Audi A4 - kara za spoznioną akcyzę?

20 Lip 2013, 23:10

Witam,
na wstepie wspomnę że zostałem oszukany przez polskiego handlarza i nie wiem gdzie szukać pomocy - jesli mozecie mi podac bardziej odpowiadające problemowi forum to bede bardzo wdzieczny. Z góry proszę o wyrozumiałość.
Auto było sprowadzone z Włoch do Niemiec (niemiecki handlarz wykupił tymczasowe tablice i ubezpieczenie) a nastepnie do Polski przez polskiego handlarza. Dokumenty jakie posiadam: umowa kupna sprzedaży miedzy mną a Niemcem, jego tymczasowe tablice niemieckie oraz tymczasowe ubezpieczenie niemieckie, brief włoski "mały", brief włoski "duży".

Problem jest taki że polski handlarz ze względu na to że ważność tablic i tymczasowego ubezpieczenia minęła wpisał mi wsteczną datę na umowie kupna-sprzedaży której niezauważyłem. Auto zostało kupione fizycznie wczoraj 19.07.2013r. a data jaką wpisał to ostatni dzień ważności tymczasowego ubezpieczenia i tablic a dokładniej pisząc jest to 06.07.2013r. Niestety dziś mija 14 dzien do czasu którego mialem zaplacic akcyzę.

Co w takiej sytuacji zrobić aby nie zapłacic kary za opoznienie i czy czasem nie brakuje jakichś dokumentów pomiędzy Niemcem a Włochem? Czytalem ze odnosnie opoznienia mozna pisac "czynny zal" w UC ale mimo tego nawet po roku potrafi przyjsc kara.

Ta "6" w dacie 06.07.2013r. wygląda nawet bardzo jak "8" - czy w związku z tym mógłbym spróbować w UC twierdzić że do nabycia przeze mnie auta doszło własnie 08.07.2013 twierdząc że auto przyjechało na lawecie? nie pokazywałbym wtedy niemieckich dokumentów "tymczasowych" ale wtedy niestety w dokumentach po Niemcu nie będzie śladu a przeciez z nim jest umowa kupna-sprzedaży.

Proszę o jakąkolwiek opinię.
Zieltom
Obserwowany

Auto: Audi a4

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...
    Audi RS 5 Cabriolet - dostępny w polskich salonach
    Audi RS 5 Cabriolet miało swoją polską premierę na targach Poznań Motor Show 2013. Teraz, ten sportowy i bardzo elegancki model jest dostępny w salonach sprzedaży Audi na terenie całego kraju. Nowe dynamiczne Audi kosztuje ...