Audi A4 czy Skoda Octavia za ok 30000zł

28 Lut 2010, 13:58

Witam. Zamierzam kupić auto typ sedan, silnik diesel. Mam do wydania ok 30000 zł. Od początku byłem napalony na A4, ale za te pieniądze będę miał około 2-3 lata młodszą Octavię. I nie wiem co wybrać. Obecnie jeżdżę volkswagenem Vento z 95r i też nie wiem za ile to sprzedać i czy w ogóle ktoś to kupi bo zaczyna go zjadać rdza. Proszę o pomoc co wybrać i dlaczego i za ile sprzedać vento
masa19
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Auto: Audi a4 b6

28 Lut 2010, 15:47

Octawia to taki Golf 4 gorszej jakości z bagażnikiem więc ja bym się ani chwili nie zastanawiał - A4 ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

28 Lut 2010, 15:52

Wiadomo A4 jest bardziej eleganckie i długo jeszcze będzie atrakcyjne.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

28 Lut 2010, 16:25

Nawet sie nie zastanawiaj nad octawia,bierz A4.
robert_0886
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice W-wy

01 Mar 2010, 12:04

Octavia to kompakt, a A4 to "już" klasa średnia, także samo to sprawia że Octavia będzie trochę odstawać od A4 jeśli idzie o wyposażenie, jakość materiałów we wnętrzu itp. Żeby było miarodajnie to do Octavii trzeba by porównać Golfa Albo Audi A3, wtedy różnica byłaby mniejsza. Co do reszty to zależy czego oczekujesz od auta i do czego ma ci służyć. Na pewno A4 będzie miało lepsze materiały i spasowanie, trochę lepsze wyciszenie (co jest istotne w przypadku TDI gdyż jest głośny), pewnie jakieś alufelgi w standardzie itp. Silniki w tych obu autkach często się pokrywają, dajmy na to 1.9 TDI (wiadomo że nie wszystkie, bo np. 1.4 MPI w podstawowej wersji Octavii nie ma w Audi). Za to Octavia będzie młodsza i to sporo, tańsza w utrzymaniu (ubezpieczenie, ceny części) i prawdopodobnie mniej awaryjna/wymagająca wymiany mniejszel ilości podzespołów w najbliższym czasie. Sam musisz zdecydować czego oczekujesz od auta... Nie wiem jak w Skodzie, nigdy chyba Octavią nie jechałem (no może kiedyś taryfą, nie zwracam uwagi ;) ), ale w Audi jest barbarzyńsko ciasno na tylnej kanapie.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

01 Mar 2010, 16:27

Patrz na stan ogólny, a nie na markę. Audi A4 będzie strasze, zatem więcej powinno mieć przejechane. Octavia młodsza, ale też spotykana jest jako auto flotowe, więc przebiegi też ma wysokie.
Pamiętaj o niewdzięcznym zawieszeniu w Audi, które jest bardzo nietrwałe.

Możesz pooglądać sobie np. BMW E46. Silniki 2.0d albo jeszcze lepiej 3.0d. BMW bardzo dobrze się prowadzi i to jest jego największa zaleta. Do tego wykończenie w środku też jest na wysokim poziomie.

Do tego wszystkiego pooglądaj sobie np. Forda Mondeo z silnikiem TDCI, albo Opla Vectrę C z silnikami 1.9 CDTI w wersji nawet 150 KM.

Jeżeli jeszcze Ci nie namieszałem w głowie to wklep sobie w wyszukiwarkę Mazdę 3 w sedanie :)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT - komfort i sportowe osiągi - lista TOP 5
    Sportowe dwudrzwiowe coupe klasy premium to segment, który nie poddaje się chwilowej modzie. Samochody te od lat zapewniają użytkownikowi nie tylko sportowe osiągi, ale również komfortowe warunki podróży. ...

13 Mar 2010, 16:27

Wcześniej zastanawiałem się jeszcze nad mondeo, mazdą 3, vectrą albo astrą, laguną, avensis, cordoba, superb, może jakim mercedesem, volvo czy peugotem i może nad passatem(ale passata ma mój ojciec więc nie chcę żebyśmy mieli takie same auta). Sercem jestem za a4 ale rozsądek mówi bierz octavię bo młodsza i to prawie volkswagen.

Zdecydowałem się na a4 i mam pytanie gdzie najlepiej ją kupić? Czy jeszcze opłaca się sprowadzać z zagranicy czy kupić w Polsce. Jeśli z zagranicy to gdzie najtaniej?
masa19
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Auto: Audi a4 b6

13 Mar 2010, 17:00

A4 to bardzo nieudany model
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

13 Mar 2010, 23:59

ja kupiłem tydzień temu forda mondeo 2002r full opcja 2.0 pb i żadne passaty itd nie ma co porównywać jeździłem nimi bo chciałem paska kupić,cieszę się że trafił się mondek a nie taki tłuk.aha żeby nie było rdzy nie ma grama i nie będzie bo mam 12 lat gwarancji na perforację
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

14 Mar 2010, 11:15

Teraz te nowsze fordy są nawet dobre. Dzisiejszy ford to już nie to samo co ford sprzed 15 lat :wink:
e220 okular
Początkujący

14 Mar 2010, 11:39

e220 okular napisał(a):A4 to bardzo nieudany model

Pod jakim względem?
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

14 Mar 2010, 11:57

Nie mialem tego samochodu, ale slyszalem od mechanikow itp ze a4 to nieudany model pod wzgledem technicznym. Chodzi tu najbardziej o niedopracowane silniki ktore przy przebiegu 200 tysiecy potrafia sprawiac figle, ale to tez zalezy jak sie traktuje samochod
e220 okular
Początkujący

14 Mar 2010, 13:24

Części do Sody napewno będa tańsze niz do A4
samurai2002
Początkujący

Miejscowość: Lubuskie

31 Mar 2010, 00:40

Po pierwsze chciałbym zdementować to co ktoś tu napisał jakoby A4 było modelem nieudanym. Przede wszystkim A4 to wiele generacji tego modelu, więc która miałaby być tym nieudanym modelem. Tak na marginesie, to audi praktycznie wszystkie były technicznie bardzo dopracowane. Mimo to jednak radził bym Skodę, a dlatego że ceny Audi w Polsce są mocno przeszacowane. Po prostu Octavia w tej samej cenie będzie znacznie młodsza, o mniejszym przebiegu i mniej zużyta, a może i z nowocześniejszym silnikiem. A tak naprawdę jej trudno też coś zarzucić (no chyba, że jak mówią złosliwi, to że jest Skodą). Dzisiejsza skoda to bardzo solidny samochód, a i niektóre wersje mają fajne parametry i zupełnie dobrze jeżdżą.
maniekw
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

31 Mar 2010, 19:48

Bierz A4, 1.9 TDI 130KM (nie 101KM bo jednak trochę za słabawa).

P.S.: Uzytkownikowi, który napisał że A4 to nieudany model, chyba miał na myśli silniki 2.0 TDI produkowane w latach 2005-2006/7 (faktycznie po 200k km lubią pękać głowice). Ale co do A4 zwanych "Małyszami" :) (2001-2004) nie mam żadnych zastrzeżeń, może oprócz aluminiowego zawieszenia, ale każde auto ma jakąś słabszą stroną, za to A4 ma wiele cech przez które jest wyżej niż Skoda.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca