Audi A4 / Golf 5

14 Gru 2009, 16:59

Proszę o pomoc w wyborze auta do 30 tys. zł.
Myślę o Audi A4 1,9 TDI lub Golf 5 TDI
Nie mam o tych autach zielonego pojęcia więc proszę o kilka słów na ich temat, eksploatacji, cen ew. napraw itp.
Auto które kupię ma być prawie tylko w trase, rzadko kiedy miasto.
Dziękuję.
KGR
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

14 Gru 2009, 17:35

Za 30tys golfa V w dieslu na pewno nie znajdziesz, a nawet jeśli, to w opłakanym stanie.
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

14 Gru 2009, 20:01

LethalPwnager napisał(a):Za 30tys golfa V w dieslu na pewno nie znajdziesz, a nawet jeśli, to w opłakanym stanie.

Hm, zdaje się że widziałem na otomoto kilka takich golfów do 30 tysiaków. Właśnie dlatego pomyślałem o golfie V.
KGR
Nowicjusz

14 Gru 2009, 20:55

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Polecam Audi a szczególnie kombi
[link do autocentrum.pl wygasł]
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Gru 2009, 23:16

Nie można porównywać aut z różnych klas a na dodatek markę pospolitą z marką premium (każdy gość kupujący nową pandę za tą kasę może kupic fajnego używanego merca czemu tego nie robią ........)
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

15 Gru 2009, 07:18

piotrpz87 napisał(a):http://otomoto.pl/audi-a4-1-9-tdi-130-km-klimatronik-C10934052.html
Polecam Audi a szczególnie kombi
[link do autocentrum.pl wygasł]

Ok. Dzięki.
Tak, myślę o kombi. Jeszcze jedno, a jak z kupnem takiego Audi szukać tu w pl. czy na własną ręke za granicą. Myślę że te autka ze stron internetowych to chyba cofany przebieg mają, nie bardzo wierzę handlarzom.
Jak z częściami zamiennymi do Audi, czy są bardzo drogie?

kris7777 napisał(a):Nie można porównywać aut z różnych klas a na dodatek markę pospolitą z marką premium (każdy gość kupujący nową pandę za tą kasę może kupic fajnego używanego merca czemu tego nie robią ........)

Dobre pytanie. A dlaczego ja swojej żonie kupiłem Fieste z salonu za 40 tysiaków zamiast dobrej używki za połowe ceny?
Nowe jest nowe, śmiga sobie Ona już 4 lata po mieście bezawaryjnie, jak na razie zero wydatków nie licząc stłuczki kiedy to Stara za sobą nie zauważyła przy cofaniu.
KGR
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...
    Wodór receptą na zmiany klimatu
    Do 2050 roku rynek wodoru może osiągnąć poziom 2,5 biliona dolarów, co przełożyłoby się na redukcję rocznej emisji CO2 o 6 gigaton. To 20 procent redukcji koniecznej do tego, aby nie dopuścić do podniesienia się średniej ...

15 Gru 2009, 12:04

Dobre pytanie. A dlaczego ja swojej żonie kupiłem Fieste z salonu za 40 tysiaków zamiast dobrej używki za połowe ceny?
Nowe jest nowe, śmiga sobie Ona już 4 lata po mieście bezawaryjnie, jak na razie zero wydatków nie licząc stłuczki kiedy to Stara za sobą nie zauważyła przy cofaniu.
Sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie.
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

15 Gru 2009, 21:24

Nawet jak kupisz jaki kolwiek samochód to jedziesz nim na stacje diagnostyczną lub do znajomego mechanika - jesli handlarz się wacha tzn. ze ma cos do ukrycia.
Jesli chodzi o marke audi to radze przedewszystkim sprawdzić zawieszenie ( dobre komplety naprawcze są w przyzoitej cenie i posłużą prze pare tyś. km) więc lepiej kupić oryginał niż zamiennik.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

16 Gru 2009, 13:28

Audi A4 B6 to tak naprawdę Volkswagen Passat, więc przemyśl czy nie wolałbyś Passata trochę młodszego, z mniejszym przebiegiem ewentualnie mocniejszym silnikiem i wyposażeniem niż A4... Co do części do Audi, to poza paroma różnicami większość masz jak w Passacie, a tych jest sporo, więc nie są jakieś drogie :wink:

Golf V też jest ok, ale za 30 to bym ci odradzał, bo to są jedna z najtańszych ofert, a to oznacza że coś mają nie tak - albo gigantyczne przebiegi, albo sporo awarii bo felerny model, ewentualnie są bite...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

16 Gru 2009, 13:32

Za te pieniądze odradzam od razu modele:
Golf V i Audi A4 wersja B6 i to jeszcze obydwa w dieslu. Owszem są takie propozycje, które nawet tutaj są przedstawione, ale nie kupuje się takich aut. Dorzuć 10 tys. zł i możesz sobie zacząć wyszukiwać takie auta.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2009, 13:44

No za 30-35tys. spokojnie kupisz Audi A4 B6 z początku produkcji, tylko zastanów się czy warto... Na tylnej kanapie ciasno, wyposażenie ma normalne jak na swoją klasę (wiadomo, czasem jest skóra i klimatronik czyli po prostu klimatyzacja) i głośnego diesla. Miałem okazję jechać takim w długą trasę (Warszawa-Bukareszt) i wprawdzie niczego nie można mu było zarzucić, to jednak za taką cenę nie kupiłbym auta które niedługo będzie miało 10 lat i na ogół ma nalatane z 250tys. km (diesle). Ale Golfa 5 faktycznie ciężko w tej cenie dostać... 4 spokojnie kupisz i to kozaka ;)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12

16 Gru 2009, 21:46

Musze przyznać że rozwaliliście mi cały mój plan. A4 tak mi się podoba.
To zdaje się być prawda o czym piszecie. Musze przemyśleć to wszystko jeszcze raz.
Passat, Golf IV ... może faktycznie powinienem poszukać tańszą marke ale młodszą. Kwota 30 tysiaków jest nie do przeskoczenia więc muszę się w niej zmieścić.
Dzięki koledzy że Wam się chciało skreślić te kilka słów. Za jakiś czas poinformuje Was co postanowię.
KGR
Nowicjusz

16 Gru 2009, 22:50

Jesli chodzi o golfa V to za 30 tys straszna padaka bedzie. Od 35 mozna juz cos myslec, za 30 tys mozesz kupic tez w miare dobrego 1.6 fsi 115 km,
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Gru 2009, 23:19

Może poszukaj czegoś młodszego ? Np C5 z silnikiem HDi na długie trasy to po prostu idealny krążownik. A do 30 tys to wyrwiesz coś z 2005-2006 roku no i samochód nie głupi wcale. Ewentualnie Mondeo ?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012