperatury raczej też jest w dobrym stanie. Obroty nie skaczą nie gaśnie, nic sie nie dzieje. Jedyne co mnie martewi to ten dym jak dodam gazu to szaleje i jedyne pytanie czy czyszczenie przepustnicy moze coś pomóc czy moze to być coś zwiazanego właśnie z tym urzadzeniem. Od jednych słysze że tak od drugich że raczej to nie możliwe. Jak wiemy w dzisiejszych czasach na ekspoatacje dwoch aut sa bardzo duze koszta a mechanicy raczej kłamią i wymieniaja co popadnie a udowodnic im bledna decyzje uest niestety niemozliwe.
Mistrz12
Nowicjusz

06 Mar 2016, 12:12

Błędem przepustnicy i tak się musisz zająć. Warto też podłączyć sie pod komputer i sprawdzić co pokazuje sterownikowi silnika czujnik temperatury. Przy opkzji sprawdzisz, co jest powodem błędu przepustnicy.
Mistrz12 napisał(a):Czujnik temperatury raczej też jest w dobrym stanie.

Na jakiej podstawie takie twierdzenie?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Mar 2016, 23:03

Tak mi sie tylko wydaje a czy przez czujnik moga dziac sie takie rzeczy?
Mistrz12
Nowicjusz

08 Mar 2016, 20:48

Jak jest uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodzącego, czyli podaje fałszywe dane do sterownika silnika, to ten wzbogaca mieszankę, "myśląc", że silnik jest zimny. Efektem jest właśnie sarawy dym z rury wydechowej. Najlepiej jest jak pisałem - podjechać do mechanika, podłaczyć się pod kompa i sprawdzić, jaką temp. widzi sterownik silnika. Przy okazji zrobić też porządek z przepustnicą
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota zmienia świat
    Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...
    SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
    Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...

10 Mar 2016, 16:43

DLACZEGO KOPCI ? proszę o dalszą pomoc i sugestie.
wymienione: Brok Silnika, filt oleju, świeca zapłonowa, króciec układu chłodzenia, napinacz łańcucha, napinacz paska wielorowkowego, pasek wielorowkowy, pierscienie tlokowe, plyn chlodniczy, rolka prowadzaca, kompletny rozrzad, sprzegielko alternatora, uszczelka, uszczelka kolektora, uszczelka kolektora ss, uszczekla ukladu wydechowego, uszczelka zaworu, uszczelniacz walka rozrzadu, zestaw srub glowicy, wz glowicy, wz misko olejowej, regeneracja glowicy, normalia, katalizator. Są to rzeczy wymienione w moim aucie po gwarancji więc napewno one są sprawne. Naszczescie nic nie musialem zaplacic bo poplynal bym kupe tysiecy. POMOCY...
Mistrz12
Nowicjusz

12 Mar 2016, 13:37

Mistrz12 napisał(a):DLACZEGO KOPCI

Dlatego, że może być uszkodzony czujnik temperatury - ile razy trzeba jeszcze ci to pisać. Poszukaj sobie w necie co może oznaczać szary kolor spalin - np tutaj
I nie sugeruj się tym, co pokazuje wskaźnik - czasem w samochodach są dwa czujniki - jeden od wskaźnika, a drugi od sterownika. Nie wiem jak jest u ciebie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika