Audi A4 B8 vs BMW 3 E90 vs VW Passat B7

27 Lis 2016, 10:22

Witam Panów,
jak w temacie.
Szukam kombi w benzynie (LPG nie wchodzi w grę - garaż zarówno w pracy jak i w domu nie dopuszcza postuje samochodów z taką instalacją; na diesla mam za małe roczne przebiegi) - w ciągu roku robię ok 12-15tys. km. Zakładany budżet ok 45K PLN z delikatną możliwością zwiększenia, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Audi A4 B8
BMW 3 E90
VW Passat B7

Jestem w miarę zdecydowany na któryś z powyższych modeli, przekopałem internet, natomiast co człowiek to inne zdanie i trudno z tych wszystkich subiektywnych głosów wybrać rzetelne opinie.
Nie oczekuję że ktoś wybierze za mnie, jednak konkretna lista plusów i minusów bardzo by pomogła.
z góry dzięki za pomoc
tomasz
Ostatnio edytowany przez tomaszlukasz, 27 Lis 2016, 11:00, edytowano w sumie 1 raz
tomaszlukasz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Lis 2016, 10:59

Z bezproblemową eksploatacją będzie problem, ponieważ:
Audi A4 - w zakładanym budżecie kupisz wersję przed liftingiem. Wiąże się to z tym, że silniki 1,8 TFSI i 2,0 TFSI miały wadliwe pierścienie tłokowe, które przepuszczały olej i dolewki 1l/1000km to nic nadzwyczajnego. Naprawa od 7500-14000zł. Silniki trapiło też parę innych usterek jak problemy z łańcuchem.
BMW e90 - w tym budżecie kupisz wersję po liftingu. Silniki wyposażone już w wtrysk bezpośredni nie najwyższej jakości. Jednak gorszy jest łańcuch rozrządu, który się rozciąga i został zamontowany od strony skrzyni biegów. Wymiana ok. 3500-4000zł dla 320i.
Passat B7 - silniki takie same jak w Audi + 1,4TSI, który również posiada swoje bolączki - w tym rozciągający się łańcuch powodujący czasem uszkodzenie wariatora zmiennych faz rozrządu (koszt ok. 3000zł)

Pamiętaj, że nie każdy egzemplarz musi mieć te wady ale opisałem TYLKO silniki.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010