Audi A4 czy Skoda Octavia za ok 30000zł

07 Maj 2010, 21:38

Rozglądam się za a4. W mojej miejscowości są dwa auta którymi jestem zainteresowany.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
To pierwsze widziałem, ale jak zwykle przednia szyba była wybita co może oznaczać że była po wypadku, ale facet zapewnia, że jest bezwypadkowe można sprawdzać miernikiem i że możemy możemy jechać na serwis i podłączyć pod komputer i sprawdzić stan techniczny.
Drugiego audi jeszcze nie widziałem fajne ale rok starsze i cena chyba trochę za wysoka.
Czy te auta są warte uwagi, które lepsze i dlaczego?
masa19
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Auto: Audi a4 b6

08 Maj 2010, 09:42

Jeśli zamiast klepać wstawiono mu maskę i błotniki od innego (a często tak się robi jeśli koszt jest duży) to miernik grubości lakieru nic nie da. Tak samo podłączenie pod komputer jeśli poduszki nie wysypują błędów, facet mógł już wszystko w VAG-COMie sobie sprawdzić (program do obsługi komputera pokładowego w Audi, Skodach, VW i Seatach - wystarczy laptop i kabelek, każdy handlarz na pewno ma). Poza tym ma hak - a w Holandii i Belgii ludzie lubią jeździć z przyczepami kempingowymi po Europie.

Owszem, mógł to być kamyczek, a hak być dla ozdoby, zdarza się, ale ja na twoim miejscu sprawdziłbym ten drugi. Przy czym oba mają cofany przebieg na 100%
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

08 Maj 2010, 16:16

maniekw napisał(a):Pe. Mimo to jednak radził bym Skodę, a dlatego że ceny Audi w Polsce są mocno przeszacowane. Po prostu Octavia w tej samej cenie będzie znacznie młodsza, o mniejszym przebiegu i mniej zużyta, a może i z nowocześniejszym .

Przesacowanym w Polsce to sie wydaje Skoda wystarczy spojrzec na ceny uzywanych
Z drugiej strony takie ceny odzwierciedlaja dobre opinie o Octavii
Prawde mowiac taniej Ciebie wyjdzie Audi bo 30tys ogranicza wybor do koncowki rocznikowej modelu A4 B6 (203-204) lub troche mlodszy rocznikowo ale duzo technicznie Oct I\
Skoro nie stac Ciebie na Octavie II to szukaj czegos innego albo doloz te 4-5 tys i kup Oct II
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

14 Cze 2010, 22:22

Od 4 miesięcy szukam audi a4. Do tej pory nic konkretnego nie znalazłem (czy to w Polsce czy za granicą)same porozbijane, a to lampy poklejone a to malowane drzwi itp. Ostatnio wpadły mi w oko: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Chyba kupię któreś z tych aut tylko nie wiem co wybrać czy skodę czy audi. Co sądzicie o tych samochodach?
masa19
Nowicjusz

14 Cze 2010, 22:47

W pojedynku A4 B6 vs Octavia I bo taki się tu toczył wybrałbym Audi, ale ty mówisz o Octavii II... Bierz Octavię II! Audi A4 to faktycznie auta z grupy "podwyższonego ryzyka", jeden z bardziej lubianych przez handlarzy do sprowadzenia po dzwonie i odpicowania. Tym bardziej że Octavia II mu jakoś bardzo nie ustępuje (po jedynce było jednak widać że to starsza i o klasę niżej konstrukcja)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

15 Cze 2010, 05:40

A czemu ta kierownica w audi jest starego typu inne b6 mają ładniejszą kierownicę? A znowu w skodzie wydaje mi się że tył auta jest uniesiony do góry.
masa19
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Eco driving w zimie, kiedy za oknem trzyma mróz
    Jak być eco, kiedy za oknem mróz? Dzięki utrwalaniu odpowiednich nawyków z każdą kolejną zimą zauważymy coraz większą różnicę w portfelu. Eco driving to styl jazdy, który możemy wykorzystywać niezależnie ...

15 Cze 2010, 05:49

[quote="Dishman"]
Pamiętaj o niewdzięcznym zawieszeniu w Audi, które jest bardzo nietrwałe.

Bardzo ważna sprawa ale jeszcze należy dodac jak już porównujemy te dwa modele,że zawieszenie Octavii leży na przeciwnym biegunie i dla odmiany jest nadzwyczaj trwałe !!!
(szczególnie dobrze spisuje się na naszych dziurawych ulicach)

:wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Cze 2010, 18:44

bierz A4 1.9tdi 130km dobre auto
Czy ciemno, czy jasno płynie muza przez miasto ;)
Fiat Stilo 1.9jtd 115km 2002r
Opel Zafira Tourer 2.0CDTI 165km 2013r
pawel92
Początkujący

Miejscowość: Białogard
Prawo jazdy: 04 03 2010
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Stilo 3d ,Opel Zafira
Silnik: 1.9jtd,cdti115,165km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna