Audi a4, bmw e46, mercedes w203, lexus is

który samochód byś wybrał

Audi A4
2
9%
BWM E46
7
30%
Mercedes W203
4
17%
Lexus IS
10
43%
Razem głosów : 23

23 Kwi 2011, 17:53

witam. Zastanawiam sie nad tymi czterema samochodami. a4 z ktoryms z silnikow 1.8T, beta z ktoryms z szesciocylindrowcow, ale najlepiej 2.0, merc 1.8 z kompresorem no i lexus z dwulitrowcem. auta z ok. 2000 roku.
mniej wiecej juz znam dane tych wszystkich aut, wszystkie naleza do segmentu d premium, maja podobne moce i osiagi no i prawie wszystkie maja naped na tyl bo audi ma przedni co mnie troche zniecheca (ale quatro juz bylo by ok :). wiem ze np z lexem trudniej bylo by z serwisem niz z reszta ale za to jest mniej awaryjny. wiem ze spalanie wolnossacych szesciocylindrowcow jak w becie i lexie bedzie wieksze niz doladowanych czworek ale przezyje taka roznice :). no ogolnie znam juz troszke te auta a wiec chcialbym poznac subiektywne opinie innych uzytkownikow. ktore auto byscie wybrali i dlaczego, ktore byscie odrzucili i dlaczego. z gory dziekuje za wypowiedzi :)
Ostatnio edytowany przez Matyj713 24 Kwi 2011, 07:30, edytowano w sumie 2 razy
Matyj713
Nowicjusz

Miejscowość: Woj. Śląskie

23 Kwi 2011, 17:55

Budżet jest tez istotny. I to ile możesz przeznaczyć rocznie na utrzymanie autka?
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Kwi 2011, 17:57

Jak dla mnie wybierz to co ci sie bardziej podoba, ale Audi Quatro bym odradzal, bo to jest 2l/100km wiecej w miescie i jakies 1l/100km w trasie - moim zdaniem nie warto, lepiej wlasnie jakiegos V6 juz. Z serwisem Lexusa problemow nie bedzie, bo jedziesz do salonu Toyoty, ale bedzie chyba Lexus najdrozszy w utrzymaniu.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

23 Kwi 2011, 19:15

JerzyB333 napisał(a):Budżet jest tez istotny. I to ile możesz przeznaczyć rocznie na utrzymanie autka?

ile bedzie trzeba tyle sie przeznaczy. oczywiscie im mniej tym lepiej.
a budzet jest taki ze starczy na kupienie kazdego z wymienionych aut z rocznika ok 2000 w dobrym stanie + poczatkowe wydatki, wymiany itp. jezeli sie kupi tansze auto to wiecej kasy zostanie, proste :)

a dlaczego lexus ma byc najdrozszy w utrzymaniu? rozumiem ze czesci napewno beda drozsze ale czytajac opinie po necie to lexus jest duzo mniej awaryjny od reszty. jego typowa usterka jest wadliwa zmieniarka cd ... co jest smieszne w porownaniu do innych typowych usterek innych aut :)
Matyj713
Nowicjusz

23 Kwi 2011, 19:22

Starczy na zakup to 17 tysięcy, ale lepiej dać ok 22-3 żeby kupić coś co pojezdzi bezproblemowo i bez większych nakładów przez te kilka lat.
Wybralbym chyba lexusa
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Kwi 2011, 19:45

ja zeskoczyłem z A4 i kupiłem Merca z 2002r ,myślałem że wrażenia z jazdy będą podobne jak w A4 ,jednak wg.mojej subiektywnej :wink: oceny Mercem jeździ się dużo wygodniej ,szczególnie róznica jest odczuwalna przy długich przelotach a średnio jak wsiadam do auta przy wyjeździe w trasę to robię z przerwą na siku :oops: ok 1200-1400km i zdecydowanie mniej jestem zmęczony niż w A4
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Opony zimowe są zbyt miękkie na lato
    Jeśli serwis oponiarski doradził, żeby dojechać zimowe opony latem – bo i tak już się kończą – to zmień go na bardziej profesjonalny. Zmień też koniecznie opony – najpóźniej przed wyjazdem wakacyjnym. ...

23 Kwi 2011, 21:12

Matyj713 napisał(a):a dlaczego lexus ma byc najdrozszy w utrzymaniu?

No bo czesci wlasnie drogie i o uzywane moze byc ciezko. Wiesz z ta awaryjnoscia, to tez zalezy na co sie trafi, bo kupujac autko 10 letnie to roznie moze byc, mercedes czy bmw to tez jakies mega awaryjne auta nie sa przeciez. Wszystkie 3 marki, to w sumie najwyzsza polka, tu nie ma bubli w stylu Laguna II.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

24 Kwi 2011, 07:32

dodalem ankiete. tak chyba najlepiej sie dowiem ktore z tych aut ma najwieksze uznanie :)
Matyj713
Nowicjusz

24 Kwi 2011, 20:09

Ja polecam BMW albo Merca.
Auta ze słusznym napędem, dobrze prowadzące się. Lex też jest fajny ale jakoś nie do końca mnie przekonuje. Audi niestety ma napęd jak większość aut i nie wiem dlaczego ludzie za niego chcą tyle płacić. Tylko za dobre materiały wykończeniowe?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok