Audi A4 KB 2.5TDi automat 163KM-warto kupić?

17 Kwi 2011, 18:43

Pytanie jak wyżej, jest sens wogóle zatrzymywać się nad tym silnikiem 2.5TDI czy bezdyskusyjnie szukać czegoś w 1.9. Pytam, gdyż słyszałem różne nie zadowalające opinie na temat tego silnika-strasznie awaryjny itd itd, tez nie jestem do tego przekonany ale jednak byłbym skłonny się skusić jeśli nie ma rzeczywiście wielkiej tragedii z tym motorem.I jak spisuje się ten automat.Dziękuję i pozdrawiam
konrad0787
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

23 Kwi 2011, 18:53

Ale jaka to skrzynia,Multitronic czy Tiptronic?!Jeśli to ta pierwsza ,to omijaj auto szerokim łukiem,jeśli ta druga to nie,to sprawdzona konstrukcja,silnik ten, akurat jest polecany.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Kwi 2011, 00:35

Volkswagen wypuścił dwa silniki 2.5 TDi:
- R5 (rzędową 5) - montowana była w samochodach "roboczych" VW (Transporter, LT). Bardzo fajna, wytrzymała jednostka, która nie zawodziła przy większych przebiegach. Osobiście miałem styczność z ta jednostką w wersji 150 KM w VW T4. Samochód potrafił jechać 220 km/h, a przy przebiegu 280 tys km śmigać po Alpach. BDB silnik
- V6 (widlasta 6) - silnik dosyć awaryjny, na ogół zbierający negatywne opinie. Z automatycznymi skrzyniami biegów dużo palą, są dosyć ociężałe jeśli chodzi o osiągi no i bezawaryjność to dla nich pojęcie obce. Problemy są z napędem rozrządu - jest dosyć skomplikowany i przez to drogi w naprawach, oraz z wałkami rozrządu.

Osobiście odradzam Audi z tym silnikiem (2.5 TDi) i jeśli bardzo zależy ci na tym samochodzie, radziłbym rozglądnąć się za słabszym, ale trwalszym, silnikiem 1.9 TDi
polo94
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...
    Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...