Co kupić do 25 tys.?

Co wybrać?

Renault Kangoo
1
17%
Citroen Berlingo
3
50%
Peugeot Partner
0
Brak głosów
Fiat Doblo
2
33%
VW Caddy
0
Brak głosów
Opel Combo
0
Brak głosów
Razem głosów : 6

16 Gru 2009, 14:20

Witam. Szukam dla mojego ojca auta w cenie 20-25 tys. Auta musi być maks. 6-letnie. W ostateczności może być trochę starsze i droższe niż 25 tys. Auto ma być z segmentu C lub D, może być minivan, a także auto typu kangoo czy partner. A zatem dosyć zróżnicowane wymagania :) Odpadają sedany i 3-drzwiowe hatchbacki. Silnik: benzynowe najlepiej do 1,8 (chętnie z gazem) lub diesel do 2,2 litra, nie muszą być najmocniejsze wersje ale najsłabsze w konkretnych modelach też odpadają. Dobrze by było aby części nie kosztowały majątku :)
Znalazłem coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Widziałem tego scenica na żywo :) i bardzo ładnie wygląda (tylko dosyć poobcierana kierownica, przebieg udokumentowany więc chyba kobieta prowadziła w jakichś pierścionkach czy cuś). Plus do Scenica opony zimowe. Co o nim myślicie? I co ciekawego polecacie? Liczę na ciekawą dyskusję :)
P.S. nie jestem uprzedzony do konkretnych marek, np. aut na f nie kupuję ;)
Ostatnio edytowany przez deyott 17 Gru 2009, 14:10, edytowano w sumie 4 razy
deyott
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

16 Gru 2009, 14:32

Bardzo ciekawa propozycja moim zdaniem, nadzieje robi to, że jest z Polski, a nie sprowadzany, więc nawet pewnie da radę prześledzić jego historię w ASO (czasem wystarczy podać VIN w mailu i ci wysyłają, ale czasem, np. w Toyocie, musisz pojechać z właścicielem i poprosić o wydruk).

Co myślisz o Mazdzie [link do oferty na Allegro wygasł]

Może okazać się że 25tys. nie wystarczy, ale jeśli tata jest w stanie trochę dorzucić to do 30tys. spokojnie kupisz w wieku około 6 lat (nie ma też tak co patrzeć na rok, jak ma 7 to też ok, a jak 5 to tym lepiej ale nie znaczy automatycznie że będzie mniej awaryjna i w lepszym stanie), a za Mazdę 6 warto :wink:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

16 Gru 2009, 16:52

Bardzo ciekawa propozycja moim zdaniem, nadzieje robi to, że jest z Polski, a nie sprowadzany, więc nawet pewnie da radę prześledzić jego historię w ASO (czasem wystarczy podać VIN w mailu i ci wysyłają, ale czasem, np. w Toyocie, musisz pojechać z właścicielem i poprosić o wydruk).

w komisie powiedzieli, że papiery są i jutro mam zamiar dokładnie sprawdzić
ACSznycel napisał(a):Co myślisz o Mazdzie [link do oferty na Allegro wygasł]

zawsze mi się strasznie podobała, ale ja nie będę tym autem jeździł więc muszę się skonsultować. ten konkretny model jeśli to wszystko prawda to bardzo interesująca propozycja ale w moim przypadku nie wchodzi w grę bo to drugi koniec Polski
ACSznycel napisał(a):Może okazać się że 25tys. nie wystarczy, ale jeśli tata jest w stanie trochę dorzucić to do 30tys. spokojnie kupisz w wieku około 6 lat (nie ma też tak co patrzeć na rok, jak ma 7 to też ok, a jak 5 to tym lepiej ale nie znaczy automatycznie że będzie mniej awaryjna i w lepszym stanie), a za Mazdę 6 warto :wink:

też uważam, że wiek jest mniej istotny od całej reszty ale wykładający kasę niekoniecznie podobnie myśli :lol:

[ Dodano: Czw Gru 17, 2009 12:46 ]
Od dzisiaj kryteria się mocno zawęziły. Szukamy jednak minivana lub auta typu kombivan (kangoo, berlingo, partner...). Przy czym chętniej jednak kombivan.

Znaleźliśmy Citroena Berlingo. 2,0 HDI, 2004 r. 23900zł przebieg 167 tys. km. Co o tym myślicie? Auto sprowadzone z Belgii. Oczywiście wersja osobowa, bogato wyposażona wg mnie :) Jesteśmy prawie zdecydowani, pozostaje tylko dokładne sprawdzenie auta. I w związku z tym mam pytanie na co szczególnie zwrócić uwagę i gdzie najlepiej zrobić przegląd auta przed zakupem?
Czekam także dalej na ciekawe propozycje innych autek :grin:
deyott
Nowicjusz

17 Gru 2009, 15:19

Ja mam picasso 2 hdi 1 wł.(ja :cool: ), serwis aso, salon, 2001/2002
Co do ceny zaproponuj cos na pw
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

17 Gru 2009, 15:59

Ja osobiście polecam Renault Kangoo , mój ojciec ma go z polskiego salonu od 2003r i jak do tej pory auto bezawaryjne :) naprawdę polecam ! :) i nie słuchaj tych bzdur o francuskich autach piszą to najczęściej osoby które nigdy z takimi samochodami nie miały do czynienia!

pozdro !
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

17 Gru 2009, 16:01

ja zaglosowalem na Doblo , bo jak sie znajdzie dobra i zadbana wersje to naprawde full zadowolenia
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Aygo 2018 facelifting
    Toyota Aygo to japoński bestseller, opracowany z myślą o europejskim rynku w studiu projektowym Toyoty ED2 we Francji. Druga generacja tego modelu zadebiutowała w 2014 roku, a w 2018 roku auto przeszło gruntowny facelifting. ...

17 Gru 2009, 16:08

hosearmando1 napisał(a):Ja osobiście polecam Renault Kangoo , mój ojciec ma go z polskiego salonu od 2003r i jak do tej pory auto bezawaryjne :) naprawdę polecam ! :) i nie słuchaj tych bzdur o francuskich autach piszą to najczęściej osoby które nigdy z takimi samochodami nie miały do czynienia!

Francuzów absolutnie nie odrzucamy. Za kangurem też się rozglądam. Ojciec ma służbowe Kangoo i sobie chwali, chociaż od czasu do czasu coś tam się dzieje ale to auto akurat jest zarzynane w firmie i trochę latek też ma. A prywatnie to jeździ thalią, rocznik 2002, która nigdy nie stanęła na drodze i wymieniane były tylko łożyska kół przednich, które majątku nie kosztowały. Szczerze to co nas interesuje to zazwyczaj okazuje się być autami francuskimi :grin:

[ Dodano: Wto Gru 22, 2009 22:01 ]
co myślicie o:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?

i jeszcze jedno: orientuje się ktoś ile kosztuje opinia rzeczoznawcy PZM i czy lepiej opinii zasięgnąć u takiej osoby czy zrobić przegląd w serwisie, w tym przypadku w ASO Renault?
deyott
Nowicjusz