Audi A4 czy warto?

25 Cze 2010, 22:52

Taksówkarz robi 1200km miesięcznie? To ile ma na czysto? 100 zł? Chłopie, z takimi przebiegami to się można spotkać w 2 letnim samochodzie, więc nie sądzę żeby przez 15 lat ktoś tylko tyle zrobił ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

26 Cze 2010, 02:15

1500 jak już. No to jak pójdzie jego aute na aukcje i po 12 latach będzie miał 210 tyś to każdy z was powie, że cofnięty licznik i jedynie zrobicie z siebie pośmiewisko. Bez sensu. Nie wiem jakiej podstawie wy oceniacie. A jeszcze inni mówią, że ponad dwie stówy jak ma przejechane to DUŻO DUŻO... no gdzie tu rozsądne gadanie?

Jakoś nie widzę by 12 latki miały przejechane więcej niż 250 tyś.

[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 03:23 ]
jiGsaw napisał(a):
cross napisał(a):czegoś nie rozumiem. Na jakiej podstawie coś takiego stwierdzacie?
Dla przykładu
Mój Ojciec ma Seata Cordobe z 2003 roku. Na liczniku 127 tys.
7latek.

Zatem prosta matematyka..

126 tys / 84 miesiące = ~1512 (miesięcznie)

Audi A4 tuningowane to niebieskie:

230 tys / 180 miesiące = ~ 1278 (miesięcznie)

Audi A6 Quattro

177 tys / 144 miesiące = ~ 1229 (miesięcznie)

Seat a te audi
1512 ms ~ 1250 ms (z 12 i 15 lat) (średnia mniej więcej z tych dwóch)

Musieliby jeździć o 250 km miesięcznie mniej niż mój ojciec, który był taksówkarzem. Dlaczego zatem uważacie , że audice mają kręcone liczniki skoro mój ojciec po 12 czy 15 latach będzie miał taki sam przebieg?

[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 21:28 ]
Widze, że teraz nikt nie podjął się tematu

Zastanów się o czym piszesz. Jak Twój ojciec na taryfie robi 2000km/msc to nie wiem jakim cudem mu się to opłaca... taryfiarze robią na ogół ponad 5kkm/msc. Diesel w Niemczech robi ŚREDNIO ok 50tys km rocznie, więc jakim cudem 3/4 aut ma przebieg standardowy? Dlaczego auta 10 i 20 letnie mają prawie ten sam przebieg na allegro? Człowieku, myślenie nie boli, naprawdę.

Człowieku a czytać umiesz? 1500 a 2000 to jakaś różnica dla ciebie? Bo dla mnie to aż 1/4 to po pierwsze. Po 2 nie powinno Ciebie obchodzić jakim jest taksówkarzem, bo odbiegasz od tematu swoją opinią to raz. Trzy stwierdzam tylko fakt, ile KM robi. Tzn, że jak jego auto pójdzie na aukcje jako 12 latek i będzie miało 210000 zrobione to każdy z was 'ekspertów' powie: Cofnięty na 100% .. Ja was pytam na jakiej wy podstawie stwierdzacie coś takiego skoro ja stwierdziłem a ty mi dajesz dane z allegro, w dodatku jakieś z kosmosu, codziennie na allegro od miesiąca przeglądam oferty i nie widzę samochodów z przebiegiem 300000 . Czyli wszystkie mają cofnięte? .. Rocznie 50 tyś? To nie wiem gdzie kto jeździ..

Jeśli ja sam samochodem robiłem 50~90 km dziennie. To jest poniżej przeciętnej. Przeciętna to 100~130 km to wychodzi 1440 miesięcznie z minus plus jednym dniem kiedy auto stoi nieużywane cały dzień. Teraz twoje 50 tyś to 143 km dziennie. Sorry ale ja tyle nie robię.
cross
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań

26 Cze 2010, 06:42

Tak na marginesie w Audi A4 można zmienić cały licznik z młodszego lub starszego auta i nie trzeba go nawet cofać - dlatego ,że te modele mają immobiliser w stacyjce więc nie ma problemu z przekładką a w A6 licznik wymienić jest ciężko bo immo jest w nim i trzeba auto podpiąć pod comp. z odpowiednim programem zeby cofnąć km.
Ja bym jechał obejrzeć tą A6 bo to godne uwagi auta w tej A4 może już silnik robi kaput.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Cze 2010, 08:28

cross - niektórzy mają taką pracę, że są nonstop w trasie, tacy ludzie potrafią zrobić i 100tys rocznie albo więcej. Zobacz sobie ceny nowych dieseli oraz ich eksploatację i policz sobie ile trzeba jeździć aby to się opłacało... szkoda mi słów. To, że Ty jeździsz dookoła komina i do kościoła to nie znaczy, że wszyscy. Co do taryf - chciałem kiedyś kupić auto ujeżdżane na taryfie, obejrzałem je, potem pojechałem drugi raz oglądać, minął miesiąc albo trochę ponad i przebieg wzrósł o 8000km.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Cze 2010, 09:24

cross człowieku z kąd ty się urwałeś, większość aut teraz wiadomo ściągnięta z za granicy a tam taki diesel średnio lata 30 tys km rocznie także po 10 latach auto ma 300 000km!!

Zresztą nie trzeba daleko szukać u nas w firmie auta jeżdżą jeszcze więcej po 5 latach jak wyprzedawaliśmy po skończonym leasingu to niektóre maiły też 300 000km,

pozatym za granicą gdzie sieć autostrad rozwinięta jest wiadomo w jakim stopniu to taki niemiec może dojeżdzać do pracy 100km w jedną stronę bo to mu zejdzie 45 min (albo i krócej) i też jest ok.
czyli po 5 latach takich dojazdów auto ma 240 000 km !!

a ty no cóż wyjedziesz w niedzielę do kościoła w ciągu tygodnia bujniesz się z 3 razy po piwo i bułki i w sobotę z laską na miejscową dyskotekę i tyle zrobisz km, takie są realia,
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Cze 2010, 09:55

A co do Seata Twojego ojca to on jeżdzi u nas po Polsce więc w taki przebieg będzie mozna prędzej uwierzyć niż w aucie które zostało sprowadzone.A wracając do tej A6 co wcześniej to też bym ją pojechał obejrzeć bo wygląda ciekawie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
    Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...

26 Cze 2010, 09:55

Możesz jeszcze sobie zobaczyc na allegro auta 3-4 letnie. 90 % z nich ma przebiegi 100 tys. To oczywiste ze w ciągu następnych lat liczba robionych km nie zmniejsza się . A tu nagle wszystkie oferty 12 letnich aut mają po 180-200tys. Coś tu jest nie tak. Według Ciebie w ciągu pierwszych 3 lat robią po 30-40 tys. a później przestają jeździć i robią tylko 15 tys. Przecież to nonsens :!:
qbson
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

26 Cze 2010, 11:00

cross, chyba sam nie wierzysz w to co mówisz. Nie wiem jak jeździsz Ty i Twój tata na taksówce ale podam Ci swój przykład:
BMW 2008 - 123000km
Vectra B 1998 - 187000km
Wcześniej był Passat 2004 i w momencie wypadku (2010) miał na liczniku 480000km
A jeszcze wcześniej było Seicento 1.1 i przez 2 i pół roku dobiło do 198 tysięcy ;)

Dodam że wszystkie te samochody kupione były w polskich salonach, prócz Vectry rzecz jasna :mrgreen:

Teraz sobie to poukładaj i zastanów się czemu moja Vectra ma tylko 187kkm i czemu to Audi o którym mowa ma jeszcze mniej.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

26 Cze 2010, 11:17

no i czlowiek sam sobie winny weszlismy do uni cla juz nie bylo to sciagalo sie samochody na potege i ile sie dalo i kazdy patrzal zeby to dobrze schodzilo i schodzilo na poczatku ale pozniej jak sie zaczelo robic ciszej w interesie to sie zaczelo krecenie licznikow, co by lepiej autka szly. szkoda cross ze jestes taki naiwny.

zobacz na to: [link do AutoScout24 wygasł] czyli ile wychodzi roczny przebieg ? okolo 83ty.

[link do AutoScout24 wygasł] a tutaj masz passacika tez 3 letniego czyli rocznie 50 tys. i jakim cudem te auto w polsce bedzie mialo za jakis czas jak je jakis handlarz z naszego kraju kupi 70 tys ?
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów
Prawo jazdy: 01 01 2001

26 Cze 2010, 13:11

Nie jestem naiwny tylko uważam , że nie każdy musi jeździć tyle co wy. W A6 uważacie, że też cofnięty a jednak niekoniecznie.
cross
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań

26 Cze 2010, 13:14

Powiem krótko - handlarze tylko czekają na takich jak Ty.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Cze 2010, 14:28

Warte przemyślenia dla takich niedowiarków jak kolega cross. 5 generacji Passata z lat 1990-2008. Nie ważne czy auto ma 20 lat czy 2 lata, przebieg taki sam. Takie rzeczy tylko u nas ;)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kierunkowskaz
Zaawansowany

26 Cze 2010, 17:17

cross mam taki artykuł dla ciebie

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... 270103,415

przeczytaj
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

26 Cze 2010, 18:48

136tys.km w 20letnim Passacie :shock: nie no leże w tym momencie :mrgreen: taki przebieg ma obecnie mój i ojca Lanos (auto z kwietnia 98roku),jeżdzone głównie po mieście więc nie robi dużo kilosów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Cze 2010, 19:30

barol91 napisał(a):136tys.km w 20letnim Passacie

Wg.mnie to całkiem realny przebieg ale pod warunkiem ze:
1/ 1 rok jazdy do przodu...
2/ 1 rok jazdy do tyłu.... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014