Audi A4 B7 - podczas jazdy silnik gaśnie i nie odpala

05 Lip 2019, 03:59

Witam. Mój problem polega na tym że audi podczas jazdy gasnie i przez 15 min nie odpala. Powtarza się to po prtzejechaniu 5 km. Myślałęm ze problem jest w pompie paliwa którą wymieniłem ale to nie to. Wymieniłęm filtr powietrza i dalej to samo. Auto odpala normlanie, silnik pracuje bez szwanku. Gdy gasnie nie odcina zasilania akumulatora, radio dalej jest włączone a swiatła nie gasną , rozrusznik kręci ale Audi nie odpala. Dopiero jak zamknę samochód pilotem (moim zdaniem) komputer sie resetuje i po 15 min odpali i po przejechaniu 5km znowu gasnie . Wczym jest problem ? Gdzie szukac problemu ?
ozi
Obserwowany

05 Lip 2019, 10:45

Nie podałeś jaki tam masz silnik ale mi to wygląda na problem z czujnikiem wałka rozrządu lub wału.
Rozumiem że problem pojawia się jak silnik jest ciepły?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Lip 2019, 18:25

Silnik mam 2.0 TDi ok. 140 km i moim zdaniem trafiles w samo sedno sprawy. Przypomniałęm sobie ze moj rozrząd jest juz po grubym terminie. Mogą być jakies wieksze konsekwencje tej awarii ? I jaka jest mniej więcej cena wymiany rozrzadu ?
ozi
Obserwowany

25 Wrz 2021, 21:16

Mam identyczne objawy i już nie mam pomysłu co zrobić. Audi a4 B7 1.6 ALZ. Wymieniona pompa paliwa, rozrusznik, akumulator. Żadnych błędów. Może kolega ozi ogarnął temat?
bulcek
Obserwowany

26 Wrz 2021, 08:53

Masz wyżej napisane co należy sprawdzić. Jeżeli problemy są takie że silnik jak jest ciepły gaśnie i nie chce odpalić aż do momentu kiedy trochę ostygnie to przyczyną może być czujnik wału lub walka rozrządu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35