Audi A4 / Golf 5

14 Gru 2009, 16:59

Proszę o pomoc w wyborze auta do 30 tys. zł.
Myślę o Audi A4 1,9 TDI lub Golf 5 TDI
Nie mam o tych autach zielonego pojęcia więc proszę o kilka słów na ich temat, eksploatacji, cen ew. napraw itp.
Auto które kupię ma być prawie tylko w trase, rzadko kiedy miasto.
Dziękuję.
KGR
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

14 Gru 2009, 17:35

Za 30tys golfa V w dieslu na pewno nie znajdziesz, a nawet jeśli, to w opłakanym stanie.
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

14 Gru 2009, 20:01

LethalPwnager napisał(a):Za 30tys golfa V w dieslu na pewno nie znajdziesz, a nawet jeśli, to w opłakanym stanie.

Hm, zdaje się że widziałem na otomoto kilka takich golfów do 30 tysiaków. Właśnie dlatego pomyślałem o golfie V.
KGR
Nowicjusz

14 Gru 2009, 20:55

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Polecam Audi a szczególnie kombi
[link do autocentrum.pl wygasł]
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Gru 2009, 23:16

Nie można porównywać aut z różnych klas a na dodatek markę pospolitą z marką premium (każdy gość kupujący nową pandę za tą kasę może kupic fajnego używanego merca czemu tego nie robią ........)
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

15 Gru 2009, 07:18

piotrpz87 napisał(a):http://otomoto.pl/audi-a4-1-9-tdi-130-km-klimatronik-C10934052.html
Polecam Audi a szczególnie kombi
[link do autocentrum.pl wygasł]

Ok. Dzięki.
Tak, myślę o kombi. Jeszcze jedno, a jak z kupnem takiego Audi szukać tu w pl. czy na własną ręke za granicą. Myślę że te autka ze stron internetowych to chyba cofany przebieg mają, nie bardzo wierzę handlarzom.
Jak z częściami zamiennymi do Audi, czy są bardzo drogie?

kris7777 napisał(a):Nie można porównywać aut z różnych klas a na dodatek markę pospolitą z marką premium (każdy gość kupujący nową pandę za tą kasę może kupic fajnego używanego merca czemu tego nie robią ........)

Dobre pytanie. A dlaczego ja swojej żonie kupiłem Fieste z salonu za 40 tysiaków zamiast dobrej używki za połowe ceny?
Nowe jest nowe, śmiga sobie Ona już 4 lata po mieście bezawaryjnie, jak na razie zero wydatków nie licząc stłuczki kiedy to Stara za sobą nie zauważyła przy cofaniu.
KGR
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wysoka kara za brak rejestracji pojazdu/samochodu
    Od 1 stycznia 2020 roku nabywca który kupił pojazd będzie miał na zgłoszenie go do rejestracji 30 dni czyli tak jak to jest aktualnie stosowane. Jednak jeżeli nie zrobi tego w tym terminie dostanie karę która ...

15 Gru 2009, 12:04

Dobre pytanie. A dlaczego ja swojej żonie kupiłem Fieste z salonu za 40 tysiaków zamiast dobrej używki za połowe ceny?
Nowe jest nowe, śmiga sobie Ona już 4 lata po mieście bezawaryjnie, jak na razie zero wydatków nie licząc stłuczki kiedy to Stara za sobą nie zauważyła przy cofaniu.
Sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie.
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

15 Gru 2009, 21:24

Nawet jak kupisz jaki kolwiek samochód to jedziesz nim na stacje diagnostyczną lub do znajomego mechanika - jesli handlarz się wacha tzn. ze ma cos do ukrycia.
Jesli chodzi o marke audi to radze przedewszystkim sprawdzić zawieszenie ( dobre komplety naprawcze są w przyzoitej cenie i posłużą prze pare tyś. km) więc lepiej kupić oryginał niż zamiennik.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

16 Gru 2009, 13:28

Audi A4 B6 to tak naprawdę Volkswagen Passat, więc przemyśl czy nie wolałbyś Passata trochę młodszego, z mniejszym przebiegiem ewentualnie mocniejszym silnikiem i wyposażeniem niż A4... Co do części do Audi, to poza paroma różnicami większość masz jak w Passacie, a tych jest sporo, więc nie są jakieś drogie :wink:

Golf V też jest ok, ale za 30 to bym ci odradzał, bo to są jedna z najtańszych ofert, a to oznacza że coś mają nie tak - albo gigantyczne przebiegi, albo sporo awarii bo felerny model, ewentualnie są bite...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

16 Gru 2009, 13:32

Za te pieniądze odradzam od razu modele:
Golf V i Audi A4 wersja B6 i to jeszcze obydwa w dieslu. Owszem są takie propozycje, które nawet tutaj są przedstawione, ale nie kupuje się takich aut. Dorzuć 10 tys. zł i możesz sobie zacząć wyszukiwać takie auta.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2009, 13:44

No za 30-35tys. spokojnie kupisz Audi A4 B6 z początku produkcji, tylko zastanów się czy warto... Na tylnej kanapie ciasno, wyposażenie ma normalne jak na swoją klasę (wiadomo, czasem jest skóra i klimatronik czyli po prostu klimatyzacja) i głośnego diesla. Miałem okazję jechać takim w długą trasę (Warszawa-Bukareszt) i wprawdzie niczego nie można mu było zarzucić, to jednak za taką cenę nie kupiłbym auta które niedługo będzie miało 10 lat i na ogół ma nalatane z 250tys. km (diesle). Ale Golfa 5 faktycznie ciężko w tej cenie dostać... 4 spokojnie kupisz i to kozaka ;)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12

16 Gru 2009, 21:46

Musze przyznać że rozwaliliście mi cały mój plan. A4 tak mi się podoba.
To zdaje się być prawda o czym piszecie. Musze przemyśleć to wszystko jeszcze raz.
Passat, Golf IV ... może faktycznie powinienem poszukać tańszą marke ale młodszą. Kwota 30 tysiaków jest nie do przeskoczenia więc muszę się w niej zmieścić.
Dzięki koledzy że Wam się chciało skreślić te kilka słów. Za jakiś czas poinformuje Was co postanowię.
KGR
Nowicjusz

16 Gru 2009, 22:50

Jesli chodzi o golfa V to za 30 tys straszna padaka bedzie. Od 35 mozna juz cos myslec, za 30 tys mozesz kupic tez w miare dobrego 1.6 fsi 115 km,
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Gru 2009, 23:19

Może poszukaj czegoś młodszego ? Np C5 z silnikiem HDi na długie trasy to po prostu idealny krążownik. A do 30 tys to wyrwiesz coś z 2005-2006 roku no i samochód nie głupi wcale. Ewentualnie Mondeo ?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012