Przepis Sprzedaż Samochodu przed upływem pół roku

05 Maj 2013, 09:09

Witam wiem, że temat wałkowany już pewnie wiele razy. Szukałem w google jednak wszędzie są informacje z roku 2011 bądź starsze. Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda aktualnie. Wiem, że to trzeba się rozliczyć z pitem- podatek w wysokości 19%, ale moje pytanie jest następujące czy jest to podatek od dochodu pomiędzy umową kupna, a umową sprzedaży? Czy jest to 19% wartości auta? Pozdrawiam i z góry przepraszam za problem.
dany1994
Nowicjusz

Auto: Nie mam
Paliwo: Diesel

05 Maj 2013, 11:44

dany1994 napisał(a): czy jest to podatek od dochodu pomiędzy umową kupna, a umową sprzedaży?
Podatk płacisz od róznicy pomiędzy wartościa sprzedazy a kupna.Oczywiscie mozesz tez zaliczyć stratę... :wink: Tylko nie mozesz tego robić za kazdym razem bo w US tez nie siedza sami głupcy... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Maj 2013, 11:51

Nie handluje autami to jednorazowy przypadek. Poprostu dokonałem nieudanego zakupu, szkoda mi inwestować w ten samochód, a czekać pół roku rownież nie mam zamiaru. Wiem do czego zmierzasz... ale skoro to różnica cen to wolę zapłacić te 19% i mieć święty spokój. Dzieki za odpowiedź pozdrawiam serdecznie:)
dany1994
Nowicjusz

Auto: Nie mam
Paliwo: Diesel

15 Lip 2013, 15:42

No to zaj. kupiłem i sprzedałem auto (przed upł. 5 mieś ) bez zysku np. 2 tyś zł. bo był strupem ale znalazł się klient,a tutaj mogą mi jeszczę przyrżnąć podatek wg. eurotax bo to auto ma chyba średnia 7 tyś zł (od tej kwoty US wyliczył mi 2% podatku przy zakupie). I co ja mam jeszcze zapłacić złodziejom 1000 zł ? Ja pier. co za kraj ... Fajnie to będę zaj stratny na tym aucie.
Sami się proszą żeby polak kombinował.
kubek1978
Nowicjusz

Miejscowość: wygwizdów
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: NISSAN
Silnik: VG30
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...