Audi A4 B7 - Volkswagen Passat B6 czy BMW 3 E90

02 Gru 2015, 00:27

Witam, w poprzednim temacie na forum prosiłem was o pomoc w wyborze samochodu z pośród kilkunastu pozycji. Po opiniach zszedłem na ziemie i odpuściłem auta rodem z USA. Teraz zastanawiam się a raczej konkretnie chce wybrać pomiędzy

Audi A4 B7 - silnik 1.8T
Volkswagen Passat B6 - silnik benzynowy pytanie jaki? FSI I TSI nie cieszą się dobrymi opiniami
BMW 3 E90 - tutaj już kompletnie nie wiem jaki silnik polecacie?

Biorę pod uwagę tylko silniki benzynowe i tylko takie które będą fajnie współpracowały z instalacją LPG. Robię rocznie około 50 tysięcy autko kupuje na 2-3 lata więc inwestycja w instalację jest nieunikniona.

Do Audi przekonuje mnie jakoś wykonania elementów i dość masywny wygląd który wskazuję na to że będzie się dobrze trzymać na drodze z kolei Volkswagen Passat też nie wygląda najgorzej a jego ceny w porównaniu do audi są dużo niższe na deser pozostaje BMW czyli napęd na tył, piękne wnętrze ale z kolei chyba najmniejsze autko z wyżej wymienionych.

Przede wszystkim stawiam na niezawodność, dobrą jednostkę która będzie współpracowała z LPG a także zależy mi na tym aby na autostradzie przy prędkościach 170-180km/h auto zachowywało się w miarę stabilnie i dobrze trzymało się drogi no i wiadomo aby bezpiecznie pokonywało zakręty.

Co doradzacie? :-)
fanatyk1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 2011
Przebieg/rok: 46tys. km
Auto: Honda Civic VIII / VW Golf VII
Silnik: 1.8 VTEC, 1.2 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Gru 2015, 00:48

Passata odrzuć na początek, bo tam nigdzie nie założysz LPG (oprócz 1.6 8V, ale to pomyłka w tym aucie).

A4B7 jest ok, ale nie spodziewaj się, że to auto rewelacyjnie się prowadzi.
Do E90 najlepiej jakiś R6, przy prędkościach autostradowych nie spali więcej jak jakaś 2 litrowa benzyna.

Jeśli zamierzasz jeździć z taką prędkością po autostradach to brałbym pod uwagę coś większego np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Gru 2015, 10:10

Tak jak kolega wyżej napisał FSI, TFSI nie nadają się do gazu i ogólnie to problematyczne silniki.
1.8T ma swoje wady ale to ogólnie jedna z najlepszych konstrukcji grupy VAG jeżeli chodzi o benzynę - dodatkowo ma potencjał podniesienia mocy - ogromny.
Idealnie nadaje się do gazu - ciężko będzie Ci tylko znaleźć dobrze wyposażone z niskim przebiegiem 1,8T w A4 B7.
E90 to nowsza konstrukcja od B7 opartej w dużej mierze na B6. Przejedź się BMW i Audi sam będziesz wiedział co Ci bardziej odpowiada. Na nierówności lepiej sprawuje się Audi.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

02 Gru 2015, 12:01

Passata odpuść bo niema dobrego silnika w nim. B7 1.8 turbo bardzo dobra propozycja, e90 również. :ok: W e90 rozglądałbym się za 325i ! Musisz się przejechać obydwoma autami i sam ocenić które Ci bardziej odpowiada. :naughty:
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...