Nie jestem już pewien - takie H1 legalne w pełni?

02 Lut 2012, 12:25

Cześć.
Czytam właśnie wzmianki w prawie na temat ksenonów i HID. Możecie mi jednak powiedzieć, czy np. żarówki H1 tego typu z tej aukcji

[link do oferty na Allegro wygasł]

są legalne w Polsce w pełni?

Jeżdżę Merc. Sprinterem i powiem szczerze, że jakość oświetlenia drogi światłami mijania na obecnych żarówkach jest dość słaba, chciałbym spróbować pojeździć właśnie na takich "jaśniejszych" światłach. Co myslicie? Dotychczasowo mam "ciepłej" barwy światło na żarówkach a szukam "zimnej" jaśniejszej.
hooma20
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2005
Auto: Mercedes Sprinter 208D 2.3

02 Lut 2012, 19:43

Nie kupuj mocniejszych żarówek bo instalacja nie jest do tego przystosowana i przewody mogą się grzać a w ekstremalnych warunkach nawet mogą się przepalić kostki albo wspomniane wcześniej przewody. Proponuję zastosować coś takiego - [link do oferty na Allegro wygasł] i zobaczysz jak będzie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Lut 2012, 07:21

hooma20 napisał(a):żarówki H1 tego typu z tej aukcji

Naprawdę sądzisz, że za 8,50 otrzymasz to o czym marzysz ??
Porządne markowe żarówki kosztują 60- 90 pln ..
100W są nielegalne na pewno .. I szkodzą instalacji - PA ma rację ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

15 Mar 2012, 18:49

Takich malowańców nie kupuj. Nie zakładaj też mocniejszych np. 100W.
Z własnego doświadczenia napiszę tak:
1. Osram Silverstar
2. Osram night breaker.

Akurat w tej kolejności, bo mi lepiej pasowały silverstar. Bielusieńkie światełka i ogromna różnica dla mnie na mokrej nawierzchni, oraz we mgle.
Nihgt breaker ma tzw. filtr ( taki niebieski paseczek) Daje to lekko niebieskawe światło. Jest rewelacja przy znakach drogowych- zdecydowanie lepiej są oświetlone bardzo intensywne światło odbijają. Niestety niebieskawe światło ginie bardziej na mokrej nawierzchni.
A tak w ogóle zacznij od weryfikacji czystości/ stanu samych reflektorów i ich luster, oraz kloszy. Może wystarczy wyregulować lampy. Sprawdź również napięcie na samych żarówkach. Spadek o 1 V może dużo mnieć na pogorszenie świateł.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...