Peugeot 206, 207 lub Ford Focus?

05 Maj 2010, 15:44

Witam, mam 17 lat i za 4 miesiące zdaje na prawko :) Mam nadzieje, że gdzieś za rok kupie samochód :] Zastanawiam się już jaki wybrać :) Kasy w sumie będę miał 10-15 tys. Nie chce bardzo starego auta (~1990-99), myślę ze jakieś 2003-06 się znajdzie :) Co sądzicie o:

Peugeot 206
Peugeot 207 - jeżeli taki się znajdzie w granicach 15 tys :)
Ford Focus - to samo co wyżej.

W ogóle starczy mi na takie autka? Czy raczej nie ma szans?
Jeżeli nie starczy to polecajcie inne auta.
solven
Nowicjusz

Miejscowość: Racibórz

05 Maj 2010, 16:59

Według mnie na dzień dzisiejszy nie ma sensu szukać auta, skoro chcesz je kupić dopiero za rok. Przez ten czas ceny aut używanych zupełnie się zmienią. Z tych, które podałeś mój faworyt to Ford. Co do Peugeota to mam niemiłe wspomnienia po rodzinnym 307.
bartek_0505
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

05 Maj 2010, 17:09

Dokładnie,teraz możesz sie porozglądać za jakimiś autami a jak będziesz kupował za rok (o ile zdasz szybko prawko) to ceny będą napewno niższe niż teraz.Mój typ to również Focus,w obecnej chwili za 15koła wyrwiesz dobry egzemplarz z bogatym wyposażeniem z 2000roku i kto wie może nawet z dieslem pod maską.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2010, 17:43

Co was tak odstrasza w tych peugeot'ach można wiedzieć? :)

@edit

Które z tych aut najmniej pali w jeździe mieszanej?
solven
Nowicjusz

05 Maj 2010, 17:58

Mnie nic nie odstrasza ale wybrał bym Focusa ponieważ troche nim jeżdziłem i według mnie bardzo fajne autko.Zresztą polecam lekture:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2010, 18:13

Moim zdaniem to Focus jest o niebo lepszy od 206 bo jednym i drugim jeździłem i dla mnie wygodniejszy był focus i tak w ogóle pisze ci szczerze ale to zależy od gustu :smile:
Za szybko nie dobrze!!!
Za wolno też nie!!!
T jak w końcu ????????
cjkamil
Nowicjusz

Miejscowość: Podlaskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik RB26DETT - Nissan
    Konstrukcją zbliżoną do słynnego silnika 2JZ Toyoty jest motor RB26DETT Nissana. To również rzędowa szóstka z aluminiową głowicą i żeliwnym blokiem wyposażona w dwie turbosprężarki. Silnik Nissana miał co prawda ...

05 Maj 2010, 18:36

Dobra dzięki, jeszcze mam trochę czasu to spróbuje się przejechać obydwoma samochodami (206 i focus) bo jeszcze nie jeździłem :) Zobaczymy jeszcze jak to będzie.

Temat można zamknąć.
solven
Nowicjusz

22 Kwi 2011, 18:24

cjkamil napisał(a):Moim zdaniem to Focus jest o niebo lepszy od 206 bo jednym i drugim jeździłem i dla mnie wygodniejszy był focus i tak w ogóle pisze ci szczerze ale to zależy od gustu :smile:

focus moze lepszy od 206 ale od 307 to na pewno nie, pod wzgledem wygody ford pada , pod wzgledem niezawodnosci rowniez pada oraz wykonania,,, ford to lipa
prowarsow
Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

22 Kwi 2011, 18:30

Focus wypadnie lepiej od 206, ze wzgladu na to ze to autko z ciut wyzszego segmentu, w srodku bedzie troche wiecej miejsca, wiekszy rozstaw osi, moze poprawic trzymanie sie auta na drodze, to samo z szerszymi oponami i takie tam... z 2-giej strony na godnego uwagi 307 do 15k zl nie masz szans, co najwyzej jakiegos kapcia, albo z zajechanym silnikiem i nie tylko, lub cos po wiekszej kolizji.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

22 Kwi 2011, 22:03

Ja też polecę Focusa. W stosunku do 206 to większe (wg mnie dość sporo nawet) i wygodniejsze auto. 207 nie jeździłem, więc się nie wypowiadam, ale to chyba ta klasa co 206...

Kurcze, ale stary wątek ktoś odkopał. Teraz zauważyłem :oops: Pytanie czy założyciel wątku zdał prawko i jakie auto wybrał :mrgreen:
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Kwi 2011, 11:42

206 omijaj szerokim łukiem, to bardzo awaryjna seria. Kolega pracował w serwisie Puga w Sopocie i bazuję na jego i pracowników opinii. Siostra kupiła Fiestę z 2004 roku, którą pomagałem kupować. Ja jestem szczerze zachwycony tym autkiem - w środku dużo miejsca, prowadzi się świetnie, a motor 1,6TD bardzo mało pali. Bardzo miło mnie zaskoczyło. Nie jest to rakieta, to żółw raczej, ale to miasta jest idealna ;) Focus również będzie dobrym wyborem. Do listy dołożyłbym Mazdę 323F BJ/BA w zależności od gotówki, Xedosa 6 (już trochę starszy) i VW Polo.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

24 Kwi 2011, 21:14

focus moze lepszy od 206 ale od 307 to na pewno nie, pod wzgledem wygody ford pada , pod wzgledem niezawodnosci rowniez pada oraz wykonania,,, ford to lipa

Wygodniejszy moze i jest ale pod względem niezawodności to bajki piszesz. Mialem 3 Focusy i złego słowa na nie nie powiem a co do 307 to szkoda gadać bo auto dość mocno awaryjne.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

24 Kwi 2011, 22:40

Z tą wygodą to bym polemizował, Peugeot ma twardsze zawieszenie a wcale nie prowadzi się lepiej, z niezawodnością bywało różnie ale ogólnie poza pierwszymi latami produkcji z 307 wcale nie jest tak źle.
Jedynie wykończenie Peugeot ma jednoznacznie lepsze.
Ogólnie to z tych 3 wziąłbym Focusa, 206 to fajne i udane autko ale o klasę niższe a przez to mniej komfortowe i pakowne.
Na 207 trzeba przygotować 10tys. więcej.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000