Przepis Sprzedaż Samochodu przed upływem pół roku

05 Maj 2013, 10:09

Witam wiem, że temat wałkowany już pewnie wiele razy. Szukałem w google jednak wszędzie są informacje z roku 2011 bądź starsze. Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda aktualnie. Wiem, że to trzeba się rozliczyć z pitem- podatek w wysokości 19%, ale moje pytanie jest następujące czy jest to podatek od dochodu pomiędzy umową kupna, a umową sprzedaży? Czy jest to 19% wartości auta? Pozdrawiam i z góry przepraszam za problem.
dany1994
Nowicjusz

Auto: Nie mam
Paliwo: Diesel

05 Maj 2013, 12:44

dany1994 napisał(a): czy jest to podatek od dochodu pomiędzy umową kupna, a umową sprzedaży?
Podatk płacisz od róznicy pomiędzy wartościa sprzedazy a kupna.Oczywiscie mozesz tez zaliczyć stratę... :wink: Tylko nie mozesz tego robić za kazdym razem bo w US tez nie siedza sami głupcy... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Maj 2013, 12:51

Nie handluje autami to jednorazowy przypadek. Poprostu dokonałem nieudanego zakupu, szkoda mi inwestować w ten samochód, a czekać pół roku rownież nie mam zamiaru. Wiem do czego zmierzasz... ale skoro to różnica cen to wolę zapłacić te 19% i mieć święty spokój. Dzieki za odpowiedź pozdrawiam serdecznie:)
dany1994
Nowicjusz

Auto: Nie mam
Paliwo: Diesel

15 Lip 2013, 16:42

No to zaj. kupiłem i sprzedałem auto (przed upł. 5 mieś ) bez zysku np. 2 tyś zł. bo był strupem ale znalazł się klient,a tutaj mogą mi jeszczę przyrżnąć podatek wg. eurotax bo to auto ma chyba średnia 7 tyś zł (od tej kwoty US wyliczył mi 2% podatku przy zakupie). I co ja mam jeszcze zapłacić złodziejom 1000 zł ? Ja pier. co za kraj ... Fajnie to będę zaj stratny na tym aucie.
Sami się proszą żeby polak kombinował.
kubek1978
Nowicjusz

Miejscowość: wygwizdów
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: NISSAN
Silnik: VG30
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 3 Gran Turismo wzbogaci gamę modeli BMW serii 3
    Nowe BMW 3 Gran Turismo to innowacyjna koncepcja, która wzbogaci gamę modeli BMW serii 3. Trzeci wariant nadwoziowy w tej rodzinie łączy dynamikę Sedana, sportowy genotyp oraz praktyczny i wszechstronny charakter wersji ...