AUDI A4 B8 - ciężko działające wspomaganie kierownicy

13 Lis 2012, 12:09

Witam wszystkich, opiszę pewne czary... Otóż zakupiłem żonce 8K AVANT 2.0TDI CAG z 2009r. (delikatnie uszkodzone z przodu- paliłło jeździło), w aucie od poczatku ciężko chodziło wspomaganie. Na postoju i w trakcie jazdy, np. przy 60km/h jesli skreci sie lekko w prawo lub lewo to tak juz zostaje... Zawracanie to juz siłownia. Wymienilem pompe (uzywka) i to samo, przewod doprowadzajacy plyn do maglownicy i to samo, MAGLOWNICE (prawie nowa z pewnego źródła) i to samo... I najlepsze na koniec, ojciec ma A5 z tym samym silnikiem, wiec podstawilem oba do mechanika- kolega. Wymontowal z A5 magiel, pompe i przewod (przy A4 po przedmuchiwaniu weza wyrazniejsza roznica w przelocie na minus w porownaniu do weza z A5- mowie to jest to. Mimo, że wąż, który kupilem po numerze mial tez slabszy przelot). Zatem po zalozeniu do A4 magla, pompy i przewodu (z lepszym przelotem) TO SAMO! W A5 smiga a w tej A4 ciezko... Ma ktos pomysl? Dodam, ze np kolumną kierowniczą na podnosniku po odkreceniu od magla mozna krecic palcami. Miałem przedtem 8k 3.0TDI i wspomaganie smigalo elegancko jak przy ojca A5. :shock: nie mam juz sily...
rOkO
Nowicjusz

Auto: A5, A4 B8

06 Gru 2012, 01:11

Witam. Ja mam dokladnie taki sam problem i w tym samym modelu. Czy mógłbym prosić o numer telefonu, aby porozmawiać o nim? Czarek 785 658 112
cbaryka
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 10 1973
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: 2.0TDI CR
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

05 Mar 2013, 19:50

Witam, udało sie wam cos w tym temacie wynalezc? Niestety gryzie mnie ten sam problem, jestem juz po wymianie pompy i dalej to samo...
qhasz
Obserwowany

Auto: Audi A4 B8

05 Kwi 2013, 08:20

Okazało sie, ze magiel, ktory kupilem byl z czujnikiem, a powinien byc bez. Bo nie mam serwa. Kupilem inna maglownice i smiga.
rOkO
Nowicjusz

Auto: A5, A4 B8

20 Kwi 2013, 13:58

Gdzie kupowałeś i za ile? Podaj namiary,bo przecież maglownica to dosyć spory wydatek.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Skoda Octavia - sukces marki ostatniego dwudziestolecia
    Octavia jest podstawą powodzenia SKODY. Model ten przyniósł sukces marce w ciągu ostatniego dwudziestolecia. W 2012 roku auto zostało uznane za bestseller SKODY, stanowiąc aż 44 proc. jej światowych dostaw. SKODA Octavia ...