Toledo czy siena

14 Cze 2010, 13:57

witam jak w temacie chce kupic autko do 5000zł ii zastanawiam sie nad seatem toledo z 1994 roku silnik 1,8 ben+gaz czy fiat siena z 1998r silnik 1,6 16v ben+gaz i nie wiem co mam wybrac
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

14 Cze 2010, 15:07

Zdecydowanie Siena sedan. Siena 1.6 ma dość konkretnego kopa, spalanie nie przekracza 10l/100km. W zależności od jazdy - Miasto, Trasa. Wygoda, bezpieczeństwo, tanie części wymienne, bezawaryjność, ładny wygląd zewnętrzny i wewnętrzny.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

14 Cze 2010, 17:29

Osobiście ciągnie mnie bardziej ku Toledo ale jednak też bym wybrał Siene.A takie pytanie masz jakieś linki do tych aut albo więcej info??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Cze 2010, 19:00

Siwy600 napisał(a):ładny wygląd zewnętrzny
powiadasz że podoba ci się Siena? :shock:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

14 Cze 2010, 19:02

No super jest siena, ta 98r. Można dać jakąś ładną felgę, delikatne brewki na lampy i można jeździć :P
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Cze 2010, 19:47

Mi się nie zbyt podoba tył. Bo ogólnie jest OK, szczególnie przód taki agresywny. No ale jednym się podoba, drugim nie...
krikus, uszanuj to gościu... A nie już tu jakieś głupie komentarzyki piszesz.
1.6 16v ładnie się zwija. Nie jest awaryjny a sporo potrafi. Oczywiście potrafi też swoje spalić przy agresywniejszej jeździe.
Serwis też na plus... Dobrze, szybko i tanio ;).
Największy minus to chyba prowadzenie. To auto kompletnie lata po drodze. Wąskie, wysokie i miękie. Przy większych prędkościach jak dmuchnie wiatr to nie jest za wesoło.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Audi RS 5 Cabriolet - dostępny w polskich salonach
    Audi RS 5 Cabriolet miało swoją polską premierę na targach Poznań Motor Show 2013. Teraz, ten sportowy i bardzo elegancki model jest dostępny w salonach sprzedaży Audi na terenie całego kraju. Nowe dynamiczne Audi kosztuje ...

14 Cze 2010, 19:55

krikus napisał(a):powiadasz że podoba ci się Siena? :shock:

Każdy ma swój gust :lol:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Rok produkcji: 1997

14 Cze 2010, 20:02

Dokładnie, auto jest godne uwagi, ja nikomu nic nie narzucam na siłę, tylko proponuję samochody za które ręczę ręką. Siena jest bardzo dobrym autem w swojej klasie i w swoim roczniku, tani serwis + tanie części daje nam całkiem fajną mieszankę. Spalanie trochę przeraża, ale podczas spokojnej jazdy można wiele zaoszczędzić.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Cze 2010, 21:35

No i tutaj sie zgodze :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

15 Cze 2010, 04:23

Dla mnie to powinieneś poszukac takiej Sieny z silnikiem 1,2.
Z 1,6 spala za dużo a i tak ze względu na swoje przeznaczenie,wygląd oraz zawieszenie ten model nigdy nie będzie sportową furą... :smile:
Wujas miał kiedyś od nowości 1,2 i założył do niej lpg. Sprzedawał z przebiegiem 100 tys.
Oczywiście trochę się psuła ale tragedii nie było.Pamiętam jak przy przebiegu 28 tys całe przednie wahacze musiały zostac wymienione (kompletne) oba były ruiną.Dodam,że wujas auta które posiada użytkuje delikatnie (na codzień kierowca miejskiego autobusu...) i tak samo jezdzi osobówką jak autobusem... :grin:
Spalanie tej Sieny to prawie 10l lpg w mieście. Na trsie spadało do 7,5l.
Natomiast kolega z pracy miał Palio (Siena kombi) z 1,6 16v i pomimo wielu wizyt w serwisie postanowił po 2,5 roku auto sprzedac,bo zima potrafiło spalic w mieście 14l benzyny. Niestety wymiany sondy lambda,świec na innego producenta,a w końcu założenie nowego katalizatora nic nie zmieniały.We Fiacie mechanicy powiedzieli mu że "taki egzemplarz" :shock: i dodali,że są takie Palio które palą w mieście 11l ale i są takie co żrą po 15,5l więc jego nie jest jeszcze taki najgorszy...

tak więc kupując na Twoim miejscu Sienę...z 1,6 ...to raczej dryfował bym w stronę gazu...jednak...
No chyba że ta 1,2 i w sumie nawet z tym silnikiem jedzie dosyc dynamicznie jak na tę pojemnośc. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Cze 2010, 09:11

Kumpel ma sienę 1.6 z gazem. 98rok. Narzeka niesamowicie bo 2-3 razy do roku musi zmieniać uszczelkę bo mu "wydmuchuje"
Stuknij mnie, my stukniemy Ciebie-strzeżony przez MAFIĘ :)
rysiuxxx
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko
Auto: Toyota (USA) Celica V
Silnik: 2.2 GT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1990

15 Cze 2010, 09:22

słuchaj Mam siena 1,6 z 1998 w benzynie, żadnego gazu ma dobrego kopa, ale sporo paliwa żre, ale amochód maiłą przede mną kilku kierowców i w ciągu 3 lat mojedo uzytkowaniawymiana rozrządu, nowy akumulator, nowy termostat, nowy alternator, nawiew powietrza (przestal się przestawiac zawór ciepłe zimne), robiony silnik bo pasek przeskoczył (ale to chyba moja wina nie dopilnowałem i dalem wiare że tak szybko pasdka wynieniac nie musze - moze i byl wymieniany przed moim użytkowaniem, ale napinaczy to już ten ktos nie wymienił stąd ta moja wtopa kasy :evil: , centralny zamek dawno juz padł, klamka kiepsko się domyka. O takich rzeczach jak klocki to nie pisze bo to wymiana standard. Jedyny plus to ten kop, zdrowy silnik po remocie no i jedzie z zawieszeniem zero problemow trzyma się trasy, czsem kuper zasłania jak sie parkuje wjeżdxzajac tyłem, bagażnik super pojemny na xxx zakupy.
Kolejne do wymiany bedzie sprzęgło ale jeszcze na obecnym troche sie pojeździ.
Za to znam kogoś kto ma nissana pełnoletniego i dzień w dzień jeździ i wymieniał tylko łożyko koła przedniego, akumulator i alkternator, no i z mojej sieny sie śmieje :lol:

[ Dodano: Wto Cze 15, 2010 10:25 ]
Dodam jeszcze że ostatnio zmienialem serwo hamulcowe - na szczeście na szrocie znalazlem uzywane od fiata palio i sprawne, bo w salonie zaproponowali sprowadzenie oryginal 1400zł.
turboskoczek
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

15 Cze 2010, 10:19

Daro20VT napisał(a):Bo ogólnie jest OK, szczególnie przód taki agresywny.
jak Siena jest udana stylistycznie i ma przód agresywny? - no to ja jestem farorz :roll:

Daro20VT napisał(a):A nie już tu jakieś głupie komentarzyki piszesz.
Od tego jest forum aby przedstawiać swoje poglądy. W moich oczach Siena jest po prostu brzydka, o większą szkaradę na drodze trudno.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

15 Cze 2010, 10:31

krikus napisał(a):to ja jestem farorz

Co jesteś?
krikus napisał(a):o większą szkaradę na drodze trudno

Wcale nie. I nie trzeba daleko szukać - zostajemy w koncernie Fiata - Multipla :mrgreen:

Tak poważnie to Siena nie jest ani ekonomiczna, ani bezawaryjna ani ładna ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

15 Cze 2010, 10:40

Kubuch napisał(a):
krikus napisał(a):to ja jestem farorz

Co jesteś?
krikus napisał(a):o większą szkaradę na drodze trudno

Wcale nie. I nie trzeba daleko szukać - zostajemy w koncernie Fiata - Multipla :mrgreen:

Tak poważnie to Siena nie jest ani ekonomiczna, ani bezawaryjna ani ładna ;)

ksiądz = farorz (gwara śląska)

Jak widzisz Kubuch są gusta i guściki, niektórzy śmią twierdzić że Siena ma "agresywny przód" i wogóle jest OK :lol: Fakt, Multipla też dołącza do grona brzydali.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika