Audi A4 B7 xenony

03 Mar 2012, 16:32

witam wszystkich,
posiadam samochód taki jak w temacie, oryginalne reflektory, bez soczewek. na reflektorach napis "H7 or D1S", działające spryskiwacze reflektorów, manualna regulacja wysokości świecenia.

zastanawiam się czy istnieje możliwość przerobienia tego, jeśli tak to jakim kosztem, co należy dokupić, wymienić, aby legalnie, bez strachu o zatrzymany dowód rejestracyjny stać się posiadaczem samochodu z ksenonami i wrzucić w lampe D1S a nie tak jak do tej pory zwykłe H7.

z jednej strony oznaczenie na lampie sugeruje że wrzucam żarówkę taką lub taką, ale gdzieś czytałem że ksenony to tylko w soczewce, lub że D1S tylko do soczewki i sam juz nie wiem... :roll:
prto
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: audi a4 b7, 2.0 tfsi

03 Mar 2012, 19:35

Wiem, że było tak - Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych.
Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania)."
Nie wiem, czy coś się w tym temacie zmieniło, ale wątpię. Jednakowoż nie chcę w błąd wproadzać. więc trza się dokładnie przyjrzeć ww ustawie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2012, 01:22

mysle ze lampa powinna byc do tego przystosowana a skoro na kloszu takie oznaczenie jest to cos wskazuje na to że możliwosć włożenia żarówki D1S jest w tej lampie.
poza prawem chodzi również o to, aby nie oślepiać zbytnio nikogo w nocy. duża różnica jest między prawdziwymi normalnymi, fabrycznymi ksenonami a zwykłymi lampami do których jedynie włożono inną żarówkę...

także jak mówię, czy oznaczenie które mam na tej lampie oznacza że mogę stosować jeden lub drugi typ żarówek, bez żadnych dodatkowych mechanizmów ?
prto
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: audi a4 b7, 2.0 tfsi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...