Audi a4 b7 zerwany pasek rozrządu.

29 Gru 2015, 21:25

Witam, około 2,5 msc temu kupiłem auto audi a4 b7. Po zakupie owego samochodu oddałem je do mechanika w celu zrobienia nowego rozrządu i tu sie zaczyna jazda... Po odebraniu samochodu wszystko wydawało się w porządku tak wiec wyjechałem na święta do rodziny. Po zrobieniu około 300 km zatrzymałem się na "Stopie" w celu ruszenia dodaje gazu i nic.. nagle auto się zerwało i jadę coś mi nie pasowało ujechałem 5m wrzucam dwójkę i znowu nic daję gazu a auto nie reaguje ... i znowu nagły zryw i bam, zaświeciła się kontrolka akumulatora i koniec... auto zgasło i nie reagowało na próby odpalenia... Ciężko nie lekko odholowałem je do mechanika. Następnego dnia mechanik zadzwonił i powiedział że osoba która robiła rozrzad w tej audi chyba pierwszy raz takie auto na oczy widziała.. przyjechałem na miejsce a on do mnie ze 6 zaworów jest pokrzywionych itp.. i mówi mi że wstępna kwota naprawy silnika to około 5 tyś a może wynieść nawet 7 tyś i powiedział że nie wiadomo czy w ogóle będzie się opłacało go naprawiać. Dałem mu numer do mechanika który zrobił mi rozrząd. Zadzwonił i porozmawiał z moim "mechanikiem" czy on podejmuje się naprawy na własny koszt tego samochodu gdyż to z jego winy stało się jak się stało, "mój mechanik" nie miał wyjścia i powiedział że wyśle lawete po ten samochód i jak na razie czekam na informacje co sie z moim samochodem dzieje. Piszę ten temat dlatego iż chciałbym się was poradzić w pewnej kwestii, czy osoba która zrobiła mi z auta jesień średniowiecza powinna się nim teraz zajmować i wykonywać na nim jeszcze bardziej skomplikowane procedury? Co mam zrobić po odbiorze samochodu od niego? Co gdy za pół roku samochód mi szlak trafi?...
Mimik96
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 09 1996
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Nie mam

06 Sty 2016, 07:53

Dowiedz się od drugiego mechanika jaki błąd według niego popełnił ten wymieniający pasek i napisz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Sty 2016, 14:08

Mimik96 napisał(a):Po zakupie owego samochodu oddałem je do mechanika w celu zrobienia nowego rozrządu i tu sie zaczyna jazda...
A czy masz na tą naprawę -wymianę rozrządu fakturę... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Sty 2016, 14:22

Nie od razu musi być mechanik winny - być może poprostu był słabej jakości pasek i po 300 km poprostu się zerwał. Oczywiście reklamację tak czy inaczej należy kierować do mechanika, który ma możliwość reklamacji paska u producenta. A ten, musiałby zapłacić za skutki. Nie ukrywam, że sprawa będzie ciężka - wszystko zalezy od mechanika i producenta paska. Zresztą każdy szanujący się mechanik ma ubezpieczenie od takich wypadków i zazwyczaj naprawia na własny koszt, a potem dochodzi zwrotu pieniędzy od producenta paska.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Sty 2016, 17:08

Auto odebrałem dzisiaj, nie zapłaciłem ani grosza a wszystko zostało pokryte przez mechanika który robił mi rozrząd ciekawe czy teraz autko będzie jeździło. Na pierwszy rzut oka auto pracuje tak samo. Mam jeszcze jedno pytanko ponieważ dowiedziałem się że usterki jakie powstały to: Pogięcie 10 zaworów,Pęknięty wał,uszkodzone popychacze i głowica była do planowania, z tego co wiem to nie była do spawania tylko prostowana. Czy jest możliwość oszustwa na czymś? W sensie czy to auto nie padnie mi za np 2 miesiace?
Mimik96
Nowicjusz

09 Sty 2016, 12:19

Mimik96 napisał(a):Pogięcie 10 zaworów,Pęknięty wał,uszkodzone popychacze

W sumie normalka przy pęknięciu paska
Mimik96 napisał(a):głowica była do planowania, z tego co wiem to nie była do spawania tylko prostowana

To akurat zawsze należy zrobić, jak tylko się ściągnie głowicę. W obojętnie jakim celu. Do tego za każdym razem należ
Mimik96 napisał(a):Auto odebrałem dzisiaj, nie zapłaciłem ani grosza a wszystko zostało pokryte przez mechanika który robił mi rozrząd
y wymienić UPG, ale to mechanik też zapewne zrobił.
Tak więc mechanik zapewne będzie ściągał koszta od producenta paska. Ale i tak jest ok, skoro zrobił to bez gadania na swój koszt.
No i ważne, że autko jest zrobione :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy pakiet mocy: silnik - Audi RS 6 Avant
    Jednostka napędowa 4.0 TFSI montowana w nowym Audi RS 6 Avant rozwija 441 kW (600 KM) mocy oraz moment obrotowy 800 Nm dostępny w wysokim zakresie od 2100 do 4500 obr/min. Od 0 do 100 km/h to sportowe kombi rozpędza się w ...

09 Sty 2016, 23:01

Dzieki za pomoc, mam nadzieje że teraz się postarał i nie będę musiał do niego wracać za 2 miesiace :D
Mimik96
Nowicjusz