Audi a4 czy a6 ?

14 Sie 2016, 18:08

Witam.
Stoję przed wyborem kupna auta w dieslu 2.0 lub 3.0. W grę wchodzi audi a4 lub a6 rok 2008 - 2010.
Czy może benzyna i zagazowac?
Jako że to ma być samochód na lata , chciałabym zasięgnąć porady od osób posiadających takie auto lub "kumatych" w tych sprawach. Jak jest z awaryjnoscia tych silników i ich eksploatacją? Zależy mi na czasie i obiektywnych opiniach.
Dziekuje i pozdrawiam
madlen2105
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 05 2003
Auto: Nie mam

14 Sie 2016, 18:09

Czy może volkswagen sharan również w tych rocznikach?
madlen2105
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 05 2003
Auto: Nie mam

14 Sie 2016, 21:40

Po pierwsze jakie przebiegi będą robione?
Audi A4 to segment D natomiast A6 segment wyższy, Sharan to z kolei VAN...
czyli każde auto z innej parafii..

Co do jednostek..w A4 B8 w 2008 roku z benzyniaków to masz TFSI - niestety nie są pewne i auto na lata może okazać się autem na dwa lata a potem problemy..
Z kolei diesel..no te 2.0 TDI CR można polecić, aczolwiek rzekomo pierwsze lata produkcji - to też problemy, natomiast no na pewno Common Rail jest lepsze niż to stare 2.0 TDI PD..
Sharan w I generacji ma dobry silnik 1,8T, druga generacja znowuż same TSI..

Reasumując poszedł bym w końcówkę produkcji Audi A4 B7 1,8T...wg mnie fajne auto...a jak miało by być A4 B8 to osobiście (ale to mówie co ja bym zrobił..) wybrałbym 3.2 FSI tam nie ma doładowania, jest problem z nagarem ale wg mnie jest mniej bolesny niż problemy doładowanych TFSI...
z tym że 3.2 FSI może być drogi w eksploatacji..

Sharan to chyba lepej I gen. i 1,8T

Natomiast w Audi A6 C6 załóżmy to chyba najlepiej wybrać 2.4 V6 trochę będzie kosztować ale nie ma wtrysku bezpośredniego FSI.
W sumie w C6 tez jest 3,2 FSI ale 2,4 to juz w ogóle taniej mniej kłopotilwy za to z uwagi na V6 drogawy w naprawach, eksploatacji itd..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Sie 2016, 22:50

Ogólnie jak chcesz oszczędzać na eksploatacji (gaz lub diesel) to te Audiki nie są najlepszym pomysłem bo po prostu naprawy są drogie z powodu silników jakie tam zastosowali (np. olejzłopne TFSI; 3,0TDI, w których rozrząd kosztuje 4,5tys. zł; 2,0TDI z lipną pompą i głowicą)

Jak szukasz dobrego silnika lepiej zrezygnuj z Audi-VW
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti Chiron - super samochód
    Bugatti Chiron to super samochód produkowany przez niemiecką markę Bugatti. Jest to następca modelu Veyron i jednocześnie jedno z najszybszych i najbardziej luksusowych samochodów na świecie. Chiron został zaprojektowany ...