Audi A4 -skrzynia biegów

09 Cze 2010, 10:51

Witam serdecznie, od pewnego czasu planuję sobie podrasować swoje diesla, moje pytanie brzmi czy autko z silnikiem 1.9 TDI 110KM przyjmie skrzynię 6 biegową ?? Ponieważ od pewnego czasu myślę nad wymianą skrzyni z tego względu, że poprawią się wtedy osiągi pojazdu jak i przyśpieszenie, potem już tylko zaczynać z intercoolerem :) i chipem na kilka koni więcej.
Proszę o odpowiedź jak to jest w kwestii technicznej ze zmianą skrzyni.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

Miejscowość: Krosno Odrzańskie

09 Cze 2010, 12:18

Dzimi napisał(a):moje pytanie brzmi czy autko z silnikiem 1.9 TDI 110KM przyjmie skrzynię 6 biegową ??

Przyjmie - jeżeli masz silnik AFN ( bo chyba te modele wychodziły z 6 biegową skrzynią)
Dzimi napisał(a):Ponieważ od pewnego czasu myślę nad wymianą skrzyni z tego względu, że poprawią się wtedy osiągi pojazdu jak i przyśpieszenie

To twoja opinia?
Twój model Audi ma już sportową skrzynie (chyba, że to automat) a jesli chodzi o 6 biegową to nadaje się ona tylko na długie trasy (większa predkość a mniejsze obroty silnika i to też nie za duże) dużo posiadaczy tego samoch. woli skrzynie 5 biegowa.
Dzimi napisał(a):Proszę o odpowiedź jak to jest w kwestii technicznej ze zmianą skrzyni.

Odkręcasz starą i montujesz nową - kwestia odpowietrzenia siłownika sprzęgła i regulacji biegów i możesz jeździć.
Upewnij się jaki masz kod silnika i czy nowa skrzynia podejdzie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Cze 2010, 12:28

a więc jeżeli będę miał inną wersję to po prostu mogę pomarzyć sobie ?

[ Dodano: Sro Cze 09, 2010 13:33 ]
piotrpz87 napisał(a):To twoja opinia?
Twój model Audi ma już sportową skrzynie (chyba, że to automat) a jesli chodzi o 6 biegową to nadaje się ona tylko na długie trasy (większa predkość a mniejsze obroty silnika i to też nie za duże) dużo posiadaczy tego samoch. woli skrzynie 5 biegowa.

Właśnie to jest moja Opinie, ostatnio miałem przyjemność pojeździź audi A3 z 1999r. Standardowy silnik w niej miał moc 130km w TDI gdzie została mu zmieniona skrzynia z 5tki na 6tkę co już zrobiło z niej istnego szatana, a dodatkowo został wprowadzony chip zmieniony intercooler i coś tam jeszcze. Auto fakt ma teraz prawie 200KM ale przed samym chipem i przeróbkami po zmianie skrzyni zrobiło już z niego niezłego objeżdżacza
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

Miejscowość: Krosno Odrzańskie

10 Cze 2010, 19:38

Dzimi napisał(a): ostatnio miałem przyjemność pojeździź audi A3 z 1999r

Weź pod uwage ,że jest ono lżejsze od A4 no i odpowiednio zwiększono mu moc i dlatego skrzynia 6 biegowa w standardowych silnikach kiepsko się sprawdza.
Zmienić skrzynie zawsze możesz w końcu też masz zamiar dokonać przeróbki silnika więc powinno to zdać egzamin.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...